Yunanistan'da her üç gençten biri işsiz

Eurostat verilerine göre Yunanistan, AB'de en kötü genç işsizlik oranlarına sahip ülkeler arasında yer aldı. Komşu ülkede, neredeyse her üç gençten biri işsiz.

Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği’nin (AB) istatistik servisi Eurostat, AB ve Euro Bölgesi'nin haziran ayı işsizlik verilerini yayınladı. AB genelinde, mayıs ayında yüzde 13,3 olan genç işsizlik oranı, haziran ayında da kötüleşmeye devam ederek yüzde 13,6'ya yükseldi. Eurostat'a göre, Haziran 2022'de AB'de 25 yaş altı toplam 2 milyon 546 bin genç işsizdi.

Eurostat'ın verilerine göre komşu Yunanistan, bu alanda kötü bir performans sergiledi. Yunanistan’ın yakın dönemde kemer sıkma politikalarını göreceli olarak gevşetmesi ve hükûmetin işsizlikle ilgili bir dizi önlem almasına rağmen komşu ülkenin genç nüfusu işsizlik problemiyle boğuşmaya devam ediyor. Yeni veriler, Yunanistan'da neredeyse her üç gençten birisinin işsizlik sorunuyla karşı karşıya olduğunu gösterdi.

İrlanda'da yayın yapan 'Businessplus' isimli haber sitesinde yer alan ilgili habere göre, Haziran 2021 ile karşılaştırıldığında, genç nüfusta işsizler 527 bin azaldı. Bununla birlikte, Mayıs 2022 ile karşılaştırıldığında, genç işsizlerde 59 bin artış kaydedildi. Covid-19 kısıtlamalarının hafifletilmesinden bu yana istihdam piyasasındaki genç yaş grubunun toparlanmasının daha yavaş olduğu ortaya çıkmış oldu.

AB'de en kötü genç işsizlik oranlarına sahip ülkeler yüzde 29,5 ile Yunanistan, yüzde 28 ile İspanya ve yüzde 23 ile İtalya olarak kayıtlara geçti. Yüksek genç işsizlik rakamlarıyla dikkat çeken diğer ülkeler ise yüzde 21,5 ile İsveç, yüzde 21 ile Estonya ve yüzde 19,5 ile Portekiz. AB genelinde işsizlik oranı Haziran 2022'de yüzde 6,0 ile Mayıs 2022 ile aynı seviyede gerçekleşirken, Haziran 2021'de yüzde 7,2 olarak tespit edildi. 

Komisyon'un 2022 Yaz Ekonomik Tahminleri'ni sunan AB Komisyonu Üyesi Paolo Gentiloni, "Komisyon'un AB için İstihdam Beklentileri Göstergesi mart ayından bu yana yavaşlayan ivmenin altını çiziyor, ancak uzun vadeli ortalamasının önemli ölçüde üzerinde kalmaya devam ediyor. İşgücü talebinin sanayi, inşaat ve perakende sektörlerinde yumuşaması öngörülürken, hizmet sektöründe yakın vadede güçlü kalması muhtemeldir" dedi. 

LİBERAL POLİTİKALAR ÇIKMAZI

Komşu Yunanistan 2010'lu yılların başından beri büyük ekonomik buhranla liberal reçeteler ve ekonomik önlemlerle baş etmeye çalışıyor. Ekonomik kriz döneminde ülkelerinden umudunu kesen yaklaşık yarım milyon Yunanistanlı genç, daha iyi bir yarın umuduyla yurt dışına göç etti. 2019 yılında iktidara gelen muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi liberal politikaları sürdürdü ve geçtiğimiz dönemde iş piyasasında bazı değişikliklere gitti. Hükûmet tarafından yeni bir dönemin başlangıcı olarak lanse edilen bu önlemler genç nüfusun işsizlik problemini çözemedi.