Yunanistan'da ilaç krizi: Sağlık Bakanı ebeveynleri suçladı

Yunanistan'da yaşanan ilaç krizine ilişkin Sağlık Bakanlığı bir dizi önlem açıkladı. Bakan Plevris, ebeveynleri antibiyotik ve ağrı kesici ilaç stoku yapmakla itham etti.

Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği'nin (AB) yeni bir korona virüsü dalgasına hazırlandığı bir süreçte komşu Yunanistan'da ilaç kıtlığı baş gösterdi. Yunanistan basınına yansıyan son bilgilere göre, ülke genelinde bazı temel ilaçlar eczanelerin raflarından 'kaybolmuş' durumda.

İlk olarak basına yansıyan haberleri yalanlayan muhafazakar Yeni Demokrasi iktidarının Sağlık Bakanı Thanos Plevris, bazı acil önlemleri ülke gündemine taşıdı. Atina'da ilaç eksikliği meselesi, Sağlık Bakanı ile ilgili mercilerin katılımı ile düzenlenen olağanüstü bir toplantıda ele alındı. Toplantı sonunda, "İlaç ihracatının kısıtlanması ve ülkedeki ilaç arzının artırılmasıyla ilgili olarak halihazırda alınan tedbirlerin güncellenmesi Sağlık Bakanı Thanos Plevris tarafından kararlaştırıldı" bilgisi kamuoyu ile paylaşıldı.

KONTROLLER DEVAM EDECEK

Olağanüstü toplantıda, Yunanistan'da ciddi boyutlara varan ilaç eksikliğinin 'küresel bir sorun' olduğu ve Yunanistan'daki ilaç sanayi birimlerinin varlığı nedeniyle komşu ülkenin sorundan diğer AB üye devletlerinden daha az etkilediği görüşü öne çıktı.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, ilaç kıtlığı probleminin çözümü için bir dizi önlemler üzerinde hemfikir oldu. Bu önlemler arasında, eksik ilaçların ihraç edilmemesine yönelik eczane kontrollerinin devam ettirilmesi; işbirliği yapmayan veya rezerv bulundurmayan eczaneler için faaliyetlerinin durdurulması ve ceza verilmesi; ateş düşürücüler ve pediyatrik ilaçlar olmak üzere, Yunanistan pazarını kapsayacak yeterli ilaca sahip olup olmadıklarının tespiti için ilaç şirketlerinin izlenmesi; küresel kıtlık yaşanan aktif maddeler için siparişlerin arttırılması; eksikliklerin olduğu yerlerde alternatif ilaçların reçetelenmesinin yaygınlaştırılması; Yunan ilaç endüstrisinin jenerik (alternatif) ilaç üretimini artırma olanaklarını tüketmesi gibi tedbirler yer alıyor.

HÜKÜMETE 'AŞIRI VERGİ' ELEŞTİRİSİ

Atina'daki olağanüstü toplantı sonrasında Yunanistan İlaç Endüstrisi Birliği'nden yapılan açıklamada, 42 Yunan fabrikasının hastaların ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli çalıştığı belirtilirken, hükûmet 'aşırı önlem almak ve aşırı vergilendirme' üzerinden eleştirildi. 

Birliğin açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: "Bu yılın eylül ayından kasım ayına kadar Yunan ilaç şirketleri her ay 25 milyon paketten fazla ilaç üretti. Eğer bu olmasaydı, bugün anti-lipidemik, anti-hipertansif ve kalp yetmezliği ilaçları gibi kronik hastalık ilaçlarında büyük kıtlıklarla karşı karşıya kalacaktık. Aynı zamanda, Yunan ilaç endüstrisi ülkedeki hastanelere temel ilaçları kesintisiz olarak tedarik etmeye devam etmektedir." 

Yunanistan İlaç Şirketleri Federasyonu'nun açıklamasında ise, şöyle denildi: "Ülkemizde ilaç tedariği konusunda yaşanan sorunlar diğer AB ülkelerine kıyasla çok daha küçük ölçekli. Sorunun önümüzdeki aylarda kademeli olarak düzeltilmesi beklenirken, yaygın olarak bulunan diğer ikame ilaçların kullanılması, her zaman ilgili doktor ve/veya eczacının rehberliğinde tavsiye edilmektedir." 

BAKAN EBEVEYNLERİ SUÇLADI, ECZACILAR YALANLADI

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Plevris, ebeveynleri antibiyotik ve ağrı kesici ilaç stoku yapmakla itham etmişti. Sağlık Bakanı'na göre ebeveynlerin paniği, ülkede yaşanan ilaç eksikliğinin ana nedenlerinden bir tanesi olarak öne çıkıyor.

Öte yandan eczacılar, Sağlık Bakanı'nın görüşüne katılmadıklarını bildirdi. İlaç sorununun, önümüzdeki dönemde gündemdeki yerini korumaya devam edeceği uyarısında bulundular. Eczacılara göre, bazı temel ilaçlar Yunanistan'da üretilmiyorvVe Avrupa'daki ilaç sorunu devam ettikçe Yunanistan bu problemden etkilenmeye devam edecek.