Yumurta üreticileri dertli: Tavuklar kesime gönderiliyor

Artan maliyetler nedeniyle yumurta üreticilerinin zor durumda olduğunu belirten Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Saraçoğlu, bazı işletmelerin tavuklarını kesime gönderdiğini söyledi.

Abone ol

KONYA - Son dönemde yemden gübreye, enerjiden ulaşıma kadar her kalemde artan fiyatlar, yumurta üreticilerinin kapasite düşürmesine sebep oldu. Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Saraçoğlu, bazı üreticilerin işletmelerini kapatırken bazılarının da tavuklarını kesime göndermek zorunda kaldığını belirtti.

Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Saraçoğlu da kendi işletmesindeki tavukların bir kısmını kesime gönderdiğini söyledi. 

‘KONYA’DAKİ TAVUK SAYISI 18 MİLYONDAN 8 MİLYONA DÜŞTÜ’

Saraçoğlu, Türkiye genelinde son bir ayda 11 milyon tavuğun kesime gönderildiğini ifade etti. Artan maliyetlerden dolayı üreticinin tavuklarını besleyemedikleri için kapasitelerini düşürdüklerini söyleyen Saraçoğlu, sektörün içinde bulunduğu durumu “çok kötü” olarak ifade etti.

Sektördeki maliyetlerini sayan Saraçoğlu “Türkiye’de yumurta üretim maliyetinin yüzde 90’ını yem, yüzde 3’ünü ambalaj, yüzde 4’ünü enerji geriye kalan yüzde 3’ünü ise işçilik oluşturuyor. Artan döviz kuru ve diğer girdilerimize yapılan zamların ardından geçen yıla göre maliyetlerimiz yüzde 200 arttı. Dokuzuncu ayda mısır 2 bin 850 liraydı şimdi ise 4 bin 500 liraya yükseldi. Hayvanlarımızı beslediğimiz birçok yem çeşidi ithal ediliyor. Dolar kurunun yükselmesiyle yem fiyatları aldı başını gitti” dedi.

Bir yumurtayı 1 lira 30 kuruşa mal ederken 85 kuruşa sattıklarını, dolayısıyla zararına iş yapmaya devam ettiklerini anlatan Saraçoğlu, “Şu an işin içinden çıkamayan birçok işletmemiz var. Bunun sonu nereye varacak bilmiyoruz. 520 bin kapasitem vardı ve her geçen gün küçülmeye gidiyorum. Şu an kendi işletmemde bile 100 bine yakın tavuk kaldı, geri kalanı kesime gönderdim. Şu an birçok arkadaşımız sektörden hızlı bir şekilde çıkıyor. Türkiye genelinde son 1 ayda 11 milyon tavuk kesildi ve kesimler de devam ediyor. Konya’nın kurulu işletme kapasitesi 18 milyon tavuktu, birkaç yıl içerisinde ayakta duramayan bazı işletmelerin kapatılması ya da kapasitelerini düşürmesiyle şu an tavuk sayısı 8 milyona kadar düştü” diye konuştu.

‘KORKARIM Kİ YUMURTAYI İTHAL EDECEĞİZ’

Son bir ayda yumurta tüketiminin de hızlı bir şekilde düştüğünü ifade eden Saraçoğlu, “Vatandaş yumurta yemeyince de biraz stok oluştu ama yumurta da çok uzun saklanabilecek bir ürün değil. Bunlar da bozulursa üretici bir de buradan zarar edecek. Kapasiteleri düştüğü için yumurta tüketimi hızlanırsa bu seferde yumurta yetmeyecek. Bu durumda korkarım ki, ithalat yapacağız. Gelişmeleri  bakanlık ve diğer yetkililerle de sürekli paylaşıyoruz ama henüz bir çözüm bulunamadı” dedi. (DUVAR)