Yıkılan öğrenci yurdunun yerine teknopark yapılacak
Yıldız Teknik Üniversitesi'nin yıkılan yurdunun yerine ne yapılacağı belli oldu. Üniversite rektörlüğü, yıkılan yurdun yerine Teknopark yapılacağını açıklarken TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Esin Köymen yıkılan yurt için, “Teknopark denilen bir kavramla yurtların metalaştırıldığı bir döneme geçiş yapılıyor” dedi.
DUVAR - Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü, Maslak'ta 4 ay önce yıkılan yurdun yerine yerine eğitim birimlerinin faaliyet göstereceği bir kampüs alanı da olacağını duyurdu. Kampüs içerisinde bir teknopark da yer alacak
5 AY ÖNCE YIKILDI...
Devlet yurtlarının yetersiz kalması ya da istenilen koşulları kapsamaması nedeniyle öğrenciler ya vakıf yurtlarına ya da özel yurtları tercih etmek zorunda kalıyor. İstanbul'da yurt ücretlerinin artması nedeniyle barınma sorununa dikkat çekilen bu günlerde var olan yurtların yıkılması veya yerine yeni projeler yapılması ise eleştiri konusu olmaya devam ediyor. Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Maslak'ta bulunan 175 erkek ve 175 kadın kapasiteli yurt 5 ay önce yıkıldığında eğitimciler, öğrenciler ve mimarlar tarafından eleştirildi. Yurt 2013 yılında ‘sağlam olmadığı’ gerekçesiyle boşaltıldığında yerine yeniden yurt yapılacağı sözü verilmişti. Ancak eleştirilere konu olduğu gibi yıkılan yurdun yerine yurt yapılmayacak.
Gökdelenlerin arasında kalan metruk yurdun yerine yeniden yurt yapılacağı gündeme gelirken, buraya iş merkezi yapılacağı söylentileri de kamuoyunda tartışma yaratmıştı.
REKTÖRLÜKTEN AÇIKLAMA
Başvurularımız sonucunda Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü, yıkılan yurtla ilgili yapılan tartışmalara son noktayı koydu. Rektörlük yaptığı açıklamada, "Stratejik Planımız doğrultusunda Teknopark ve Eğitim birimlerinin faaliyet göstereceği kampüs olacaktır" diyerek 16 bin 716 metre karelik alanla ilgili ilgili bilgi verdi.
İstanbul'da yurt ihtiyacının öncelikli sorun olduğuna dikkat çeken TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Esin Köymen ise son zamanlarda artan Teknopark projeleri için şunları söyledi: "Üniversite sayısının artırıldığı bir ortamda öğrencilerin yurt ihtiyacı kaçınılmaz bir durum olarak önümüzde duruyor. Kredi Yurtlar Kurumu'na bağlı bu yurtların kaldırılarak başka amaçla kullanılması doğru değil. Öğrencilerin barınma sorunu ne yazık ki birinci öncelik olarak görülmüyor. Öğrenciler de vakıflar veya çeşitli dernekler eliyle yapılan yurtlarda kalmak zorunda kalıyorlar. Asıl sorun barınma meselesinin birinci öncelik olması. Devlet üniversitelerinin ellerindeki yurtların hızlı bir şekilde metalaştırıldığı bir döneme geçiş yapılıyor. Bu da Teknopark denilen bir kavramla veya başka şekillerde yapılıyor. Üniversite kampüslerinin sürekli olarak bir yerlerden taşınması da bu duruma örnek."