Yunanistan'da 2022: Türkiye ile gerilim, dinleme skandalı, seçim...

Geçtiğimiz yılda siyasi ve uluslararası krizlerle karşı karşıya gelen Yunanistan'da muhalefet partisi liderinin dinlenmesi, Türkiye ile gerilim, polis şiddeti ve 2023'te yapılacak seçim gündem oldu.

Abone ol

DUVAR - Yunanistan'da 2022 yılına dinleme skandalı, Türkiye ile gerilim ve 2023'te gerçekleştirilecek olan parlamento seçimleri ile ilgili gelişmeler damga vurdu. Geçtiğimiz yıl, Yunanistan'da kadın ve çocuk haklarının sorgulandığı, polis şiddetinin gündem olduğu ve iklim krizinin etkilerinin hissedildiği bir yıl oldu.

'EGE'DE YÜKSEK GERİLİM'

Türkiye'nin Ege adalarının statüsünü tartışmaya açması ve Yunanistan'ın Ege'deki hamlelerine meydan okuması Türk-Yunan ilişkilerinde gerilimlere neden oldu.

13 Mart 2022'de, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlamasından yaklaşık 20 gün sonra, Yunanistan Başbakanı Miçotakis İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Pek çok uzman ilk başta bu gelişmeyi gergin Türk-Yunan ilişkilerinin yumuşatılması yönünde atılmış bir ilk adım olarak değerlendirdiyse de arzu edilen netice elde edilemedi.

Miçotakis-Erdoğan görüşmesinden kısa bir süre sonra liderler arasındaki polemik büyüdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Miçotakis'in Türkiye ile ilgili açıklamalarına tepki göstererek "Benim için artık Miçotakis yok. Biz sadece sözünü tutan onurlu ve dürüst siyasetçilerle konuşuruz" çıkışını gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakanlığı'nın Ege Adaları'nın statüsünü tartışmaya açtığı, Erdoğan'ın "bir gece ansızın gelebiliriz" tehdidini dillendirdiği süreçte Ege'de gergin bir atmosfer hâkim oldu. Türk ve Yunan Sahil Güvenlik unsurları karşı karşıya gelirken Atina diplomatik alandaki yeni çıkışları ve mesajları ile Ankara'ya yüklendi.

Türk-Yunan ilişkilerindeki gerginlik silahlanma programlarından Ege'deki mülteci akımına dek birçok meseleyi olumsuz yönde etkiledi. İki  ülke mülteci konusunda karşılıklı olarak birbirlerini suçladı. 

2022, Yunan basınının Atina'nın Girit açıklarında ülkenin karasularını 12 mile çıkarmaya hazırlandığı bilgisini geçtiği, Ankara'daki muhafazakâr iktidar koalisyonu temsilcilerinin ise komşu ülkeye sert sözlerle yüklenmeye devam ettikleri bir süreçte noktalandı.

Ege'deki yüksek gerilim Kıbrıs'ı da olumsuz etkiledi. Ankara ve Kıbrıs Türk tarafı geçtiğimiz günlerde Rum tarafının "yeni doğalgaz yatağı keşfettik" açıklamasına sert tonda karşılık verdi.

DİNLEME VE RÜŞVET SKANDALLARI

Yunanistan üçüncü büyük partisi PASOK'un lideri Nikos Androulakis geçtiğimiz yazın ortalarında "Yüksek Mahkeme Savcılığına şikâyette bulundum; zira birkaç gün önce Avrupa Parlamentosu yetkili servisi tarafından Predator izleme programı ile cep telefonumun hacklenmeye çalışıldığı konusunda bilgilendirildim" açıklamasını gerçekleştirdi. Bu açıklamadan önce ekonomi muhabiri Thanasis Koukakis, telefonunun dinlendiğine dair şikayetleri Yunanistan gündemine taşıdı. 

Muhalif basının dinleme skandalından Başbakan Miçotakis ile yakın mesai arkadaşlarını sorumlu tutması Yunanistan'da krize neden oldu. Krizin derinleşmesi sonucu ağustos ayı başlarında Başbakan'ın yakın çalışma arkadaşı Grigoris Dimitriadis ile Ulusal Güvenlik Servisi Başkanı Panagiotis Kontoleontas görevlerinde istifa ettiler. Tepkilerin yoğunlaşması ile hükümet yeni bir dinleme yasasını parlamentoya sundu.

2022'in son günlerinde dinleme skandalı Yunanistan gündemindeki yerini muhalefetin iktidara yönelttiği sert eleştiriler ve muhalif basının yeni ifşaları ile korumaya devam etti.

QATARGATE

Yunanistan aralık ayında uluslararası boyutları olan yeni bir skandal ile yüz yüze geldi. Belçika mercileri Avrupa Parlamentosu Başkanı Yardımcılarından olan PASOK mensubu Evi Kaili nam-ı diyar "Qatargate" skandalının soruşturması çerçevesinde gözaltına aldı. Yeni ifşalara göre Kaili, Katar ve Fas'ın odağında olduğu AB yetkililerine rüşvet verilmesi girişimlerinin odağında yer alıyor.

SEÇİMLERE HAZIRLIK, ŞİDDET SARMALI VE DOĞAL AFETLER

2022 Yunanistan'ın parlamento seçimlerine hazırlandığı yıl oldu. Yeni bir seçim sistemine göre gerçekleştirilecek seçimler sonrasında tek partili hükümetin oluşması uzak bir ihtimal olarak görülüyor. Bu nedenle seçimlerin tekrarlanacağı görüşü 2022 sonlarına doğru Yunanistan'ın siyaset ve basın kulvarlarında ağırlık kazandı.

Seçimlere hazırlanan Miçotakis kabinesi tek başına iktidarı muhalefete kaptırmamak için 2022 yılının sonlarına doğru yeni ekonomik ve enerji krizlerinden etkilenen kesimlere destek sunmak için düğmeye bastı. Muhalefet ise hükümetin antidemokratik uygulamaları ile ekonomik kriz karşısında halkın yaşadığı olumsuzlukları gündemde taşıyarak toplum nezdinde puan kazanmaya çalıştı.

2022 Yunanistan'da kadın ve çocuk hakları açısından sorumlu ve kaygı verici bir yıl olarak kayıtlara geçti. Yıl boyunca ülkede kadına yönelik şiddet gündemdeki yerini korurken, 2022 ortalarında çocuklara yönelik şiddet vakaları gündem oldu. Yılın son haftalarında polis kurşunu ile 16 yaşındaki Kostas Frangulis'in hayatını kaybetmesi ülkeyi daha da karıştırdı.

Bu arada 2022 yılı boyunca komşu ülke iklim krizinin sonuçları ile mücadele verdi. Yaz aylarında Yunanistan'da büyük orman yangınları yaşanırken yağmurlu dönemlerde ülkenin birçok kesiminde sel baskınları yaşandı.