Yücel Sayman: Baronun buna hakkı yok

OHAL kararnamesi ile ihraç edilen Hukuk Fakültesi Hocası Cenk Yiğiter’in avukatlık stajı başvurusunu reddeden Ankara Barosu'na bir itiraz da İstanbul Barosu’nun eski Başkanı Yücel Sayman’dan geldi.

Abone ol

ANKARA - 12 Eylül darbesinin ardından 1402 Sayılı Sıkıyönetim Kanunu’na dayanarak İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki görevine son verilen Yücel Sayman o yıllarda baroya başvurarak avukatlık yaptı. İstanbul Barosu’nun 3 dönem başkanlığını da yürüten tecrübeli hukukçu, Ankara Barosu’nun Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden ihraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter’in staj başvurusunu reddetmesinin yanlış olduğunu söyledi.

'BARO, KAMU HİZMETİ SÖZÜNÜ YANLIŞ YORUMLUYOR'

Ankara Barosu ret kararının gerekçesinde Yiğiter’in ihraç edildiği 679 sayılı KHK’deki “Görevine son verilenler bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemez, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemezler” ifadesini hatırlatmıştı. Avukatlık Kanunu’nun, “Avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir” maddesinin yanlış yorumlandığını belirten Yücel Sayman, “Bazı avukatlar ‘kamu hizmetidir’ lafını anlamıyorlar. Otobüs şoförlüğü de kamu hizmetidir. O zaman o işi de yapamaz. Bu yanlış bir görüş. Bu anlayışla KHK ile ihraç edilen ve hâlihazırda avukat olan herkesin baro levhasından silinmesi lazım. Olacak şey değil!” dedi.

Hukukçulardan Ankara Barosu'na Cenk Yiğiter itirazı

'BARONUN BUNA HAKKI YOK'

Yücel Sayman, şöyle devam etti: “Vaktiyle 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980’den sonra bir kanunla ve Sıkıyönetim Komutanlığı'nca görevine son verilenler, ben dâhil, avukatlık yaptık. İhraç KHK’sinin kendisi staja daha doğrusu avukatlığa engel değil. Ankara Barosu bu kararı neye dayanarak aldı, anlaması zor ama buna hakkı yok. Baro Başkanı haklı değil. Kanuni durum böyle değil. Olsa bile baronun buna direnmesi lazım. Sıkıyönetim, savaş hali durumlarında bile baroların işlevi büyük ölçüde özgürlükleri, yargı faaliyetinin işlerliğini korumak, yargıya müdahaleleri engellemektir.”

'Ankara Barosu'nun kararı avukatlık tarihinde kırılma'

‘BİZ DGM KARARLARINA UYUP BARODAN KİMSEYİ SİLMEDİK’

Sayman, Baro Başkanlığı yaptığı dönemlerde Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nde (DGM) mahkûm olmuş avukatların barodan silinmesi için savcıların kendilerine başvurduğunu ancak bunu hiçbir zaman uygulamadıklarını şu sözlerle anlattı:

“Avukatlık Yasası’nda, affa uğrasalar bile avukatlık yapmasına engel suçlar var. Bugün terör suçları dediğimiz, belli suçlardan kararlar geliyordu önümüze. Savcı başvuruyordu ve bu kişinin mahkûmiyet kararı var, barodan silin diyordu ama biz silmedik. O kararlar DGM’de verilmiş kararlardı ve orada askeri yargıçlar vardı. Bu durum AİHM (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) neticesinde adil yargılamaya engeldir diyerek silmiyorduk. Biz o tarihte hem soldan hem sağdan arkadaşlar için bu kararları uygulamadık. Kimse sizi baro başkanı olun diye zorlamıyor, seçimle geliyorsunuz. Baroların böyle yorum yapması lazım.”

OHAL görevlisi olarak baro!

İhraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter, Ankara Barosu’nun avukatlık stajı başvurusuna verdiği ret kararına önceki gün itiraz etmişti, Baronun kararını gözden geçirerek staja kabul edilmesini talep etmişti. Ankara Barosu Yönetim Kurulu yarın toplanarak Yiğiter’in itirazını görüşüp karara bağlayacak.