2020 yaklaştı. Yeni bir 10 yıla girerken evde olmak isteyenlere
alternatif tarifler vermeye devam ediyorum. Bugün iki meze
tarifimiz var.
Humus daha önce tarifini verdiğim bir yemek aslında. Hem vegan
ve vejetaryen beslenme rutinleri ile uyumlu hem gayet besleyici.
Benim size bugün vereceğim tarif ise, humusun dünyada en çok
tüketildiği ülke olan İsrail’de yapıldığı haline benziyor. Orta
Doğu ülkelerinde humus bizim alıştığımıza kıyasla daha akışkan ve
yumuşak kıvamlı.
Muhammara ise yine benim çok sevdiğim bir meze, ister tek başına
tüketin, ister güzel bir kızarmış ekmek üzerinde, her türlü
nefistir. Onu da Suriye kökenli olduğunu bildiğim bir tarifle
vereceğim.
Hem humus hem muhammara için internette onlarca farklı tarif
bulunuyor. Ben bugün yazdığım iki tarifi de daha dün denedim ve
gerçekten çok iyi sonuç veriyorlar.
HUMUS
-1 su bardağı nohut
-5 gram karbonat
-1/2 çay bardağı zeytinyağı
-1 çay kaşığı kimyon
-2 limon
-8 diş sarımsak
-tahin (yaklaşık 1 çay bardağı)
-tuz
Nohutu bol tuz ve karbonat ile bir gün önceden ıslatın.
Karbonat, suyu alkali hale getirir ve bu da nohutun hazmı zor olan
kabuğunu soymayı kolaylaştırır. Nohutları beklettiğiniz suyu dökün,
bir süzgeçte durulayın, bir tencerede bol su ve tuz ile kabukları
çıkıp iyice yumuşayana kadar yaklaşık yarım saat kaynatın. Bu
aşamada arzu ederseniz defne yaprağı, soğan, kereviz sapı gibi
lezzet arttırıcılar da kullanabilirsiniz ama kaynama bittiğinde
onları nohutlardan ayırın. Nohutları soğuk su ile süzün,
kabuklarını soyup blender içinde zeytinyağı, bir çay kaşığı tuz ve
iki çorba kaşığı kadar haşlama suyu ile iyice inceltene kadar
çekin.
Bir blender içinde iki limonun suyu ile sarımsakları hızlıca
parçalayın. İnce bir süzgeçten geçirerek bir kaba alın. Üzerine
kimyon ve tahin ekleyip karıştırın. Bu karışımın bir kek hamuru
kıvamına yakın, oldukça koyu olması gerek, tahin miktarını ona göre
ayarlayın. Bu iki malzeme karıştırırken bir anda katılaşabilir, o
durumda azar azar su ekleyerek kıvamı açın. Nohut ile iyice
karıştırın. Bir kaseye alın, üzerine zeytinyağı, toz biber vb
ekleyerek servis yapabilirsiniz.
MUHAMMARA
-3 adet kırmızı yağ biberi
-1 çorba kaşığı domates salçası
-2 diş sarımsak
-2 yemek kaşığı zeytinyağı
-1 çay kaşığı kimyon
-1 çay kaşığı tatlı toz biber (isli paprika varsa onu
kullanın)
-1 su bardağı ceviz
-1/2 su bardağı ekmek kırıntısı
-1 yemek kaşığı nar ekşisi
-tuz, karabiber
-acı olsun isterseniz isot
Muhammaranın yapılışı oldukça basit. Tek yapılacak şey biberleri
közleyip kabuklarını soymak. Veya daha kolay olsun diye konserve
biber de kullanabilirsiniz, o durumda biberleri kağıt havlu ile
kurulayarak kullanmak gerekiyor.
Sonrası ise gayet kolay. Sarımsakların kabuklarını soyun. Her
şeyi bir blender içine atın, burada humus kadar ince çekmeyin,
cevizin hafifçe dişe gelir olmasını istiyoruz. Bir kaseye aktarın
ve servis yapın.
Hepinize keyifli bir hafta dilerim.