Yunanistan'a ABD'li turist akını: 'Binlerce dolar harcıyorlar'

Pandemi nedeniyle geçen yıl turizmde ağır kayba uğrayan Yunanistan, bu sene doğrudan uçuşlar sayesinde çok sayıda ABD'li turisti ağırlıyor. Rezervasyonların görülmedik ölçüde çok olduğu belirtildi.

Abone ol

DUVAR - Her beş kişiden birinin turizm sektöründe çalıştığı komşu Yunanistan, Covid-19 pandemisi nedeniyle yaşanan kayıpları telafi etmek için ABD'li turistlere bel bağladı. Bu yaz iki ülke arasında görülmemiş sayıda doğrudan uçuş yapıldığı belirtilirken, turizm sektörü çalışanları durumdan memnun.

YUNANİSTAN TURİZM BAKANI: SON ALTI AYDA SÜREKLİ ABD'YE GİDİP GELDİM

İngiliz gazetesi The Observer, pandemiye rağmen ABD'li turistlerin binlerce kilometre uzaktan Yunanistan'a akın etmesinin arka planında bu yaz artırılan doğrudan uçuşların bulunduğunu yazdı. İki ülke arasında geçmişte görülmemiş sayıda doğrudan uçuş yapıldığı belirtilirken, Yunanistan Turizm Bakanı Haris Theoharis son altı ayda ülkenin reklamını yapmak için sürekli ABD'ye gidip geldiğini anlattı.

'UÇAKLAR EN AZ YÜZDE 50 DOLU'

Theoharis, gelinen noktada Atlanta, Chicago ve Dallas gibi ABD'deki ulaşım merkezlerinden Atina'ya aktarmasız uçulduğunu, Atina'yı uçuş noktası olarak programlarına ekleyen 10 havayolu firmasının dokuzunun da ABD merkezli olduğunu söyledi. Theoharis, "Yunanistan'ı güvenli bir destinasyon olarak markalaştırdık ve 14 Mayıs'ta açılacağımızı söyledik. Tarihleri değiştirmedik. Mesaj netti" diye konuştu. Yunan bakan, doğrudan uçuşlardaki koltukların yüzde 50'ından fazlasının şimdiden satıldığını ve pandemi öncesi verilere kıyasla ABD'li turistlerin yaklaşık yüzde 50'sini geri kazandıklarını söyledi.

'KİLİM VE HALILARA DÜŞÜNMEDEN PARA HARCIYORLAR'

Atina'nın merkezindeki bir halı mağazasının sahibi olan Theo Iliadis ise "Amerikalılar geri döndü. İşler iyi gidiyor" dedi. Iliadis, ABD'li turistlerin eski halı ve kilimlere hiç düşünmeden 15 bin euro gibi paralar ödediklerini anlattı.

'BAHŞİŞ KONUSUNDA ÇOK CÖMERTLER'

Mora Yarımadası'ndaki tatil kasabası Napflion'da bir küçük otelin sahibi olan Alekos Kastrinos da, ABD'den daha önceden görülmemiş sayıda rezervasyon aldıklarını, kasım ayı için bile yer ayırtanların olduğunu söyledi. "Amerikalılar bizim için cennet" diyen Kastrinos, ABD'li turistlerin bahşiş bırakmakta da çok cömert davrandığını belirterek "Para bırakacaklar ve bu, korona virüsü felaketinden ve ekonomik krizden sonra bize çok yardım edecek. Onları tanrı gönderdi" dedi.

ABD'nin Chicago kentinde yaşayan Carin Silkaitis de, "Buraya yıllardır gelirim ama Chicago'dan direkt uçuş hiçbir zaman olmamıştı. İnternette bunu gördüğümde 'Gidiyoruz' dedim. Son derece büyük ve gayet dolu bir uçakla geldik" dedi. Silkaitis, iki doz aşılarını yaptırmış olmalarının ve ülkeye girişte nerede kalacaklarına dair bir form imzalamalarının yeterli olduğunu anlattı. 

Ancak Yunanistan Turizm Bakanı Theoharis, Amerikalı turist sayısındaki kayda değer artışa rağmen sezonun gerçek manada başarılı geçmesi için İngiliz turistlerin gelmesine ihtiyaç duyduklarını da söyledi.

The Observer, Yunanistan'ın ABD'den bu kadar turist çekebilmesinin bir diğer sebebinin de, Covid-19 salgınındaki başarılı yönetim olduğunu yazdı. Yunanistan'da şu ana dek yaklaşık 414 bin korona virüsü vakası görüldü. Bu, Avrupa'daki diğer ülkelere kıyasla çok daha düşük bir oran. (DIŞ HABERLER)