Yunanistan Komünist Partisi'nden Miçotakis'e Fransa tepkisi

Yunanistan'da Kiryakos Miçotakis'in Fransa ile imzaladığı savunma anlaşması tepki çekmeye devam ediyor. Son olarak, Yunanistan Komünist Partisi anlaşmaya sert eleştiriler yöneltti.

Abone ol

DUVAR - Yunanistan'da, Fransa'yla imzalanan savunma anlaşmasına tepkiler sürüyor. Ana muhalefetteki Syriza'nın ardından, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve muhalefet kanadından önemli simalar Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Paris’te imzaladığı anlaşmaya sert bir dille karşı çıktı. 

KKE’den yapılan yazılı açıklamada, son günlerde hükümetin 'ABD ve Fransa ile fahiş bedeller karşılığında imzalanan savunma anlaşmalarının ülkeye hizmet ettiği izlenimini yaratmaya çalıştığı' belirtildi. Diğer muhalefet partilerinin aksine, Fransa ile imzalanan da dahil savunma anlaşmalarına genel olarak karşı çıkan KKE, bu anlaşmaların 'bölgedeki agresif NATO-AB planlarına mükemmel bir şekilde entegre edildiğini' belirtti.

'ABD-NATO-AB DAYATMASI'

KKE’nin yayın organı '902.gr' sitesinde yayımlanan değerlendirme yazısında da, muhafazakâr hükümetin Batılı güçlerle imzaladığı anlaşmaların ülkenin çıkarlarına hizmet etmediği görüşü öne çıkarıldı. KKE’ye göre, yeni savunma anlaşmalarıyla askeri teçhizat alım işbirliklerini Yunanistan’a dayatan etmen, ABD-NATO-AB üçlüsünün planları. Bu planlar Yunanistan'ı bir nevi savaş üssüne dönüştürürken Yunanistan halkını bir hedef haline getiriyor...

“Halkın emperyalist planlara katılımdan ve ABD-Fransa ile yapılan anlaşmalardan dört gözle bekleyecek bir şeyi yok” denilen değerlendirme yazısında, Yunanistan’ın emekçi kesimlerinin jeostratejik meselelerde kendi ‘kırmızı çizgilerini’ çekmesi salık veriliyor. 

KOTZİAS’IN ELEŞTİRİSİ

Atina’da KKE gibi muhalefetin birçok mensubu Fransa ile imzalanan anlaşmaya karşı çıkıyor. Yeni anlaşmayı tasvip etmeyenlerden birisi de, Yunanistan’ın Syriza iktidarı dönemindeki dışişleri bakanı Nikos Kotzias. Konu ile ilgili değerlendirmesinde Kotzias, Fransa ile Yunanistan’ın Ege’de, Doğu Akdeniz’de ve Kıbrıs’ta ortak çıkarlara sahip olduğunu hatırlatıyor; bu gerçeklik temelinde yeni anlaşmanın deniz yetki alanları gibi meseleleri de kapsaması gerektiği görüşünü öne çıkarıyor. 

“Bunun yerine hükümet, Afrika’nın Sahel bölgesinde, Fransız çıkarlarının bulunduğu Pasifik ve Karayipler’de yeni askeri operasyonlar üzerinde anlaştı” diyen Kotzias, 'Yunanistan’ın geçmişten ders çıkarması gerektiği ve yeni savunma anlaşmalarına daha dikkatli bir şekilde katılması gerektiği' mesajını verdi.