YÖK, Gülen'i eleştiren tezi sildi!

Yrd. Doç. Dr. Yavuz Çobanoğlu'nun dört yıl önce kitap olarak da yayınlanan Fethullah Gülen tezi, YÖK’e bağlı Ulusal Tez Merkezi’nden kaldırıldı. Çobanoğlu, "Kitabı okusalardı bunu yapmazlardı" dedi. 

Abone ol

DUVAR - 2009 yılından bu yana Tunceli Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Yrd. Doç. Dr. Yavuz Çobanoğlu'nun YÖK’e bağlı Ulusal Tez Merkezi’nde bulunan Fethullah Gülen’le ilgili tezi silindi. Çobanoğlu, dört yıl önce İletişim Yayınları'ndan "Altın Nesil'in Peşinde" adıyla kitap olarak da yayınlanan tezi nedeniyle Gülen Cemaati tarafından hedef alındığını söyledi.

'ELEŞTİREL BİR POZİSYONA SAHİBİM'

BirGün’den Can Uğur'a konuşan Çobanoğlu, "Tezimin ve adımın bu tarz tartışmaların içerisinde yer almasından üzüntü duymaktayım. Ben dün olduğu gibi bugün de çeşitli konulardaki yayınlarımda akademik meslek ahlâkı gereği bilimsel ve eleştirel bir pozisyona sahibim. Üniversitede aldığım eğitim ve kültür bana, analitik düşünmeyi, eleştirel olmayı ve sosyal olgulara yaklaşırken mesafeli durmayı öğretti" dedi.

'CEMAATİN HIŞMINI UĞRADIM'

Çobanoğlu söz konusu kitabı yazdığı dönemde Gülencilerin kendisini hedef aldığını dile getirirken bugün de iktidar tarafından aynı çalışması nedeniyle böyle bir uygulamaya maruz kaldığını şu sözlerle eleştirdi: "Zamanında bu çalışmamdan dolayı cemaatin hışmına uğradığım. Bunların kayıtlarına internetten ulaşılabilir. Bana da komplolar kuruldu. Yurtdışı ve proje çalışmalarında akademik engeller yaşadım. Ben bir konuyu çalışırken, bir sosyal olguyu görünür kılmak, bir yapıyı çözümlemek için bağımsız gözle çalışmalar yaparım. Yandaş veya karşıt olmak bilimselliğe aykırıdır. Bu tarz çalışmalar akademide fazlasıyla mevcut ama bugün onların adlarını yazarları bile anımsamıyor."

Yavuz Çobanoğlu'nun tezi 2012'de İletişim Yayınları'ndan çıktı.

'YÖK BUNLARA İTİBAR ETMEMELİ'

Akademide olmanın her türlü iktidar odağına karşı mesafeni korumak demek olduğunu hatırlatan Çobanoğlu, "Herkesi aynı torbaya doldurmaya çalışan bir anlayıştan kaçınılmalıdır. Hâlbuki bugün bazıları benim çalışmalarımı okumamış, beni tanımıyorlar ama cemaat beni iyi tanıyordu ve hatta hedefine koymuştu. Meselâ kitabım ilk basıldığında (2012) cemaatin büyük büyük abilerinden birinin o zamanki rektörümüzü arayıp bana yüklendiğini ve üzerimde baskı kurulmasını istediğini sonradan öğrendim. Bu ve bunun gibi sebeplerden dolayı, yaptığım çalışmaların medyada FETÖ ile ilişkilendirilmeye çalışılması dehşet verici. YÖK'ün bunlara itibar etmeyeceğine, daha soğukkanlı olacağına, daha incelikli bir ayrımla, en kısa sürede bu durumu düzelteceğine inanmak istiyorum" diye konuştu.

DİĞER TEZLER DE SİLİNDİ

Fethullah Gülen’le ilgili tezler, Nedim Şener’in dün Posta gazetesinde yayımlanan “Üniversitelerde FETÖ Tezleri” başlıklı yazısıyla gündeme gelmişti. Gülen cemaatini uzun yıllardır izleyen Şener, konuyla ilgili bilgi edinmek için Ulusal Tez Merkezi’ndeki tezleri de okuduğunu belirtmiş, 17/25 Aralık operasyonlarından sonra dahi Gülen ile ilgili tezlerin üniversiteler tarafından onaylanmaya devam ettiğine dikkat çekmişti. Bu yazının ardından sitede bulunan Gülen’le ilgili diğer tezler silindi.