Yunanistan tepki çeken anlaşmayı onayladı: ABD askeri üsleri artıracak
Yunanistan'da Miçotakis hükümeti ABD'nin ülkede askeri üsler açmasına olanak tanıyan anlaşmanın kapsamını genişletti, muhalefetin sert tepkilerine rağmen parlamentodan geçmesini sağladı.
DUVAR - Yunanistan parlamentosu, ülkede protestolara neden olan ABD-Yunanistan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması’nın (MDCA) ülkede yeni asker üsler açmasına izin veren son halini onayladı.
Yunanistan'da iktidar ile muhalefet arasında tartışmalara neden olan anlaşmayla ilgili yapılan son değişiklikler dün parlamentonun oylamasına sunuldu. Sağcı hükümetin çoğunluk oylarıyla parlamentoda onaylanan anlaşma, ABD'nin Yunanistan'da 1'i deniz üssü olmak üzere toplam 4 askeri üs açmasına izin veriyor.
'ABD, DOĞU AKDENİZ'DE VARLIĞINI GENİŞLETİYOR'
Miçotakis oylama öncesi parlamentoda yaptığı konuşmada, anlaşmanın ülkeyi güvenlik tehditlerine karşı koruduğunu iddia etti. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarından sonra bölgede bir enerji merkezi haline gelen Yunanistan için bir güvenoyu olduğunu ileri süren Miçotakis, "Onaylamaya çağırdığımız (anlaşmanın) metin yeni bir gerçekliği tasvir ediyor. ABD, Doğu Akdeniz'deki varlığını genişletiyor ve ülkemiz ABD'nin bölgedeki en net ortağı ve muhatabı haline geliyor” dedi.
TÜRKİYE TARTIŞMASI: 'YUNANİSTAN İÇİN BİR TEHDİT'
Parlamentoda söz konusu anlaşmanın Türkiye'yle ilgili boyutları da tartışma konusu oldu. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, "Türkiye'nin Arap dünyasındaki Yunanistan'a dost yaklaşımları baltalama çabası Yunanistan için bir tehdittir. Türkiye'nin silah sistemlerinin seviyesinin yükseltilmesi bir sorundur çünkü Türkiye sürekli bizim egemenlik haklarımızı ihlal ediyor" dedi.
ÇİPRAS: F-16 SATIŞI ENGELLENMELİ
Ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak'ın (SYRIZA) Lideri Aleksis Çipras ise Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in, gelecek hafta ABD'ye yapacağı ziyarette, ABD Başkanı Joe Biden'dan Türkiye'ye F-16 satılmamasını istemesini talep etti. Çipras, Miçotakis'e "Ülkemize güvenlik garantisi sağlanmaksızın, her şeyi veren bir anlaşma imzalıyorsunuz" tepkisi verdi.
Anlaşmanın son yıllarda Yunanistan dış politikasında yapılan en tehlikeli değişim olduğunu ifade eden Çipras "ABD bir yandan operasyonları için Yunanistan'ı değerlendirmek istiyor ama öte yandan Türk-Yunan sorunlarına karışmamak adına adalara da herhangi bir şekilde karışmıyor" diye konuştu.
AKROPOLİS TAPINAĞINDA PROTESTO
Atina'da bulunan tarihi Akropolis Tapınağı'nda ise ABD'nin Yunanistan'daki üslerine ve savaşa karşı eylem düzenlendi. Yunanistan Komünist Partisi'nin (KKE) çağrısıyla dün yapılan eylemde, protestocular Akropolis'te "Savaşa hayır. Katılıma hayır. Ölüm üslerine hayır" yazılı pankart açtı.
MİÇOTAKİS BEYAZ SARAY'A GİDİYOR
Öte yandan, Miçotakis'in 16 Mayıs'ta ABD'yi ziyaret etmesi ve Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya gelmesi planlanıyor. Miçotakis ve Biden'ın görüşmede Ukrayna-Rusya savaşını, enerji krizini ve Akdeniz'deki gelişmeleri ele alması bekleniyor. Miçotakis'in ayrıca 17 Mayıs'ta ABD Kongresi'ne hitap etmesi bekleniyor.
MDCA NEDİR?
İlk olarak 1990'da imzalanan söz konusu anlaşma, ABD'nin Yunanistan topraklarında eğitim ve operasyon yapmasına olanak tanıyor. Anlaşmanın son hali ise ABD'nin Yunanistan'ın orta ve kuzey bölgelerinde iki askeri üs, Girit Adası'nda 1 askeri deniz üssü dahil olmak üzere 4 askeri üs kurarak varlığını artırmasına izin veriyor. (DIŞ HABERLER)