Yılmaz: 'IMF bizden borç istedi' iddiası yalan
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik durumdan bahsederken bir kez daha "IMF bizden 5 milyar dolar borç istedi" iddiasını yineledi. Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise "Yalan. Kısacası IMF bizden borç istemedi. İspatı da; Merkez Bankası bilançosunda böyle bir bir borç kaydı yok" dedi. Peki, gerçekte ne oldu?
DUVAR - Korona salgınıyla birlikte ekonomik kriz daha da derinleşirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan son üç yıldır olduğu gibi IMF polemiğini bir kez daha gündeme getirdi. Erdoğan, dünkü kabine toplantısı sonrası açıklama yaparken, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ı eleştirerek, "IMF bizden 5 milyar dolar istedi. O zamanki bakan ‘bu borcu verelim mi?’ dedi. ‘Verelim’ dedim. Bugün borcu alan yarın talimat alır. Şimdi parti kurmuş bize ekonomi dersi veriyor. Önce bunu bir defa herkesin görmesi gerekiyor" dedi.
BABACAN: BUGÜN IBAN VERİP YARDIM İSTEYEN BİR YÖNETİM VAR
Erdoğan'ın bu sözlerine Babacan, sosyal medya üzerinden yanıt verdi. Babacan, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın tespitine katılıyorum. Ekonomi yönetimini teslim ettiğimde Türkiye, IMF'ye borç verebilecek güçteydi. Fakat bugün maalesef IBAN verip halktan yardım isteyen bir yönetim var" yanıtını verdi.
Babacan paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
"- Türkiye tam 19 yıldan sonra ilk defa, 14 Mayıs 2013 tarihinde, son taksitini ödeyerek IMF'ye olan borcunu sıfırladı.
- Sayın Cumhurbaşkanı’nın tespitine katılıyorum. Ekonomi yönetimini teslim ettiğimde Türkiye, IMF’ye borç verebilecek güçteydi.
- Fakat bugün maalesef IBAN verip halktan yardım isteyen bir yönetim var.
- Ekonomi hepimizin sorunu. Ders vermiyoruz; ülkemiz düze çıksın diye çözüm önerileri sunuyoruz."
YILMAZ: YALAN
Erdoğan'ın 'IMF borç istedi' iddiasına bir yanıt da, eski Merkez Bankası Başkanı ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz'dan geldi. Yılmaz, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:
"Şu IMF’ye 5 milyar dolar borç verme konusu. En ağır kelimeyi kullanmak için çok zorladım, bulabildiğim kelime YALAN. Konu çok teknik. Kısacası IMF bizden borç istemedi. İhtiyati bir fona TAAHHÜTTE bulunuldu.Taahhüt gerçekleşmedi. İspatı: MB bilançosunda böyle bir bir borç kaydı yok."
PEKİ GERÇEKTE NE OLDU?
IMF, 2012 yılı başlarında, yönetim kurulu kararıyla 500 milyar dolarlık bir ek kaynak sağlama kararı aldı. Bunun için de üye ülkelerden katkı sağlamalarını istedi. IMF daha sonra 264 milyar doların yeterli olacağını belirterek, 40 ülkeden bu kaynağı temin etme yoluna gitti.
Öte yandan üye tüm ülkeler, IMF rezervlerinde alarm veren düzeyde bir azalma olursa borç verme taahhüdünde bulunuyor. Türkiye de IMF'ye üye ülkeler arasında. Dolayısıyla diğer üye ülkeler gibi Türkiye de 5 milyar dolarla taahhüdü veren ülkeler arasındaydı. Ancak IMF rezervleri belirlenen kritik seviyeye inmediği için Türkiye'den de herhangi bir para talep edilmedi.
(EKONOMİ SERVİSİ)