Yunanistan'da Karamanlis'ten Miçotakis'e dinleme skandalı eleştirisi

Yunanistan'da eski Başbakan Kostas Karamanlis dinleme skandalı nedeniyle Başbakan Kiriakos Miçotakis'i eleştirerek, "Böyle bir şeyi kimin ve hangi bahaneyle talep ettiği açıklığa kavuşturulmalı" dedi.

Abone ol

DUVAR - Yunanistan'da Başbakan Kiriakos Miçotakis'in başı son dönemde ardı ardına patlak veren krizlerle dertte. Dinleme skandalı nedeniyle zor bir süreçten geçen Miçotakis hükümeti enerji krizinin tetiklediği ekonomik çalkantı nedeniyle de yeni problemlerle boğuşuyor.

Yunanistan basını son saatlerde Atina'daki Megaro Maksiomou Başbakanlık Sarayı kulvarlarında sadece hane halklarını ve işletmeleri değil Yunanistan ulusal enerji altyapısının tamamını desteklemek için ek tedbirler alınmasının aciliyet arz ettiği görüşünün ağırlık kazandığı bilgisini geçiyor.

Yunanistan'ın büyük medya kuruluşlarına göre ağustos ayında yüzde 11,1'e ulaşan enflasyon, son günlerdeki küçük düşüşe rağmen hâlâ çok yüksek bir seviyede seyreden enerji fiyatlarıyla beraber komşu ülkenin ekonomisini yeni zorluklarla karşı karşıya getiriyor.

Ekonomideki yeni zorlukların göğüslenmesi ve enerji krizinin etkilerinin azaltılması için hem ulusal hem de Avrupa düzeyinde ek tedbirler Atina ve Brüksel'in gündemine gelmiş durumda. Ancak Brüksel ve Atina'da, 2022 ve özellikle de 2023 bütçesi üzerinde ciddi etkileri olacak her türlü tedbirin kayda değer bir bütçe maliyeti yaratacağı endişesi hakim.

AB'NİN KRİTİK KARARLARI VE ATİNA'NIN DURUMU

Atina'da hükümete yakın kaynaklar eylül ayının, Yunanistan ve Avrupa'daki enerji politikasının nasıl şekilleneceği açısından özel önem arz ettiği görüşünde hemfikir. Önümüzdeki haftalarda bir yandan, Avrupa'ya Rus gazı akışının devam edip etmeyeceği ve ne ölçüde devam edeceği, Kuzey Akım 1 boru hattının açık kalıp kalmayacağı ya da "musluğun" kapatılıp kapatılmayacağı konularının netleşmesi bekleniyor. Diğer yandan, hem Avrupa çapında hem de ulusal düzeyde alınacak tedbirlere ilişkin bir tür "yol haritasının" hazırlanması planlanıyor. Bu bağlamda 9 Eylül'deki Avrupa Enerji Bakanları toplantısı özel önem kazanmış durumda.

Atina AB'nin yeni kararlarını beklerken ekonomiyi raydan çıkarmadan hane halkı ve işletmeler için mümkûn olduğunca daha yoğun destek hedefine odaklanıyor. Yunanistan basını bu hedef bağlamında Miçotakis Hükûmetinin olanaklarının kısıtlı olduğu uyarısında bulunuyor. Geniş toplum kesimlerine ve işletmelere destek için bu yıl 20 milyar avroya ulaşarak tarihi bir rekor kıracak olan turizm gelirleri Miçotakis'in yüzünü güldürse de küresel piyasalarda enerji fiyatlarının tarihî seviyelere yükselmesi Yunanistan ekonomisinin olanaklarını zorluyor.

ESKİ BAŞBAKANIN ELEŞTİRİSİ

Son günlerde Başbakan Miçotakis'in başını sadece yükselen enerji fiyatları ve zorlaşan ekonomik şartlar ağrıtmıyor. Dinleme skandalının ardından başlayan tartışmalar Atina'da devam ediyor. İktidardaki muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi'nin eski lideri ve eski Başbakan Kostas Karamanlis dün Başbakan Miçotakis'e eleştiriler yöneltti.

'Ethnos' gazetesinde yer alan ilgili habere göre eski Başbakan Karamanlis, kamuoyuna yaptığı bir açıklamada, son zamanlarda dinlemelerle ilgili olarak kamuoyuna yansıyan gelişmeler karşısında tavır aldı. Karamanlis "ağır" ve "ciddi" bir konudan bahsederek hiçbir şüpheye mahal bırakılmaması ve skandala ışık tutulması gerektiğini vurguladı.

Gazeteye göre eski Başbakan tarafından yapılan iki atıf özellikle ilgi çekiciydi ve olaylara bakış açısının bir göstergesiydi. Karamanlis ilk olarak, bu tür durumlarda katarsis ve özeleştirinin ancak skandalın tam olarak açıklığa kavuşturulduklarında ortaya çıktığını vurguladı. İkinci olarak, Yunanistan'da "kamu hayatının temizlenmesi ihtiyacına tabi olduğunu" vurguladı.

Karamanlis dinleme skandalıyla ilgili olarak "Bu olayların bir hükümet girişiminden kaynaklanmış olması (olasılığı) olayın sadece antidemokratik ve yasadışı yanını değil, aynı zamanda hastalıklı hayal gücü ve siyasi saçmalık" mesajını verdi. Karamanlis, "Böyle bir şeyi kimin ve hangi bahaneyle talep ettiğinin ve nasıl onayladığının açıklığa kavuşturulması zorunludur" dedi.

Atina'da uzmanlar bu çıkışın Başbakan Miçotakis'i oldukça zor durumda bıraktığı görüşünde birleşiyor.