Yunanistan ve ABD F-35'ler için düğmeye bastı, sol muhalefet tepkili

Yunanistan Savunma Bakanı'nın ABD ziyaretinde F-35 talep etmesi ve ülkede ABD'nin askeri varlığını sürdürmesiyle ilgili görüşmeler yapılması sol muhalefetin tepkisiyle karşılandı.

Abone ol

DUVAR - Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos ABD'ye resmî bir ziyaret gerçekleştiriyor. Ziyaret çerçevesinde Yunanistan ile ABD arasındaki işbirliğinin yoğunlaştırılması hedefi masaya yatırılıyor. Yunanistan’daki sol muhalefet bu plana tepki gösteriyor. 

ABD’deki resmî temasları çerçevesinde Panagiotopoulos önce ABD’li düşünce kuruluşu Heritage Institute'un lider ve yöneticileri ve üst düzey Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Panagiotopoulos Amerikalı mevkidaşı Lloyd Austin ile Pentagon'da bir araya geldi. Yunanistan basınına yansıyan son bilgilere göre Panagiotopoulos ve Austin arasındaki görüşmenin gündeminde Yunanistan ve ABD Silahlı Kuvvetleri arasındaki ‘güvenlik konularında geniş işbirliği’ ve bu işbirliğinin ‘güçlendirilmesi’ yer aldı. 

GÖRÜŞMEDE NELER KONUŞULDU?

Atina’da hükûmete yakın kaynaklar, “özellikle Ukrayna'daki gelişmelerden sonra” ve ABD-NATO güçlerinin malzeme, araç ve personelinin Rusya ile sınır hattına geçişi için ana merkezlerden biri olarak ortaya çıkmasından sonra, görüşmede Dedeağaç limanının gündeme geldiği bilgisini paylaşıyorlar. Kaynaklara göre görüşmede ayrıca, “Ayrıca, ABD-NATO güçlerinin Yunanistan’da konuşlanacağı yeni noktalar ve buralarda yeni altyapının oluşturulması” hedefi de ele alındı. 

Panagiotopoulos-Austin görüşmesinde ayrıca, hükûmetin talimatları doğrultusunda Savunma Teçhizatı ve Yatırım Genel Müdürlüğü tarafından ABD'ye LOR (Talep Mektubu) olarak adlandırılan belgenin kısa süre önce gönderilmesiyle resmî alım sürecinin başlatıldığı F-35'in satın alınması gibi silahlanma (ABD Ordusu'nun yedeklerinden sağlanan teçhizatla) konuları da ele alındı. 

ABD’deki temasları çerçevesinde Panagiotopoulos Pentagon'un F-35 Programı Başkanı Korgeneral Michael Schmidt, Amerikan-Hellenik Enstitüsü (AHI) Başkanı N. Larigakis ve Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Bob Menendez ve diğer senatörler ile de temaslar gerçekleştirecek. 

NATO'NUN YENİ PLANLARI

Atina’daki son bilgiler NATO’nun 2020’li ve 2030’lu yıllar için Yunanistan özelinde bir dizi önemli planı gündemine almış olduğunu gösteriyor. 

ABD ile NATO’nun Yunanistan için yeni planları arasında Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşmasının İkinci Değişiklik Protokolünde öngörüldüğü üzere, Souda, Alexandroupolis, Volos, Larissa, Stefanovikio ve Litochoro'daki ABD-NATO varlığının süresiz olarak genişletilmesi hedefi dikkat çekiyor.

Diğer yandan, halihazırda Girit’teki Souda Üssü’nde yeni bir uçak yakıt ikmal sistemi de dâhil olmak üzere 16 milyon dolarlık bir proje tamamlanmış durumda. 

Souda Üsssü kapasitesinin yükseltilmesinin ardından bugünlerde olduğu gibi büyük bir Amerikan savaş uçağı filosunu barındırabilecek kapasiteye sahip oldu. Bugünlerde gerçekleştirilen “Poseidon's Rage” isimli Yunanistan-ABD İkili Transatlantik Ortak Eğitimi çerçevesinde ABD’ye ait 10 adet F-35 ve 14 adet F-15 uçağı, destek personeliyle birlikte Yunanistan’daki yeni olanaklardan faydalanmaya başladı.

MUHALEFET TEPKİLİ

Yunanistan muhalefeti, özellikle sosyalist ve komünist partiler Washington’un Atina ile işbirliği içerisinde uygulamaya soktuğu yeni planlara tepki gösteriyor.

Konu hakkındaki son gelişmelerin derlendiği bir haberde Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE) yayın organı ‘Rizospastis’ “Yunanistan ile ABD arasındaki halk için tehlikeli olan "stratejik" ilişkinin genişletilmesi ve derinleştirilmesi bağlamında (en azından) önümüzdeki on yıl boyunca, yeni Üsler Anlaşması Amerikalılar istedikleri gibi hareket etme olanağına sahip olacaklar” yorumunda bulundu. 

Gazete ayrıca, “Amerikalılar Souda'daki ve ülkenin dört bir yanındaki diğer altyapılardaki yeteneklerini daha da geliştirmeyi planlıyorlar ve Yunanistan bu nedenle nesnel olarak diğer emperyalist merkezlerin hedef tahtasına oturtuluyor” görüşüne yer verdi.