Yunanistan'da Çin istilası!

Yunanistan'da Çin'le işbirliği hızlanıyor. Selanik'te yeni bir enstitü açan Uzakdoğu devi Ege'de güçlü bir diplomatik ve ticari işbirliğine giden yolda ilerliyor...

Abone ol

DUVAR - Çin Halk Cumhuriyeti son yıllarda Yunanistan’ı etkisi altına alan ekonomik ve sosyal krizi fırsata çeviriyor. Ekonomi alanında dikkatlerini güneydoğu Avrupa’ya çeviren Pekin, Yunanistan’da önemli yatırımlara imza atıyor.

Çin-Yunanistan ilişkilerinin son yıllarda kayda değer bir şekilde pekişmesi iki ülkenin kültürel ilişkilerine de yansıyor. Çin yakın zamanda Selanik’te büyük bir enstitü kuracak. Yunanistan medyasına yansıyan son bilgilere göre, Selanik Aristotelio Üniversitesi bünyesinde Konfüçyüs Enstitüsü kurma anlaşması geçtiğimiz günlerde, üniversitenin rektörü Perikles Mitkas ve Çin'deki Hanban/Konfüçyüs Enstitüsü Genel Merkezi’nin direktörü Ma Jianfei tarafından imzalandı.

Konfüçyüs Enstitüleri, Çin Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren ve 'kâr amacı gütmeyen' eğitim kuruluşları olarak tanınıyor. Amaçları, dünya çapında Çin dilini ve kültürünü tanıtmak. Halihazırda Çin’in bir enstitüsü Atina’da, Atina Ekonomi ve Ticaret Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteriyor. Rektör Mitkas imza töreninde, girişimin öneminden bahsederken antik çağların iki büyük filozofu olan Konfüçyüs ve Aristoteles'in 'sembolik bir düzlemde' bir arada bulunmalarının önemine değindi.

YUNANİSTAN'IN KRİZİNİ ÇİN FIRSATA ÇEVİRDİ

Çin’in Yunanistan’ın kültürel hayatında atağa geçmesi son yıllarda bu ülkede gerçekleştirilen dikkat çekici yatırımlarla birebir ilişkili. 2010’lu yılların başından itibaren Pekin dikkatini Yunanistan ekonomisine çevirdi. Çin Syriza-Bağımsız Helenler (Anel) hükümeti ile olan iyi ilişkilerinden faydalanarak bir çok ekonomi alanında büyük yatırımlara imza attı. Bu yatırımlar gerek Avrupa’da gerekse de ABD’de kaygılara neden oldu.

American Enterprise Enstitüsü’nün verilerine göre, 2008’den bu yana, Çin’in iş dünyasının liderleri, Yunanistan’ın gayri safi yurtiçi hasılalarının yaklaşık yüzde 5’ine eşdeğer, yaklaşık 9 milyar dolarlık altyapı ve iş anlaşması imzaladı.

Devlete ait bir şirket olan China Ocean Shipping Co. veya COSCO, Yunanistan'daki Pire limanında çoğunluk hissesini 2016 yılında 456 milyon dolara satın aldı. Bu işlem bugüne kadar Yunanistan’da gerçekleştirilen en büyük Çin yatırımı. Liman şimdilerde Çin'in 1 trilyon ABD Doları değerindeki Pekin’in devreye soktuğu yeni ticaret rotaları ve altyapı projeleri sistemi olan önemli bir düğüm olarak adından söz ettiriyor.

Aynı dönemde, Yunanistan'da emlak fiyatları düşmeye devam ederken, 850 Çinli vatandaş 310 milyon dolar değerinde mülk satın alarak iç sınır kontrollerini ortadan kaldıran 26 Avrupa ülkesinde seyahat etmelerine olanak sağlayan 'Altın Vize' sahibi oldu. Bir devlet ekonomik kalkınma ajansı olan Enterprise Greece'e göre, Altın Vizeler ile Atina 500 milyon dolardan fazla gelir elde etti.

Ayrıca, yeni dönemde Yunanistan, Pekin’in Asya Altyapısı Yatırım Bankası’na üyelik için başvurdu. Kasım ayında, hükümet, Çin’in 16 Doğu ve Orta Avrupa ülkeleri ile gerçekleştirdiği yıllık zirvesine bir heyet gönderdi. Mayıs ayında Atina ve Pekin, yatırım ve ticaret anlaşmalarına rehberlik etmek için üç yıllık bir eylem planı imzaladı.

DİPLOMASİDE DE YAKINLAŞMA VAR

Pekin-Atina ortaklığı ticaret ve kültürle sınırlı değil. Yeni dönemde iki ülke ilişkilerini diplomatik düzlemde de pekiştirmek için harekete geçti. Çinli yetkililer, Yunanistan ile AB üyesi ülkeler arasındaki gerginliği 'kabul edilemez' bulurken, yakın zamanda, devlet güdümündeki Çin haber sitesi Global Times, “Atina’yı borçlu ve kabahatli olarak gören AB’den farklı olarak, Pekin’in Yunanistan’ı güvenilir bir ortak olarak tanımladığını” vurguladı.

Haziran ayındaysa, Yunanistan hükümeti, Çin’in insan hakları sicili ile ilgili olarak BM zirvesinde yer alan kritik bir AB bildirimini engelleyerek Avrupa liderlerini şaşırttı. Bir yıl önce, Çin yatırımlarının yoğun olduğu Yunanistan, Hırvatistan ve Macaristan Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki askeri genişlemesine ilişkin ortak bir AB açıklamasına karşı çıkmışlardı. Gerekli fikir birliği olmadan, AB bildirimi rafa kalkmıştı.