Yunanistan’a 'Türkiye ile soğuk savaş' faturası: Sağlıkta kesinti, savunmada kademeli artış

Yunanistan'da Kiryakos Miçotakis hükümetinin pandemi ortasında sağlık harcamalarında kesintiye giden, savunma harcamalarını ise beş katına çıkaran 2021 bütçesi tartışma yarattı. Duvar’a konuşan kaynaklar 'Türkiye'yle yaşanan yeni soğuk savaş sürecine' ederek, "Türkiye savunma alanında kayda değer adımlar attı. Onları yakalamak durumundayız” dedi.

Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan’da yeni yıl bütçesi ve uzun soluklu savunma harcamaları listesi, Türkiye'yi de yakından ilgilendiren bir tartışmaya yol açtı. Pandemi sürecinde büyük sıkıntılarla yüz yüze gelen ülkede hükümet sağlık bütçesinde kısıntıya giderken, savunma harcamalarını kademeli olarak artırma kararı aldı. 

Yunanistan basınına yansıyan son bilgilere göre, Kiryakos Miçotakis hükümeti 2021 bütçesinde sağlık harcamalarına 4 milyar 257 milyon euro kaynak ayırmayı uygun buldu. Bu bütçeden 131 milyon euro'nun doğrudan pandemi sürecindeki acil ihtiyaçların karşılanması için kullanılacağı belirtildi. 

SAĞLIK BÜTÇESİNDE 572 MİLYON EURO KESİNTİ

Muhalif basın ise bu verilerin, 2020 bütçesine oranla Sağlık Bakanlığı’nın bütçesinde kayda değer bir kesintiye işaret ettiğine dikkat çekti. Zira Miçotakis hükümetinin pandemi öncesinde hazırladığı bütçede sağlık harcamalarına 4 milyar 829 milyon euroluk kaynak ayrılmıştı. Buna göre, 2021 yılındaki sağlık bütçesi 2020 yılına göre 572 milyon euro azaltıldı. 

SAVUNMA HARCAMALARI BEŞ KATINA ÇIKACAK

Selanik’teki hastanelerde Covid-19 kapasitesinin dolduğu ve ülke genelinde yoğun bakım ünitelerinin tükenme noktasına geldiği bir süreçte, kabinenin savunma harcamaları için öngördüğü yeni bütçe de epey dikkat çekici. Zira Yunanistan’daki muhafazakâr iktidar, 2021 bütçesinde savunma harcamalarına 2 milyar 500 milyon euro ayırıyor. Böylelikle geçtiğimiz sene 500 milyon euro dolaylarında olan savunma harcamaları birkaç ay içinde beş katına çıkarılmış olacak. 

Bir yandan da, Yunanistan'da 2021 yılı için öngörülen savunma bütçesi deyim yerindeyse buzdağının sadece görünen kısmı. Zira Miçotakis hükümeti son dönemde uzun soluklu bir silahlanma ve silahlı kuvvetlerin modernizasyonu programını gündemine almış durumda. Uzun vadede kademeli olarak hayata geçirilecek olan programın toplam bütçesi ise 2021 sağlık bütçesinin iki katından yüksek.

'SAVUNMA' PROJESİNDE NELER VAR?

Toplamda 10 milyar 300 milyon euroluk devasa bir uzun vadeli savunma bütçesine tekabül eden silahlanma ve modernizasyon projesi şu adımları içeriyor: 

* Fransa’dan 18 adet Rafale tipi savaş uçağı alımı. Yunanistan Fransa’dan bu uçaklarla beraber ‘Meteor’ ve ‘Mica NG’ tipi füze de alacak.

* ABD’den en az 18 ve en fazla 25 adet F-35 tipi savaş uçağı alımı.

* ABD’den ‘MMSC (Multi Mission Surface Combatant)’ tipi dört firkateyn alımı; ayrıca bazı mevcut savaş gemilerinin modernizasyonu.

* Mevcut F-16 tipi savaş uçaklarının modernizasyonu ve yükseltilmesi programı. 

'TÜRKİYE'YLE YARIŞIN SONUCU'

Atina, 10,3 milyar euroluk bütçe çerçevesinde kademeli olarak ve önümüzdeki yıllarda hayata geçirilecek olan bu adımlar konusunda 'Türkiye'yle yaşanan yeni soğuk savaş sürecine' işaret ediyor.  Duvar’a konuşan kaynaklar, “Türkiye ile hem Doğu Akdeniz’de hem Ege’de karşı karşıya kalmış durumdayız. Türkiye son yıllarda savunma alanında kayda değer adımlar attı. Onları yakalamak durumundayız” yorumunda bulundu. 

MUHALİF BASIN: İNSAN YERİNE SİLAH TÜCCARLARI TERCİH EDİLDİ

Atina’daki muhalefet çevreleriyse, bu yoruma katılmıyor. Muhalif basın, “Hükümet insan yerine silah tüccarlarına öncelik tanıyor” serzenişinde bulundu.