Yine Taşyapı, yine durdurma!
Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin binalarının bulunduğu Bulgar Vakfı arazisine Taşyapı firması tarafından yapılmak istenen 4 kulenin yapım çalışmaları Şişli Belediyesi tarafından durdurdu. Taşyapı, daha önce inşaatını durduran Kadıköy Belediyesi'nden 130 milyon tazminat kazanmıştı.
DUVAR - Aynı firma tarafından daha önce Kadıköy'deki Meteoroloji arazisi üzerine i4 gökdelen inşa edilmiş, Kadıköy Belediyesi çalışmaları durdurarak şirketi zarara uğrattığı gerekçesiyle 130 milyon liralık tazminat cezasına mahkum edilmişti.
Azınlık vakıflarına ait arazilerin iade edilmesinden sonra Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı'na geçen, Şişli Endüstri Meslek Lisesi'nin bulunduğu araziye Taşyapı firması tarafından yaklaşık 40 katlı 4 gökdelenin yapımına başlandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tonguç Çoban, CHP'li Şişli Belediyesi'nin hafriyat çalışmalarının başladığı alandaki çalışmaları durdurduğunu duyurdu.
DAVALAR DEVAM EDİYOR
Geçtiğimiz günlerde Taşyapı İnşaat tarafından Meteoroloji Müdürlüğü arsasına inşa edilen dört gökdeleni 'hukuka aykırı ve keyfi eylemlerle' durdurarak zarara uğrattığı gerekçesiyle Kadıköy Belediyesi'nin yaklaşık 130 milyon lira tazminat ödemesine hükmedilmişti. Kadıköy'de iki farklı mahkeme kararı olduğunu hatırlatan Çoban, “Kadıköy Belediyesi Meteoroloji arazisine dikilen hançerlerle nasıl mücadele ediyorsa ve onun sonucunda nasıl bir hukuki garabet ortaya çıktıysa Şişli de ediyor. Bir mahkeme Kadıköy Belediyesi'ni hukuk çerçevesinde mücadele ettiği için 130 milyonluk tazminata mahkum etti. Aynı anda bir başka mahkeme ise bakanlık tarafından verilen iskanın yürütmesini durdurdu. Hukukun geldiği noktaya bakın, bunlar hepimizi rahatsız etmeli" şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Artık kesinlikle dikey mimariye müsaade edilmemelidir" sözü ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın “bakanların planlama yetkisi olmamalıdır" şeklindeki açıklamalarını hatırlatan Çoban, meslek lisesi arazisi ile ilgili davaların devam ettiğinin altını çizdi.
'İSTANBUL'UN BAĞRINA YENİ BİR HANÇER'
Şişli Belediyesi ve Şişli Endüstri Meslek Lisesi'nin bulunduğu araziye Şişli ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri devre dışı bırakılarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından plan hazırlandığını belirten Çoban, “İstanbul'un bağrına yeni bir hançer saplanmak isteniyor. Şu an Şişli Belediye binasının bulunduğu alan ve yanındaki meslek lisesi alanında tam 561 bin metrekarelik, 4 adet kule yapı kurulmak isteniyor" dedi. Türkiye'nin en köklü meslek liselerinden biri olan Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin ortadan kaldırılmak istendiğini belirten Çoban, lisenin bulunduğu arazinin yüzde 70 oranında daraltılarak, kuzeyde bir yere konumlandırıldığını söyledi.
'YETKİ BELEDİYELERDE OLMALI'
Meclis oturumunda söz alan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Ak Parti Grup Başkanvekili Temel Başalan da plan yapma yetkisinin, tamamen büyükşehir belediyelerinde olması gerektiğini görüşünü yineledi. İstanbul'un deprem gerçeğinde bu kadar yüksek binaların yapılmasını tasvip etmediğini dile getiren Başalan “Binaların bu kadar yüksek olması, 'emsal dışı' alan kavramının hoyratça kullanılmasından kaynaklanıyor" şeklinde konuştu.
PLANLAMA SÜRECİ BAKANLIK TARAFINDAN
Çevre ve Şehircilik İle Müdürlüğü tarafından 16 Mayıs 2016 tarihinde ÇED süreci başlatılmak üzere askıya çıkan ve 4 gün sonra ÇED sürecinin gerekli olmadığı ilan edilen projeye göre, 36 bin metrekare alan üzerinde 531 bin inşaat yapılması planlanıyor. Bu inşaatta içinde 9 kat bodrum, zemin kat, 2 kat podyum ve yükseklikleri 32 ile 37 kat arasında değişen ve 1 çatı katı da bulunan 4 adet kule yapılacağı anlamına geliyor. (DHA)