Yunanistan sekiz saatlik mesaiyi savunmak için ayakta: 71 kentte grev var
Komşu Yunanistan'da, muhafazakâr Miçotakis hükümetinin hazırladığı yeni çalışma yasasına isyan var. Sekiz saatlik mesai hakkını fiilen kaldıran tasarıya karşı bir günlük grev düzenleniyor.
DUVAR - Komşu Yunanistan'da, emekçilerin dünya çapında örgütlenmesiyle elde edilen sekiz saatlik mesai hakkını ve çalışma koşullarını iyileştiren birçok kuralı tehlikeye atan yasa tasarısı nedeniyle bir günlük grev var. Hükümetin 'reform' adı altında sunduğu, muhalefetteki Syriza'nın çalışma koşullarını '19'uncu yüzyıla döndüreceğini' söylediği yasaya karşı 71 kentte grevler ve protesto etkinlikleri düzenleniyor.
HÜKÜMET REFORM OLARAK SUNUYOR
Tartışmanın temelinde, üniversitelerin yanı sıra sığınmacılar hakkındaki kararlarıyla muhalefetin tepkisini çeken muhafazakâr Yeni Demokrasi Hükümeti'nin, emek haklarını sınırlandıracak yeni tasarısı bulunuyor. Kiryakos Miçotakis kabinesinin hazırladığı yasa tasarısında, eski iş kanunlarının çalışma saatlerini serbestleştirecek şekilde yenilenmesi öngörülüyor. Yasa tasarının mimarı olan Çalışma Bakanı Kostis Hatzidakis, 'yıllarca gecikmiş reformların hayata geçirileceğini' savunuyor.. Hatzidakis ayrıca, Yunanistan’da şu an yürürlükte olan emek haklarının uzaktan çalışmanın bir hayal olduğu 80’li yıllarda hazırlandığını ve güncel olmadığını da öne sürdü.
8 SAATLİK MESAİ TARİH OLUYOR
Hatzidakis’in öncülüğünde hazırlanan tasarının en dikkat çekici yanı, sekiz saatlik mesaiyi rafa kaldıran kısmı. Yeni tasarıya göre ülkede emekçiler saat kısıtlaması olmaksızın çalışabilecek. Hükümet, bazı günler 10 saatin üzerinde, diğer günler daha kısa bir çalışma düzeni öngören tasarıyı bir 'şans' ve ‘esneklik’ olarak lanse etmeye çalışıyor. Sendikalar ise bu maddenin, işçilerin sekiz saatten uzun çalıştırılmasının önünü açacağını söylüyor.
'DİJİTAL KONTROL' KARTI
Sekiz saatlik mesainin rafa kalkmasıyla, işçilerin birçok başka hakkı da tırpanlanacak. Sözgelimi yeni yasa uyarınca ‘dijital çalışma kartı’ getirilecek ve işverenler, emekçilerin çalışmalarını an be an takip ederek 'saat tutabilecek'. Ayrıca tasarı uyarınca, sendika üyeleri protesto ve grev eylemleri dolayısıyla cezai işlemlerle karşı karşıya kalabilecek. ‘Yasa dışı’ addedilen grev kategorileri için de, emekçilerin tepkilerini çeken maddeler söz konusu.
MUHALEFET BİRLEŞTİ
Bu yasanın önümüzdeki günlerde parlamentoda oylanması öncesinde, Yunanistan genelinde büyük protesto eylemleri ve grevler düzenleniyor. Merkez soldaki Syriza, Yunanistan Komünist Partisi (KKE), eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis öncülüğündeki Mera25 ve birçok muhalif parti, oluşum, sendika ve sivil toplum kuruluşu, yeni yasa tasarısı karşısında güçlerini birleştirdi.
Komşu ülkede bugün 71 kentte grevler ve protesto etkinlikleri düzenleniyor. GSEE, ADEDİ, Atina İşçi Merkezi gibi büyük emek kuruluşları Yunanistan genelinde genel grev kararı almış durumda. Genel grev 24 saat sürecek ve toplumsal yaşantının birçok kademesini etkileyecek.
Büyük grev dalgasına Yunanistan parlamentosunda temsil edilen birçok partiyle meclis dışındaki muhalefet de destek veriyor. Atina’da bu oluşumların iştirakiyle büyük bir protesto etkinliği ve yürüyüşü düzenleniyor. Yürüyüşe muhalif partilerin liderleri de katılacak.
Büyük grev dolayısıyla Yunanistan genelinde toplu taşıma 24 saat boyunca devre dışı kalacak. Ayrıca birçok devlet ve kamu kuruluşu hizmet vermeyecek. Atina gibi ülkenin ikinci büyük kenti Selanik’te de büyük protestolar gündemde.