Yüksekova'da kayyım yardımcıları kardeşlerini işe aldı

Yüksekova'da kayyım yardımcısı Fevzi Yıldırım ve Mal Müdürü Haşir Tekçi kendi kardeşlerini belediyede işe aldılar.

Abone ol

Evrim Deniz

HAKKARİ- HDP'li Yüksekova Belediyesi'nin eşbaşkanları 2019'da tutuklandı ve belediyeye kayyım atandı. Kayyım yardımcılarının kardeşlerini ve yakınlarını belediyede işe alması ise Yüksekova halkının bugünlerde konuştuğu konuların başında geliyor.

Yerine kayyım atanan Yüksekova Belediyesi Eşbaşkanı İrfan Sarı, "Yerel yönetim seçimleri yaklaştıkça hızlandırılmış işçi/personel alımı ayrıcalıklı olarak yapılıyor" dedi.

'KAYYIMLAR GÖNÜLLÜ BİR ŞEKİLDE HALKIN İRADESİNİ GASP ETTİ'

2019'da yapılan kayyım atamasının 2014 kayyım atamasından daha planlı olduğunu dile getiren İrfan Sarı, "2019 kayyımları 3 kaymakam ve 5 kamu personelinden ibaretti. Neredeyse 4 yıldır görevdeler ve kalan zamanları da 8 ay. Keza Belediye müdürlüklerine de kayyım atadılar. Kaymakamlık özel kalem müdürü, mal müdürü, ilçe tarım müdürü, belediye personel müdürü de kayyım olarak atandı. Adı geçen müdürler halkın seçtikleri değildir. Hayatlarında hiçbir şekilde seçilemeyeceklerini bilen bu kişiler "Devlet aklına" sadık olduklarını ima ederler. Ancak çıkar odaklarıdırlar. Herhangi bir farklı yönetime de aynı alışkanlıkla yanaşabilir potansiyeldedirler. Aslında o makamlara gelen kişiler sanıldığı gibi devlet görevlisi değil, kayyım olmak için gönüllülerdi."

'KAYYIM YARDIMCISI KARDEŞİNİ İŞE ALDI'

Yüksekova Belediyesi'nin kayyım yardımcılarının son zamanlarda işe alımlarda aile fertleri dahil birçok yandaşı işe aldığını dile getiren Sarı şunları söyledi: "Personel alımlarındaki usulsüzlüklerin arşa ulaştığını söylemem lazım. Son zamanlarda işe alınan 2 kişinin kayyımcık diyebileceğimiz kişilerin kardeşi olduğunu herkes biliyor. Kayyım yardımcısı olan Fevzi Yıldırım, kardeşi Sıddık Yıldırım'ı işe alırken Mal Müdürü Haşir Tekçi ise kardeşi İslam Tekçi'yi işe aldı. Ve bu kişiler ilerlemiş yaşlarına rağmen personel statüsünde işe alınmış. Yerel yönetim seçimleri yaklaştıkça hızlandırılmış işçi/personel alımı ayrıcalıklı olarak yapılıyor. Sıfır hizmet ve yatırımla çok borçlanma anlayışı ise gelecekte halkın seçeceği yönetimlere kangrenleşmiş enkaz bırakacak. Kayyımlar yani talangaha dönüştürülmüş belediyenin talancıları, ileride resmi boyutta Danıştay denetimlerine nasıl bir evrak dizimi devredecekler bilinmez. Çünkü yapılanların belediye kanunlarına uyum sağlamadığını biliyoruz. Tam olarak içeride neler olup bitiyor bilmiyoruz. Zaten böyle bir şeffaflık beklenmez kayyım zihniyetinden."

 Yüksekova Belediyesi Eşbaşkanı İrfan Sarı


'KAYYIMLARIN YERİNE DE KAYYIM ATANIYOR'

Bu kurumlara getirilen İl Özel İdare personellerini birer "kayyımcık" olarak nitelendirmek gerektiğini dile getiren Sarı, bu kişilerin de daha sonra bilenmeyen nedenlerle görevden alındığını belirtti. Sarı, kaymakamların 2 yıl rotasyonu olduğu için görev bitimine doğru yerine gelen kişiye kayyımlığı bıraktığını ve bu kayyım atamalarının sağlıksız olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Bu kaymakamlardan birinin sessiz sedasız görev süresi dolmadan görevinden alındığını gördük. Yani atadıkları kayyıma da kayyım atamasını gördük. En nihayetinde iktidarın çıkarlarını korumayanlar erken gönderilmiş oldular."

'İL BANK BORCU 680 MİLYONUN İKİ KATINA ULAŞTI'

Yüksekova Belediyesi Eşbaşkanı İrfan Sarı, atanan kayyımların Yüksekova için bir şey yapmadığını vurgulayarak, kayyımların belediyenin borçlarını ödemek için belediyeye ait 2 önemli mülkü satışa çıkardığını söyledi. Kayyımların kentte personel maaşı vermek dışında belediyecilik yapmadığını belirten Sarı şöyle devam etti: "Bu uygulamalara hizmet değil, hırsızlık denir. Bu eksen üzerine kayyımlar kente yaklaşım gösteriyor ve Yüksekova'da gözle görülür bir çalışma görmek mümkün değil. Çarşı merkezi ile İpek Yolu üzerindeki yol ve refüj çalışmaları karayolları tarafından yapıldı. Ki oradaki çalışmalar görülür alanda olmasına karşın bitmedi. Yandaş firmaların para kazanması için onlara hediye edildi. Çarşı merkezindeki orta refüj çalışmaları 1 yılda 2 kez yapıldı. Eski görünümü şehir imajı prestiji açısından daha konforluydu. Bunların tekrar tekrar bozulup yapılması şehir merkezinin yol çalışmaları yüzünden toz duman içinde olması yandaşlara rant ağı açıyor. Öyle olmazsa İl Bank borç miktarı 680 milyonun 2 katına ulaşmazdı. Denilebilinir ki kendileri dahil artık kimse İl Bank'tan kent için kredi alma veya yatırım yapma olanağına sahip değil. Bundan dolayı belediyeye ait 2 önemli mülk satışa çıkarıldı ve o bile yandaşlara yok pahasına verildi."

'HALK İHTİYAÇLARINI BELEDİYEYE AKTARMIYOR'

Halk ve belediye arasında bir duvar olduğunun altını çizen Sarı, halkın kayyımları kabullenmediğini söyledi. "Kayyım uygulamasından sonra halk belediyenin onlara ait olmayan bir kurum olduğunun farkında" diyen Sarı, şunları söyledi: "Halk belediyeye sadece vezneden ödemesi gereken faturalar için gidiyor. Aksayan hizmetler, su, yol, emlak sorunlarını ya erteliyor ya da sosyal medya ile yerel basın üzerinden gündemleştirmeye çalışıyor. Zaman zaman bize ya da meclis üyelerimize, parti yöneticilerimize aktaranlar da oluyor. Tabi bizler de belediyesiz belediye hizmeti konusunda yapılanamadık. En azından bu konuda sorunların çözümü, yöntemleri, kanun çerçevesinde danışmanlık oluşturamadık. Yine de diyalogumuzu kesmedik. Sermayedarların çözüm konusunda uğrak yeri olan belediye, bu haliyle halkın temel ihtiyaçlarının karşılanması noktasından uzak bir kurum. Belediye seçimlerine 8 ay kaldı, halk bu 4 yıllık süreçte neler olduğunu gördü. İradesi elinden alınan Yüksekova halkı ve diğer bütün belediyelerine kayyım atanan halk, seçimlerde yine irade gösterecek."