Yunanistan sandık başında: Çipras'ın işi zor, Yeni Demokrasi geri dönüyor

Komşu Yunanistan, erken seçimler için sandık başında. 2015'te ekonomik krizin, milyarlarca euroluk borcun ve tasarruf yükünün yarattığı boğucu ortamda iktidara gelen solcu Aleksis Çipras ve partisi SYRIZA'nın, yine ekonomi politikaları yüzünden seçimleri kaybetmesi bekleniyor. Krizin sorumlusu gösterilen ama Kyriakos Mitsotakis liderliğinde küllerinden doğan Yeni Demokrasi ise seçimlerin favorisi.

Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan, solcu başbakan Aleksis Çipras'ın Avrupa Parlamentosu seçimleri ve yerel seçimlerde aldığı yenilgi sonrası istifa etmesinin ardından erken seçimler için sandık başında. Seçimin favorisi, Çipras'ı iktidara taşıyan ekonomik krizin sorumlusu sayılan ama son üç yılda yeni liderle adeta küllerinden doğan muhafazakâr Yeni Demokrasi hareketi.

YILLAR SONRA TEK PARTİ HÜKÜMETİ KURULABİLİR

Seçim öncesi anketler, merkez sağcı Yeni Demokrasi'nin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde SYRIZA karşısında elde ettiği başarının bir benzerine imza atacağı yönünde. Ta Nea gazetesinin yaptırdığı bir anket Yeni Demokrasi'nin en yakın rakibine 9 puan fark atarak yüzde 35.4 oranında oyun üzerine çıkabileceğine işaret ediyor. Bir diğer anket ise farkı sekiz puan olarak gösteriyor. Bu yönde bir sonuç, Yeni Demokrasi'nin 300 sandalyeli Yunan parlamentosunda 155 ila 159 sandalye kazanarak tek parti hükümeti kurulabileceğine de işaret ediyor.

BABASI BAŞBAKANLIKTAN İSTİFA ETMİŞTİ

2016'dan bu yana Yeni Demokrasi'nin lideri olan 51 yaşındaki Kyriakos Mitsotakis, Harvard Üniversitesi'nden mezun olan eski bir bankacı. Mitsotakis, Yunan siyasetinde yakından tanınan 'Yeni Demokrasili' bir aileden geliyor. Babası Constantinos Mitsotakis 1990-1993 arasında başbakanlık yaptı, yakınlarını kayırma suçlamaları sonrası istifa etmek zorunda kaldı. Kardeşi Dora Bakoyanni ise dışişleri bakanlığı yapmış bir isim.

SENDİKALARIN TEPKİSİYLE KARŞILAŞABİLİR

Kyriakos Mitsotakis, ekonomi odaklı bir seçim kampanyası ile rüzgarı yeniden Yeni Demokrasi'nin arkasına almış görünüyor. Mitsotakis'in, daha geleneksel bir yapıya sahip olan, yakın zamana dek ülkenin borç batağına saplanmasına yol açan yolsuzluklardan sorumlu tutulan muhafazakâr partiyi şahlandırdığı yorumları yapılıyor. Siyaset yorumcusu Aris Hatzis, Mitsotakis'in yükselişini "Liberal bir reformist liderin şahsi zaferine tanıklık ediyoruz" sözleriyle yorumluyor.

Mitsotakis, kampanyasında 'istikrar için tek parti' vurgusu yaparak oy oranını daha da artırmayı hedefliyor. Bununla birlikte, başka partilerle ittifaka kapıyı kapatmış da değil. Muhafazakârlar bu seçimlerde, Avrupa'dan daha fazla fon, daha az vergi, daha güçlü büyüme ve daha fazla istihdam vaat ediyor. Ancak daha fazla özelleştirme ve kamu hizmetlerinde taşeron desteği gibi politikaları, Mitsotakis'in sendikaların ve sokağın tepkisiyle karşılacağı anlamına geliyor.

ÇİPRAS NEDEN GERİLEDİ?

Çipras hükümetine desteğin erimesi ise ironik biçimde, Yeni Demokrasi'nin sorumlusu sayıldığı ekonomik krizin ardından izlemek zorunda kaldığı ekonomi politikalarından kaynaklanıyor. 2010'dan bu yana milyarlarca dolarlık kurtarma paketlerinin getirdiği tasarruf yükünün altında boğulan Yunan halkı, 2015 seçimlerinde tasarruf tedbirlerine karşı kampanya yapan Çipras'ı iktidara taşımıştı. Ancak solcu siyasetçinin kendisi de, ülkenin iflas bayrağını çekmemesi için uzun müzakereler sonucunda, üçüncü bir kurtarma paketine ve daha fazla tasarruf tedbirine onay vermek zorunda kalmıştı. Çipras'ın Makedonya ile isim krizini çözdüğü anlaşma da ülkedeki milliyetçi kesimin tepkisini çekmişti. (DIŞ HABERLER)