Borsada yukarı adım kuralı nedir?

Borsa İstanbul, BIST-50'de açığa satış işlemlerine 'yukarı adım kuralı' getirdi. Peki 'yukarı adım kuralı' nedir? Yukarı adım kuralı ne kadar uygulanacak?

Abone ol

DUVAR - Naci Ağbal'ın hafta sonu görevden alınması üzerine piyasalarda yaşanan girdap borsayı da etkiledi. Borsada bu nedenle pazartesi ve salı günü 4 kez devre kesici uygulanarak, işlemlere ara verildi. Ayrıca açığa satış işlemlerinde 'yukarı adım kuralı' getirildi. Borsanın bu adımı üzerine 'yukarı adım kuralı nedir?' sorusu merak konusu oldu.

Sermaye piyasalarında açığa satışta uygulanan kurallardan biri, yukarı adım kuralıdır. Organize bir piyasada işlem gören bir menkul kıymetin işlem sırasındaki fiyatının üstündeki fiyata üst fiyat denir. 'Yukarı adım' (Uptick) kuralı da açığa satış işleminin, hissenin en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden olması kuralı olarak adlandırılır. Hissenin son gerçekleşen fiyatı bir önceki fiyattan daha yüksekse, açığa satış son gerçekleşen fiyat seviyesinden de yapılabilir. (EKONOMİ SERVİSİ)