Yunanistan solu, Suriye için endişeli: Demokrasi umudu az, kaygı büyük

Komşu Yunanistan'daki PASOK-KINAL, SYRIZA ve KKE partileri, Suriye'de yaşanan son gelişmeler hakkında endişelerini dile getirdi. Yunanistan Büyükelçisi'nin Şam'da kalacağı açıklandı.

Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistan'da sol partiler, Suriye'deki son gelişmeleri kaygıyla takip ediyor. Beşar Esad yönetiminin düşüşünün ardından Orta Doğu'da ortaya çıkan yeni dinamikler, bölgedeki güç dengelerinin belirsizliği ve üçüncü ülkelerin olası müdahaleleri konusunda endişeleri artırdı. PASOK, SYRIZA ve Yunanistan Komünist Partisi (KKE), önceki saatlerde yaptıkları açıklamalarda Suriye'deki durumun ciddiyetine dikkat çekti ve uluslararası toplumun sorumlu davranması gerektiğini vurguladı. 

Yunanistan hükümetinin, bölgedeki gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceğini ve uluslararası hukuka saygı çerçevesinde hareket edeceğini açıkladığı bir süreçte sol partiler, ülkenin dış politika kararlarında daha temkinli ve insan haklarına duyarlı bir yaklaşım benimsemesi yönünde görüş belirtti. Öte yandan, Yunanistan'ın Şam Büyükelçisi Nikolaos Protonotarios'un görevine devam etme kararı alması, Yunanistan'ın bölgedeki gelişmeleri yakından izlemeye devam ettiğinin bir göstergesi olarak yorumlandı.

PASOK: YENİ BİR OTORİTER REJİMDEN KAÇINILMALI

PASOK-KINAL'ın dış ilişkilerden sorumlu parlamento temsilcisi Dimitris Mantzos, Suriye'deki gelişmeleri değerlendirirken, Esad yönetiminin düşüşünün Orta Doğu'da tamamen yeni bir durum yarattığını belirtti. Mantzos, değerlendirmesinde, "Esad rejiminin düşmesi, ülkeyi yıllarca süren yıkıcı bir iç savaşa sürükleyen otoriter ve özgürlük karşıtı bir rejimin sona ermesini ifade ediyor. Ancak, yeni bir teokratik ve otoriter rejimin kurulmasından kaçınılmalı ve Suriye'nin demokratik bir yönetime düzgün bir geçiş yapması sağlanmalıdır" dedi.

Mantzos ayrıca, Yunanistan'ın gelişmeleri yakından izlemeye devam etmesi gerektiğini ve aşırı basitleştirmelerden ve aceleci sonuçlardan kaçınması gerektiğini vurguladı. Mantzos, "Tüm Suriyelilerin ve ülkedeki tüm etnik ve dini azınlıkların hak ve özgürlüklerine saygı temelinde bir geçiş süreci olmalıdır" ifadelerini kullandı.

SYRIZA: HEDEF ALINAN TOPLULUKLAR YENİDEN TEHDİT ALTINDA

SYRIZA Basın Ofisi tarafından yapılan açıklamada da Suriye'deki durumun son derece endişe verici olduğu belirtildi. Açıklamada, "Esad'ın otoriter ve suç teşkil eden rejiminin, Türkiye'nin desteklediği cihatçı güçler tarafından düşürülmesi, ülke için demokratik bir geleceğin habercisi değildir. Aksine, Suriye halkının yeni bir çatışma ve baskı dönemine girdiğini gösteriyor" denildi.

SYRIZA, özellikle Suriye'deki etnik ve dini topluluklara ve Hıristiyan nüfusa dikkat çekti. SYRIZA'nın açıklamasında, "Suriye iç savaşının başlangıcından bu yana defalarca hedef alınan bu topluluklar, yeniden tehdit altında" ifadesi kullanıldı.

KKE 'EMPERYALİSTLERİN TEHLİKELİ PLANLARINA' DİKKAT ÇEKTİ

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Merkez Komitesi Basın Bürosu, Suriye'deki gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada, durumu 'halklar için tehlikeli bir zincirin bir halkası daha' olarak nitelendirdi. KKE, "Suriye'ye müdahale ve cihatçıların egemenliği, ABD, AB, NATO, Türkiye ve İsrail gibi emperyalist güçlerin Orta Doğu'da yürüttüğü tehlikeli planların bir parçasıdır" dedi.

Açıklamada, Filistin halkına yönelik devam eden katliam, Lübnan halkına saldırılar ve İran'ın hedef alınması gibi olayların bu planların bir parçası olduğu belirtildi. KKE, 2011'den bu yana Suriye'deki gelişmelere karşı tutarlı bir duruş sergilediklerini ve 'Arap Baharı' olarak adlandırılan süreçlerin halklar için tehlikeli değişiklikler getirdiğini vurguladı.

KKE, "Bugün aynı gerici güçler, NATO'nun desteğiyle 'isyancı' olarak adlandırılıyor ve medya tarafından Suriye halkının sözde 'kurtarıcıları' olarak sunuluyor. Irak, Afganistan, Libya gibi ülkelerde olduğu gibi, 'demokrasiyi yeniden tesis etme' propagandası tekrar ediliyor ve bu da Orta Doğu'yu ateşleyen bir bölge haline getiriyor" ifadelerini kullandı.

Parti, Suriye halkının bugün kapitalist kalkınma yolunun, hammadde kaynakları için emperyalist güçlerin mücadelesinin, askeri üslerin ve pazar paylarının bedelini ödediğini belirtti. Açıklamada, "Suriye'de oluşan durum, bölge halklarının acılarını sona erdirmeyecek, aksine yeni emperyalist savaşlar ve sınır değişiklikleri riski taşıyor" denildi.

YUNANİSTAN BÜYÜKELÇİSİ ŞAM'DA KALIYOR

Suriye'deki gergin durum nedeniyle ayrılmayı düşünen Yunanistan'ın Şam Büyükelçisi Nikolaos Protonotarios, güvenlik durumunun iyileşmesi üzerine görevine devam etme kararı aldı. Büyükelçi, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ile sürekli iletişim halinde olduğunu ve ülkedeki Helen topluluğu ile temaslarını sürdürdüğünü belirtti.

Şam'da yaklaşık 50-60 Helen kökenli aile bulunuyor ve büyükelçilik, vatandaşlarına evlerinde kalmalarını tavsiye ediyor. Çoğu, şu ana kadar geri dönüş talebinde bulunmadı. Bununla birlikte, Halep'teki bazı Yunan göçmenlerin bölgeden ayrılma isteği dile getirilse de, mevcut koşullar altında bunun mümkün olmadığı bildirildi.

Diplomatik kaynaklar, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Kriz Yönetim Birimi'nin Birleşmiş Milletler'in (BM) olası girişimlerini bekleyerek teyakkuzda olduğunu açıkladı.