YSK tedbir kararını kaldırdı, 7 ilçede oylar yeniden sayılacak
İstanbul'da oyların yeniden sayımıyla ilgili dün akşam hızlı gelişmeler yaşandı. Büyükşehir için 7 ilçedeki geçersiz ve itiraz edilen oyların yeniden sayımı, CHP'nin itirazı üzerine önce durduruldu. Ancak gece acil toplanan YSK tedbir kararını kaldırdı. İstanbul'da 7 ilçede oy sayım işlemi yeniden başlayacak.
ANKARA - Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerine ilişkin İstanbul'da 7 ilçede geçersiz oyların yeniden sayımının durdurulması yönündeki İl Seçim Kurulu kararını kaldırdı.
AK Parti'nin başvurusu üzerine Şile, Bayrampaşa 1. İlçe Seçim Kurulu, Ataşehir 2. İlçe Seçim Kurulu, Ümraniye 3. İlçe Seçim Kurulu, Beykoz İlçe Seçim Kurulu, Fatih 1, 2 ve 3. İlçe Seçim Kurulu ve Gaziosmanpaşa 1. İlçe Seçim Kurullarınca geçersiz oyların sayımına karar verilmişti.
İstanbul İl Seçim Kurulu ise CHP'nin, ''yeniden oy sayımının tedbiren durdurulmasına'' ilişkin talebini kabul ederek, sayımın tedbiren durdurulmasını kararlaştırmıştı.
Bu karara AK Parti tarafından yapılan itiraz üzerine toplanan YSK, İstanbul'da 7 ilçede yeniden sayımın durdurulması yönündeki İl Seçim Kurulu kararını kaldırdı.
YSK, oy çokluğuyla ilçe seçim kurullarının yeniden sayım kararı ile bu işleme başlanmış ise bunun sonuçlandırılması ve yeniden yapılan sayımla ortaya çıkan sonucun, tüm siyasi parti ve bağımsız adaylar yönünden geçerli olması gerektiğine karar verdi.
Yeniden sayıma yönelik ilçe seçim kurulu kararının fiilen uygulanmasına başlanmamış olması halinde ise il seçim kurulunun 298 sayılı kanunun 112. maddesi uyarınca değerlendirme yapmak suretiyle sonucuna göre karar vermesi gerektiği kararlaştırıldı.
CHP'DEN TEPKİ
CHP'nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, YSK'nin kararına ilişkin şu açıklamayı yaptı:
"YSK 03.04.2019 tarih 2019/1805 geceyarısı AK Parti'nin itirazı üzerine aldığı kararda; yeniden sayıma yönelik ilçe seçim kurulu tarafından alınan karara karşı il seçim kuruluna yapılacak itirazın, ancak ve ancak fiilen oy sayımının başlamamış olması halinde incelenebileceğine karar verdi. Böylece elini çabuk tutan ve mürekkebi kurumadan sandıkları saymaya başlayan ilçe seçim kurulu kararlarına karşı il seçim kurulu ve YSK'ya itiraz hakkı kanuna rağmen sona erdi.
MANSUR YAVAŞ İÇİN TERSİ UYGULANMIŞTI
Aynı kararda itiraz edilmese dahi yeniden yapılan sayımla ortaya çıkan sonucun,tüm siyasi parti ve bağımsız adaylar için geçerli olacağına dair hüküm yerindedir.
İlçe seçim kurulu fiilen oy sayımına başlamamışsa; il seçim kurulu, 298 sayılı Kanun 112.maddesi uyarınca değerlendirme yaparak,yeniden sayım yapılmasına veya yapılmamasına karar verecek.
112. madde , 2014 yılında Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı sayın Mansur Yavaş için tamamen tersine uygulandı. O zaman ilçe ve il seçim kurulları, itiraza dayanak olarak sandık başında geçersiz oy şikayeti yapılmadığı, geçersiz oyların sayısının çok fazla olmasının, tek başına yeterli olmadığı gerekçesiyle tüm itirazları reddettiler. YSK ise 214/1199 kararı ile CHP 'nin itirazını, seçimin bir disiplin süreci olduğu, somut delil bulunmadığı, sandık başında geçerli veya geçersiz itirazı yapılıp tutanağa bağlanmadığı gerekçeleri ile geçersiz oyların sayılması taleplerimizi ve olağanüstü itirazlarımızı reddetmişti.
AKP, 2014'TE BİZE KULLANDIRILMAYAN HAKLARI KULLANIYOR
Bugün ise AK Parti bu seçimi, tarihimizdeki en şaibeli seçimlerden biri ilan ederek, 2014 yılında bize kullandırılmayan tüm hakları kullanmaktadır.
Her seçimde maddi hatalar olur ve bunlar düzeltilir. Bunlar şaibe değil hatadır. Ama hiçbir tutanak, elle tutulur, gözle görünür bir delil göstermeden, her ildeki sandıkların sayılmasının, hukuken ve madden bir izahı yoktur. Yeniden sayılma kararları nedensiz oldukça, seçimin bitmesi mümkün değildir. Zira sonucu beğenmeyen her parti, yeni ve yeniden sayım isteyecek ve ilçe seçin kurulu, oyları saymaya başlayınca, tüm itiraz yolları kapanacaktır. Oysa seçim hukukunda geri vites yoktur. Yanlış da yapılsa hep ileri gidilir. Bu yüzden YSK kararları,her türlü yargı denetimine kapalıdır.
(DUVAR)