Yunanistan, Güney Kıbrıs, İtalya ve Malta'dan AB'ye 'mülteci' tepkisi

Dört ülkenin bakanlarının yayınladığı ortak açıklamada, mültecilerin yeniden yerleştirilmesine yönelik anlaşmalara uyulmamasının 'hayal kırıklığı' yarattığı belirtildi.

Abone ol

DUVAR - İtalya, Malta, Yunanistan ve Güney Kıbrıs yayımladıkları ortak açıklamayla, Avrupa Birliği'nin (AB) mültecilerin yeniden yerleştirilmesine yönelik programına dair "hayal kırıklığı" duyduklarını belirtti. İtalya, Malta ve Güney Kıbrıs içişleri bakanları ile Yunanistan Göç Bakanı'nın imzaladığı ortak açıklamada, dört ülkenin Akdeniz'den gelen mülteciler için AB içinde ilk varış noktaları olduğuna işaret edilerek, mültecilerin yeniden yerleştirilmesine yönelik anlaşmalara uyulmamasının "üzücü" olduğu ve "hayal kırıklığı" yarattığı bildirildi.

AA'nın aktardığına göre açıklamada, yeniden yerleştirme konusunda diğer üye ülkelerin üstlendiği taahhütlerin, varışlara nazaran düşük kaldığı kaydedildi. Ortak açıklamada, İtalya, Malta, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın Akdeniz'de kurtarma operasyonu yapan sivil toplum kuruluşlarına ait gemileri de arama kurtarma konusunda uluslararası hukuka saygılı olmaya davet ettiği belirtildi. Ayrıca dört ülkenin, STK'lerin uluslararası anlaşmalara uygun koordinasyonu için AB nezdinde bir görüşme yapılmasını "acil ve gerekli" olarak değerlendirdiği kaydedildi.

MELONİ'DEN FRANSA'YA: HAKSIZ VE AGRESİF

İtalya'nın, bu hafta içinde Akdeniz'de mülecileri kurtaran 4 STK gemisine önce limanlarını açmakta direnmesi, ardından da liman verdiği 3 geminin 2'sindeki mültecileri acil sağlık koşullarına göre "seçerek" tahliye etmesi, söz konusu 4 gemiden birine limanlarını açan Fransa'nın sert tepkisini çekti. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 10 Kasım'da yaptığı açıklamada, İtalya'nın STK gemilerini kabul etmemesindeki ısrarın "anlaşılmaz bir tercih" olduğunu kaydetmişti.

"İtalya'yı sorumlu bir Avrupa devleti gibi davranmamakla" suçlayan Darmanin, Fransa'nın İtalya'dan mültecileri yeniden yerleştirme programı çerçevesinde alacağı 3 bin 500 mültecinin alımını askıya aldığını duyurmuştu. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ise Fransa'nın bu tepkisini, "anlaşılmaz, haksız ve agresif" olarak nitelemişti. (DIŞ HABERLER)