'YPG'li İngilizler, İngiltere'ye tehdit'

Henry Jackson Derneği adlı İngiliz düşünce kuruluşu, son raporunda YPG'yi mercek altına aldı. Raporda, YPG'ye katılan İngilizlerin İngiltere için tehdit olduğu savunuldu.

Abone ol

DUVAR - İngiltere merkezli düşünce kuruluşu Henry Jackson Derneği son raporunda, YPG 'vahşi terör örgütü PKK'nın Suriye kolu' olarak tanımladı. Raporda, YPG'ye katılan İngilizlerin, İngiltere için bir güvenlik tehdidi oluşturduğu savunularak Londra hükümetinden 'PKK propagandasına karşı harekete geçmesi' istendi.

ÖNLEM ÇAĞRISI

BBC Türkçe'nin haberine göre, Henry Jackson Derneği'nin bünyesindeki "Radikalleşme ve Terörizme Yanıt Merkezi'nin 'Unutulmuş yabancı savaşçılar: Suriye'deki PKK' başlıklı raporunda, YPG'ye katılan tüm savaşçıların 'bu örgütle PKK arasındaki bağlantının farkında olmadığı' belirtildi. Raporda YPG'ye katılanların İngiltere'ye dönünce 'terör eylemleri veya yalnız kurt saldırıları düzenleme ihtimali bulunduğu' ve İngiliz hükümetinin İngilizlerin YPG'ye katılmasına karşı önlem alması gerektiği savunuldu.

2014'ten bu yana aralarında İngiltere'nin de olduğu Batı ülkelerinden yüzlerce gönüllü YPG'ye katılmıştı. YPG bu kişilerin savaştığı 'YPG Enternasyonalist Taburu'nu kurmuştu. Henry Jackson Derneği'ne göre de YPG'ye şu ana kadar en az 12 ülkeden onlarca gönüllü katıldı. İngiltere İçişleri Bakanlığı ise Suriye ve Irak'taki çatışmalara katılmaya giden İngilizlerin ülkeye döndüklerinde güvenlik incelemesinden geçtiğini söylüyor.

Raporda PKK ile ilgili şu ifadeler yer alıyor: "PKK, Abdullah Öcalan'ın kişi kültü etrafında kurulmuş, diğer Kürt ve solcu gruplara saldırmış, kendisine itiraz eden yüzlerce kişiyi öldürmüştür. Türkiye'nin tatil beldelerinde Batılıları öldüren ve fidye için kaçıran bu örgüt, organize suç etrafında kuruludur ve Avrupa'daki Kürtleri haraca bağlamak, para aklamak, insan ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi faaliyetler yürütmektedir."

Raporda bu kişilere silah ve patlayıcı eğitimi verilmesinin bir risk taşıdığına da dikkat çekiliyor. Henry Jackson Derneği'nin raporunda, bazı Batılıların ideolojik nedenlerle YPG'ye katıldıkları, bazılarının ise para veya 'insan öldürme isteklerini tatmin etmek' amacıyla bu yönde karar aldıkları savunuldu.

Derneğin araştırmacılarından Kyle Orton raporla ilgili yaptığı açıklamada "PKK ve YPG birdir. YPG'yi destekleyenler terörizme karşı savaşmaktansa bir terör örgütüne karşı başka bir terör örgütünü güçlendiriyorlar" dedi ve ekledi: "Hükümet İngilizlerin bu tuzağa düşmemesi için acilen harekete geçmeli. Orada bulunan ve geri dönmek isteyenlerin ciddi incelemelerden geçmesi ve topluma zarar verme ihtimali bulunan tehlikeli bireylere dikkat edilmesi gerekiyor."

HENRY JACKSON DERNEĞİ NEDİR?

Adını ABD'li Demokrat Senatör Henry Jackson'dan alan Londra merkezli düşünce kuruluşu Henry Jackson Derneği, kendisini "liberal demokrasinin savunucusu" olarak tanımlıyor, Batı ülkelerinin güçlü ordulara sahip olmasını savunuyor ve yalnızca "modern liberal demokrat" devletlerin meşru olduğunu öne sürüyor.

Henry Jackson Derneği'nin üyeleri ve destekçileri arasında ABD, Almanya, İngiltere, İsrail gibi ülkelerden siyasetçiler, gazeteciler, güvenlik yetkilileri ve araştırmacılar bulunuyor.

Dernek geçen yıl da Türkiye'yle ilgili bir rapor yayımlamış ve Türkiye'nin Suriye'de sınırları belirlenmiş bir PKK varlığını kabul etmesi gerektiğini, Türkiye ve Batı'nın ilişkilerinin kötüleşmeye devam etmesi durumunda buradaki "askeri üslerin Kıbrıs ve Irak Kürdistanı'na taşınabileceğini" ve böylece Ankara'nın bu üsleri Batı'ya karşı bir araç olarak kullanmasının önüne geçileceğini belirtmişti:

"Pakistan'ın Afganistan'daki cihatçılara verdiği desteği bugün Türkiye Suriye'deki cihatçılara veriyor, topraklarını kullanmalarına, Türkiye'de saklanmaları, para toplamaları ve tedavi olmalarına izin veriyor."

Yine Kyle Orton'un hazırladığı raporda Türkiye'nin 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası ülke içindeki operasyonları ve Suriye'ye müdahalesi eleştirilmiş, Türkiye'nin Suriye'deki cihatçı ve İslamcı örgütleri desteklediği ifade edilmişti. (Kaynak: BBC Türkçe)