Yozgat’ta ‘bal ormanı’ alanları genişletiliyor

Yozgat Merkez, Sorgun, Çekerek, Akdağmadeni, Çayıralan bölgelerinde bulunan bal ormanlarına yenilerinin eklenmesi için başlatılan çalışmalarda sona gelindi.

Abone ol

DUVAR - Türkiye’nin ilk milli parkı Yozgat Çamlığı eteklerine kurulan bal ormanlarına arıcılar yerleşmeye başladı.

ANKA'nın haberine göre arıcıların daha kaliteli bal üretimine destek olmak amacıyla Orman Genel Müdürlüğü tarafından Yozgat'ın merkez, Sorgun, Çekerek, Akdağmadeni ve Çayıralan mevkilerinde bulunan ormanlık alanlarda 10 ayrı bal ormanı kuruldu.

Yozgat Valiliği'nin talebi doğrultusunda merkez, Aydıncık ve Çayıralan’da toplam 6 bölgede yeni bal ormanı tesisi planlandı. Arıcılık faaliyetlerinin desteklenmesi, organik bal ve arı ürünleri üretiminin yaygınlaştırılması, gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla hazırlanan ‘Bal Ormanı Eylem Planı’ kapsamında bu yıl Yozgat’ta milli park çamlık eteklerinde planlanan bal ormanı projesi hayata geçirildi. Çalışmalardan sonra arıcılar bölgede konuşlanmaya başladı.

'400 ARI KOVANI OLACAK'

Tesis edilen bal ormanı sahasına arılarını konuşlandıran Yozgat Arıcılar Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Mithat Çakıroğlu, bal ormanlarından daha kaliteli bal alacaklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Bu tesisimizi Orman İl Müdürlüğümüz yaptı. Burada yaklaşık 400 arı kovanı kapasitesi var. Şu anda bu alanda 250’ye yakın arı kovanı mevcut. 16 bin tane ballı bitki dikecekler. Şu anda bulunduğumuz alanda 250’ye yakın kovan arımız var. Seneye de inşallah 400 arı kovanıyla birlikte burası güzel bir tesis olacak. Arıların su içmesi için bir havuz da tesis ettiler. Bu çanak bölgeye 16 bin tane ballı bitki dikecekler. Ballı bitkilerimiz de yetiştiği zaman burada tamamen doğal bal üretimi yapacağız.”

(HABER MERKEZİ)