Yüksel'de dün ambulans bugün polis aracı

KHK ile ihraç edilen akademisyenler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'ya destek olmak için İnsan Hakları Anıtı önünde bekleyenlere polis müdahale etti. 4 kişi öğle saatlerine kadar gözaltında tutuldu. Dün Sağlık Bakanlığı'nın Gülmen ve Özakça için tahsis ettiği ambulansın durduğu yerde ise bugün gözaltı işlemi sonrası kullanılan araçlar bekletiliyor.

Abone ol

ANKARA - OHAL kararıyla ihraç edilen eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın "İşimizi geri istiyoruz" diyerek başlattıkları açlık grevine desteğe gelenlere polis müdahale etti. Gülmen ve Özakça'nın açlık grevleri tehlikeli bir sınıra geldi.

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için getirilen çiçeklerle dövizleri de alan polis, Yüksel Caddesi'nde 4 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan Mehmet Dersulu, Rezzan Şengül, Eser Budak, Ayşe Arapgirli öğle saatlerinde serbest bırakıldı.

KHK'lerle ihraçları protesto eden eylemciler serbest bırakılmalarının ardından Yüksel Caddesi'ndeki alana geldi.

Polis, İnsan Hakları Anıtı önündeki çiçeklere de el koydu.

'ÇİÇEKLER BÖLÜŞÜP, PARA CEZASI KESTİLER'

İhraç edilen öğretmenlerden Mehmet Dersulu, gözaltı sonrası şunları aktardı: "Sabah erken saatlerde burayı boşaltın size beş dakika süre veriyoruz dediler ve beş dakika geçmeden gözaltına aldılar. Gözaltı aracındayken polisler bizden aldıkları çiçekleri kendi aralarında bölüştüler. Kabahatler kanunundan para cezası kesip serbest bıraktılar."

CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız da Yüksel Caddesi'ne gelerek gözaltına alınanlara durumlarını sordu. Veli Saçılık ile sohbet eden Akyıldız "Ölümler olmasın tabi ki haklı mücadelemizi sürdüreceğiz. İlerleyen süreçte belki farklı şekilde biz de destek olacağız. Ama amacımız canlarımızın yitmemesi" dedi.

'KİMSENİN BURNUNU KANATMADIK, TANKTAN ATEŞ ETMEDİK!'

Gözaltıların ardından polis İnsan Hakları Anıtı önünde beklemeye başladı. Polisin engelleme çabalarına karşın protestocularla birlikte Yüksel Caddesi'ne gelen kendisi de ihraç edilen Veli Saçılık "Kimsenin burnunu kanatmadık kimseye tanktan ateş etmedik. Buyurun işkence yapın biz bu halka güveniyoruz. Hocalarımızı yaşatacağız. Ben buradan söz veriyorum hocalarımızı mutlaka yaşayacağız. Taleplerimize bir yenisini daha ekliyoruz. Siz çiçekleri ezebilirsiniz ama baharın gelişini engelleyemeyeceksiniz. İşimizi istemek dışında buradan aldığınız çiçekleri geri istiyoruz" dedi.

Öte yandan dün Sağlık Bakanlığı'nın Gülmen ve Özakça için tahsis ettiği ambulansın durduğu Yüksel Caddesi girişinde bugün gözaltı işlemi sonrası kullanılan araçlar bekletiliyor.

Avrupa Sosyalist ve Demokratlar Grubu Başkanı Gianni Pittella, açlık grevi yapan eğitimcileri ziyaret için Yüksel Caddesi'ne geldi. Pittella, "Türkiye'de direnişi selamlıyor, dayanışma duygularıyla destekliyoruz.  Özgürlüğü çok seviyoruz. Türkiye'deki bu direnişi selamlıyorum. 190 üyelik Avrupa Parlementosu grubunun başkanıyım. Sizinle dayanışıyoruz" diye konuştu.

Veli Saçılık'ın "Tek talebimiz işimize iade edilmek" diye konuştuğu Pitella "Liberta" diye bağırdı.

'BİZLER EYLEMİMİZİ ERİYEREK SÜRDÜRÜYORUZ'

Gözaltıların ardından Gülmen ve Özakça öğleden sonra İnsan Hakları Anıtı önüne geldi. CHP'li vekil Aytuğ Atıcı ve CHP'li Şafak Pavey de eyleme destek veriyor. İnsan Hakları Anıtı önünde bir açıklama yapan Özakça "Bizler kamu emekçileri olarak işimizi istemek için ekmeğimizi geri alabilmek için burada büyük bir direniş yapıyoruz. Bu alanda polis tarafından defalarca gözaltına alındık. Şimdi gözlerime bakan arkadaki polisler beni 27 defa gözaltına aldınız. Ama başarabildiniz mi? Biz işimiz onurumuz için burada duruyoruz. Siz ne için duruyorsunuz? Yüksel caddesine olan saldırı açlık grevcilerine olan saldırıdır. Halkın demokratik haklarına saldırıdır. Bizler işimizi ekmeğimizi istemeye devam edeceğiz. 185 gündür bu alandayız. Bizler eylemimizi eriyerek devam ettiriyoruz. Bu alana daha kitlesel bir şekilde çıkacağız. İşimizi ekmeğimizi istemekten vazgeçmeyeceğiz." diye konuştu.

Eyleme destek veren HDP Milletvekili Mithat Sancar da "Bu meydanda zulme karşı direniyorlar. İnsanları açlıkla yoklukla terbiye etmeye çalışıyorlar. Bu bir yezid politikasıdır. Madem siz açlıkla terbiye etmek istiyorsunuz hayır biz buna izin vermiyoruz biz açlık grevi yapıyoruz dediler. Onurları için bunu yapıyorlar. Bize de düşen onurlu sesi yükseltmektir. Hükümete sesleniyoruz vicdansızlık politikasıyla halkları terbiye etmek isteyen çok politikacı çıkmıştır. Bu zülümden bir an önce vazgeçin" dedi.

HDP'Lİ SANCAR. HÜKÜMET İŞKENCE ETMEKTEN VAZGEÇMELİ

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar Gülmen ve Özakça'nın sesine kulak verilmesin istedi. Sancar şöyle dedi: "Nuriye Gülmen ve Semih Özakça açlık grevlerinin 65'inci günündeler; üstelik bugün her zaman eylemde bulundukları Yüksel Caddesinde kendilerine destek olmak için bekleyen arkadaşlarına polis saldırıda bulundu ve 4 kişiyi gözaltına aldı. Basın açıklamamızın bittiği saatlerde, iki eğitimci tekrar Yüksel Caddesine geçecekler; hükümet, artık eğitimcilerimize işkence etmekten vazgeçmeli. Onların kılına zarar gelmeyeceğini umuyoruz! Hükümet artık buna ses vermeli. İki insanın ölüp gitmesine seyirci kalmamalı ve işkence etmekten vazgeçmeli."

Türk Tabipler Birliği ve birçok sağlık emekçi örgütü de açlık grevi yapanların durumuna ilişkin basın açıklaması yaptı: Gözlemlerimiz doğrultusunda Semih Özakça ve Nuriye Gülmen'in yaşamsal risklerinin giderek arttığını belirtmek isteriz. Yetkililerden geç kalmadan haksız ve hukuksuz ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilmelidir." (DUVAR)