Yunanistan'da 35 yardım çalışanı hakkındaki 'casusluk' suçlaması düşürüldü

Yunanistan'da mültecilerle ilgili yardım çalışmaları dolayısıyla 'casusluk' ve 'yasa dışı göçü kolaylaştırmak' ile suçlanan çoğu Almanya vatandaşı 35 yardım çalışanı hakkındaki suçlamalar düşürüldü.

Abone ol

DUVAR - Yunanistan'ın Midilli Adası'nda gözaltına alınan ve daha sonra 'yasa dışı mültecilerin ülkeye girişini kolaylaştırmak' ve 'casusluk' ile suçlanan uluslararası yardım çalışanlarına yöneltilen suçlamalar düşürüldü. Adanın kuzeyinde görülen duruşmada, mahkeme heyeti, çoğunluğunu Almanya vatandaşlarının oluşturduğu sanıklar hakkında atılı suçlardan dava yürütülmesi için yeterli kanıt olmadığına hükmetti.

The Guardian gazetesinin haberine göre, 30 Nisan Salı günü yayınlanan mahkeme kararında, "Sanıklara yönelik suçlamaları destekleyecek yeterli kanıt yok" ifadelerine yer verildi. Sanık avukatları, mahkeme kararının ardından yaptıkları açıklamalarda, bu kararın 'hayat kurtaran dayanışma çalışmalarının gittikçe daha fazla suç olarak lanse edildiği bir zamanda insani yardım çalışanları için iyi bir gün' olduğunu söyledi.

'İNSAN KAÇAKÇILARIYLA BAĞLANTI' İDDİASIYLA GÖZALTINA ALINDILAR

Hakkındaki suçlamaların düşürüldüğü sanıkların bazılarını davada temsil eden avukat Zacharias Kesses, "Polisin anlatımı varsayım ve spekülasyona dayanıyordu. Safi kurguydu ve bence Midilli'deki mahkemeler sonunda insanlar hakkında insani yardım çalışanı olma suçundan iddianame hazırlanamayacağını ve insani yardım çalışanlarının insan kaçakçısı olduklarının varsayılamayacağını anladı" ifadelerini kullandı. 

YARDIM ÇALIŞANLARI İDDİALARI REDDETTİ

Aralarında Norveç, Avusturya ve İsviçre vatandaşlarının da olduğu insani yardım çalışanları, Eylül 2020'de Yunanistan istihbarat servisi ve terörle mücadele birimlerinin incelemesi üzerine gözaltına alınmıştı. Söz konusu kurumlar, şüphelilerin insanları Türkiye kıyılarından adaya getiren insan kaçakçılarıyla bağlantısı olduğunu iddia etmişti.

Polis, yardım çalışanlarının Yunanistan Sahil Güvenlik devriyelerini atlatabilmeleri için insan kaçakçılarına şifrelenmiş mesajlarla koordinat paylaştığını savunmuştu. STK çalışanları ise kendileri hakkındaki bu iddiaları reddetmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)