Yüksekdağ: 12 Eylül'de bile belediyelere el konulmadı

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, halen 5 mahallesinde sokağa çıkma yasağının sürdüğü Nusaybin'de partisinin bayramlaşma programına katıldı. Belediyelere kayyım atanmasını eleştiren Yüksekdağ "Bunun hiç bir hukukta, yasada, anayasada yeri yok" dedi.

Abone ol

DUVAR - HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, belediyelere kayyum atanmasına tepki göstererek, "12 Eylül'ün yıldönümünde, 1980 darbesinin yıldönümünde bir darbe gerçekleşti Türkiye'de. 1980'deki cuntacılar belediyelere el koymamıştı. Kendi belediyelerini sanki düşman kalesiymiş gibi Türk bayraklarıyla donatmamıştı" eleştirisinde bulundu.

Yüksekdağ, beraberinde DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, milletvekilleri, belediye başkanları ile belediyeye kayyum atanan ve halen 5 mahallesinde sokağa çıkma yasağı süren Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde DBP'nin düzenlediği bayramlaşma programına katıldı. İlçedeki bazı aileleri evlerinde ziyaret eden Yüksekdağ, daha sonra Barış Parkı'nda basın mensuplarına konuştu.

İlçede yaşanan tahribata dikkat çeken Yüksekdağ, "Nusaybin'in her bir sokağında yıkım izi var. Ama hiç bir evde bayram yoktu. Nusaybin'in hiçbir sokağında bayram yoktu. Bu topraklara bayram gelmiyor. Yaşanan onca yıkıma, acıya, ölüme rağmen bu şehir ölmedi, dimdik ayakta" dedi.

'HANGİ HUKUKA DAYANIYORSUNUZ?'

Yüksekdağ, teröre destek verdikleri gerekçesiyle belediyelere kayyum atanmasına da değindi. Atamaların hukuksuz olduğunu belirten Yüksekdağ, şöyle konuştu:

"Halka rağmen bir işgal operasyonu yaşanıyor. Bugün belediyelere el koyma kararının meşru ilan edilmesini bekliyorlar, hukuki ilan edilmesini bekliyorlar. Hangi hukuka dayanıyorsunuz siz? Anayasayla var olan, hukuk sistemiyle bu halkın helal oyuyla seçilmiş halk temsilcilerini hangi hukuka dayanarak siz görevde alabilirsiniz? Yerine kendi memurlarını atayabilirsiniz? Bunun hiç bir hukukta, yasada, anayasada yeri yok. Burada sadece savaş hukuku uygulanıyor bu topraklarda. 28 belediyede kayyum atadılar. 24'ü Kürtler'in yaşadığı Kürt illerindeki belediyelerdir. Zaten mağdur edilmiş zaten baskı altına alınmış zaten kan ağlayan topraklarda kurulu belediyelerdir. 4 belediyeyi de kendi oluşturmak istedikleri dizayn ve vitrine uygun olsun diye eklediler kayyum listesine. 12 Eylül'ün yıl dönümünde, 1980 darbesinin yıl dönümünde bir darbe gerçekleşti Türkiye'de. 1980'deki cuntacılar belediyelere el koymamıştı. Kendi belediyelerini sanki düşman kalesiymiş gibi Türk bayraklarıyla donatmamıştı. Belediye binalarını işgal edebilirsiniz ama Nusaybin'de her sokakta o belediyenin o belediyede seçilmişlerin ruhu yaşar."

Yüksekdağ ve bareberindekilerinin geçtiği güzergahlarda polisin zırhlı araçlarının geniş güvenlik önlemleri aldığı gözlendi. Yüksekdağ, bayramlaşma programının ardından ilçeden ayrıldı.

(DUVAR-DHA)