'Yıkım projesi' deniliyordu: 'ÇED olumlu' kararı çıktı'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yıllardır tartışma konusu olan Finike-Demre-Kaş-Kalkan Devlet Yolu Projesi ile ilgili ÇED Olumlu Kararı verildiğini duyurdu.

Abone ol

DUVAR - Antalya Finike'den başlayıp, Demre- Kaş- Kalkan arasında toplam 74 kilometrelik 60 metre genişliğinde, gidiş- geliş 4 şeritli, 11 köprü ve viyadük, 6 tünel ile 12 alt ve üst geçitten oluşan bölünmüş yol projesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu' kararı verildi. Aralarında arkeolojik ve doğal sitlerin de yer aldığı toplam 20 ayrı korunan alanı etkilemesi beklenen otoyol projesi için 66 binden fazla ağacın kesileceği belirtiliyor. 

Antalya'nın doğal ve tarihi zenginlikleriyle öne çıkan batı kesiminde Akdeniz Sahil Yolu olarak da isimlendirilen Finike-Demre-Kaş-Kalkan Devlet Yolu Projesi'ne ilişkin Antalya Valiliği'nin 22 Haziran 2017 tarihli 'ÇED Gerekli Değildir' kararı, 2019'da Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'nce iptal edildi, 2020'de Danıştay tarafından onandı.

Mahkeme kararı üzerine ÇED süreci başlatılan proje kapsamında geçen yıl ocak ayında İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı yapıldı. Bu toplantıya Demre ve Kaş ilçelerinden katılanlar, 'ÇED Olumlu' kararı çıkmaması talebinde bulunmuştu.

ZARAR VERMEDİĞİ ALAN YOK

Kaş Kültür ve Çevre Derneği Başkanı Ahmet Akoy, projenin kıymetli tarım topraklarının olduğu üretim alanlarından, hayvancılık ve çiftçilikle geçinen dağ köylerinden, halkın ata toprakları ve evlerinin üzerinden geçerek, doğal ve sosyal hayatı bıçak gibi ikiye böleceğini söyledi.

Dernek tarafından yapılan açıklamada ise otoyol projesinin doğal ve kültürel miras alanlarına zarar vereceği belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

"Bölge, tüm doğal çevre dokusuyla bugüne kadar korunagelmiş son yerlerden biridir. Duble yolun geçeceği bölge 22'si endemik olmak üzere 454 bitki cinsine ev sahipliği yapmaktadır. Dünyada sadece bu bölgede yetişen Likya orkidesi, Kaputaş andızotu, Sürmeli çiğdemi yayılım alanları üzerinden geçerek bu endemik türlerin popülasyonuna zarar verecektir. Yol güzergâhında 118 hektar tarım alanı (yaklaşık 210 futbol sahası), 57 hektar toplam orman alanı (çalı, geniş yapraklı ve iğne yapraklı), 44 hektar zeytinlik alan ve 95 hektar makilik vejetasyon alanı olmak üzere toplam 321 hektar alan tahrip olacak, sadece 26,75 hektar orman alanında 66 bin 73 adet ağacın kesilecektir.

'DOĞAL VE SOSYAL HAYATI BIÇAK GİBİ İKİYE BÖLECEK'

Duble yol çoğu yerde bir bariyer gibi iki katlı bina yüksekliğine ulaşan dolgu üzerine oturarak, hayvancılık ve çiftçilikle geçinen 17 köyde, halkın ata toprakları ve evlerinin üzerinden geçerek doğal ve sosyal hayatı bir bıçak gibi ikiye bölecek, burada yaşayan köylülerimizin ekonomik olarak zarar görmesine sebep olacaktır. Flora üzerine getirdiği yıkımın yanında fauna yani yaban hayatı da (hem yol yapımı sırasında gerçekleşecek patlatmalarla hem de sonrasında doğal yaşamı ikiye bölerek) geri dönülmez şekilde olumsuz etkileyecektir."

(HABER MERKEZİ)