Yozgatlı pancar üreticileri: Safi Holding bizi mağdur etti
Yozgat Yerköy'de şeker pancarı üreticileri, Safi Holding Çorum Şeker Fabrikası’nın kotalarını kuraklık nedeniyle tamamlayamadıklarını ama yine de para cezası uygulandığını söyleyerek eylem yaptı.
DUVAR - Yozgatlı şeker pancarı üreticileri Yerköy ilçesinde Safi Holding’e ait Çorum Şeker Fabrikası irtibat bürosunun önünde eylem yaparak fabrika yönetiminin kendilerine karşı uyguladığı yöntemi protesto etti.
‘KURAKLIK ŞEKER PANCARI ÜRETİMİNİ ETKİLEDİ’
Mağdur edilen çiftçiler adına konuşan Osman Tuna Arslan, Yerköy’ün en önemli geçim kaynaklarından şeker pancarının hali hazırda Yerköy’ün 31 köyünde 500 çiftçi ailenin en önemli geçim kaynağı olduğunu belirterek, “2017 yılından beri süregelen kuraklık, 2021 yılında zirve yaptı, son 70 yılın en sıcak ve en kurak yılı yaşandı hatta Delice Irmak yatağı kurudu. Yaşanan anormal mevsim şartları tarım ürünlerinin rekoltesinde büyük düşüşe sebep oldu. Üretiminde fazla miktarda suya ihtiyaç duyan şeker pancarı ise bu kurak sezonda en fazla etkilenen tarım ürünlerinin başında geldi” dedi.
Kuraklık nedeniyle istedikleri verimi alamadıklarını aktaran Arslan, “Yıllardır Yerköy’de taahhüt edilen ve teslim edilen şeker pancarı miktarı 140 ila 160 bin ton dolaylarında seyretmişken ve genel olarak bakıldığında çoğu çiftçinin taahhütlerini yerine getirmişken, 2021 yılında çiftçilerin taahhüt ettikleri pancarı üretememelerine sebep olan çiftçinin tembelliği, iş bilmezliği ya da başka bölgelere pancar satması değil, yaşanan kuraklık oldu” dedi.
‘SAFİ HOLDİNG EKSİK ÜRÜN TESLİM ETTİĞİMİZDE PARA CEZASI UYGULUYOR’
Arslan, Tarım Bakanlığı’nın ilgili birimlerince, mücbir sebep nedeni ile yüzde 70 oranında hasar tespit edildiğini, devletin çiftçilere kuraklık desteği adı altında ödeme yaptığını dile getirerek şunları ifade etti: “Sulama birlikleri, ziraat odaları, Tarım Bakanlığı’na bağlı birimlerce tespit edilen kuraklık hasarı Safi Holding Çorum Şeker Fabrikası tarafından dikkate alınmıyor, 2021 yılında yaşanan yüksek enflasyon sebebi ile zaten zarar etmiş çiftçilerimizin sırtına ek maliyet olarak yükleniyor. Çorum Şeker Fabrikası, su kaynaklarının kuruması nedeniyle kotayı dolduramayan üreticilere para cezası uyguluyor. Bizlere 100 tonda 13 bin lira para cezası uygulanıyor” ifadelerini kullandı.
‘ÖZELLEŞTİRİLEN FABRİKALAR TARIM KÜLTÜRÜNÜ YOK ETME ÇABASINDA’
Özelleştirilen şeker fabrikalarının, üretim kültürünü yok ettiğini kaydeden Arslan, “Türk şekere bağlı 15 şeker fabrikası, Pankobirlik’e bağlı beş şeker fabrikası ve özelleştirilen birçok şeker fabrikasının yaşanan olumsuzlukları dikkate alarak çiftçisine kota cezası uygulamaması takdire şayan. Aynı duyarlılığı Çorum Şeker Fabrikası çiftçileri olarak bizler de bekliyoruz. İlçemiz çiftçisinin şeker pancarı üretiminden vazgeçmesi durumunda, ilçemizde pek çok kesim bundan olumsuz olarak etkilenecek. Çorum Şeker Fabrikası yöneticilerini yukarıda bahsini ettiğimiz tüm konuları dikkate alarak uygulamaya koyduğu kota cezası uygulamasından vazgeçmeye davet ediyoruz.”