Yunanistan sağlık sistemi çöküşün eşiğinde: Yüzde yüze yakın doluluk oranı

Yunanistan'da Covid-19 nedeniyle sağlık sistemi ciddi zorluklarla karşılaşıyor. Atina ve Selanik'te yoğun bakım üniteleri yüzde 100'e yakın bir kapasite ile çalışıyor.

Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan korona pandemisinin yeni dalgası nedeniyle çok zor günlerden geçiyor. Geçtiğimiz günlerde yeniden tırmanışa geçen korona vakaları ve ölümler komşu ülkenin sağlık sisteminin sınırlı olanaklarını ve bütçesini zorluyor.

11 milyonluk bir nüfusa sahip Yunanistan son dönemde günlük 7 bin üzerinde yeni korona vakasının tespit edildiğini kamuoyuyla paylaşmaya başladı. Gündelik bazda ülke genelindeki Covid-19 nedenli ölümlerse 60 bandını geçti. Korona vakalarının kontrolsüz şekilde artışa geçmesi üzerine Yunanistan’daki kamu ve özel hastanelerdeki tüm olanakların sınırları da zorlanmaya başlanmış oldu. Yunanistan medyası ulusal sağlık sistemi ESİ’nin son saatlerde pandemi karşısındaki direncini yitirmeye başladığı uyarısında bulunuyor.

2010’lu yıllardaki kemer sıkma politikalarından en fazla nasibini alan sektör olan sağlık sektörü korona pandemisinin yeni dalgasıyla baş etmekte güçlük çekiyor. Yunanistan Sağlık Bakanı Yardımcısı Mina Yorga’nın da geçtiğimiz günlerde kabul ettiği üzere ülke genelindeki birçok hastanede doktor, hasta bakıcı ve temel ilaç ve sağlık araç-gereci eksikliği kendisini iyiden iyiye hissettirmeye başlamış durumda.

YÜZDE YÜZE YAKIN DOLULUK ORANI

Atina ve Selanik’te Covid-19 yoğun bakım ünitelerinin yüzde 100’e yakın bir kapasiteyle devrede olduğu bir süreçte doktorlarla hasta bakıcılar yeni korona hastalarının ihtiyaçlarına cevap vermekte yetersiz kalıyor. Büyük hastanelerin normal ünitelerinde de doluluk oranının tam kapasiteye yakın bir seyir izlemesiyle beraber yeni korona hastaları hasta odalarının dışında, hastanelerinin salonlarında ve koridorlarındaki ranzalara yığılmaya başlanıyor.

Yunanistan’ın çiçeği burnundaki yeni Sağlık Bakanı Thanasis Plevris ESİ’deki sorunları kabul ederken kamuoyuna yönelik olarak 'hükümet pandeminin kontrolünü elinden yitirmedi' mesajını vermeye çalışıyor. Plevris ayrıca, hükümetin özel doktorlara da görev emri vermeye hazır olduğunu vurguluyor.

'ST. BARTHOLOMEOS KATLİAMI' HATIRLATMASI

Sağlık Bakanının son açıklamaları sağlık sektörü emekçileriyle muhalefet partilerini tatmin etmiyor. Yunanistan’ın önde gelen doktorlarından ve bilim insanlarından olan Matina Pagoni son günlerde hastanelerde yaşanan trajik gelişmeleri 16.y.y. sonlarında Fransa’da vuku bulan St. Bartholomeos katliamına benzetiyor ve sağlık sisteminin çökme noktasında olduğu uyarısında bulunuyor.

Yunanistan Hastanelerinde Çalışan Doktorlar Birliği’nin Başkanı Nikos Haturas Pagoni’nin görüşünü paylaşarak birçok hastaneden temel ihtiyaçların tükendiği bilgisinin kendisine ulaştığını belirtiyor. Haturas Volos Devlet Hastanesi örneğine atıfta bulunarak söz konusu hastanedeki oksijenin tükendiği ve bu yüzden korona hastalarına sağlık hizmeti sunulamadığı bilgisini paylaşıyor.

HÜKÜMETE SERT ELEŞTİRİLER

Yunanistan muhalefet partileri ESİ’nin karşı karşıya kaldığı krizden Kiriakos Mitsotakis Hükümetini sorumlu tutuyor. Muhalefet cephesine göre, hükümet toplu aşılamalarla beraber korona vakalarının göreceli olarak düşüşe geçtiği Yaz aylarından faydalanıp ülkenin sağlık sistemini güçlendirecek adımları atmadı. Muhalefet temsilcilerine göre geçtiğimiz aylarda hükümet yeni doktor, hasta bakıcı alımlarıyla hastanelerin olanaklarının arttırılması yönünde mesafe kat edebilirdi.

Yukarıdaki görüşü benimseyen ana muhalefet partisi Syriza’nın lideri Aleksis Tsipras son günlerde Yunanistan’ın çeşitli sağlık merkezlerini ziyaret ederek sağlık sistemindeki sorunlara temas ediyor. Tsipras’ın bu konudaki eleştirileri hükümet kanadının olumsuz yorumlarına neden oluyor. Bu yorumlarla ilgili olarak Syriza’nın Basın Bürosu ilerleyen saatlerde hastanelerde doktorların 'hayata tutunması olası olan' ve 'kurtarılamayacak' hastalar arasında seçim yapmaya başlayacağı uyarısında bulunuyor.

Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE) Sağlık Bürosu temsilcisi doktor Eleni Bayia hükümetin bir an evvel sağlık sistemindeki eksikliklere yoğunlaşması gerektiğini belirtiyor. KKE’ye göre hükümet bir an evvel özel sağlık sektörünü pandemiyle mücadeleye katmalı, kitlesel aşılanma kampanyasını kuvvetlendirmeli, korona testlerini arttırmalı ve tüm devlet hastanelerinin ekonomik kriz yıllarında göz ardı edilen ihtiyaçlarına cevap vermeli.

KKE’nin pandemiyle mücadele ile ilgili görüşlerine genel anlamda katılan eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis liderliğindeki Mera25 partisiyse yeni gelişmelerle ilgili gerçekleştirdiği son açıklamasında 'Mitsotakis Hükümeti’nin kamusal sağlığı destekleyemediği ve dahası bu yönde bir isteminin olmadığı' mesajını verdi.