Yunanistan'da mülteci politikası değişikliği: Mülteciler Yunan adalarından uzaklaştırılıyor

Yunanistan'da iktidara yeni gelen muhafazakâr Kiryakos Miçotakis hükümeti, ülkenin mülteci ve göçmen politikasını değiştirmeye hazırlanıyor. Atina, adalardaki sığınmacıları önümüzdeki iki yıl boyunca Yunanistan’ın iç kesimlerine yerleştirilecek.

Abone ol

DUVAR - Suriye’deki krizin derinleştiği ve Türkiye'den Yunanistan’a insan akımının yoğunlaştığı dönemden bugüne dek, komşu ülkenin Anadolu kıyılarına yakın adaları yoğun mülteci akımına maruz kalmıştı. Büyük mülteci akını, beraberinde ada toplumları açısından çözülmesi zor sorunları da beraberinde getirmişti. Bu toplumsal sorunları göğüslemek amacıyla Miçotakis hükümeti, yeni süreçte önemli bir inisiyatife imza atacak. Atina, iltica başvurularının değerlendirme süreleriyle ilgili de önemli bir adımı gündemine taşıyacak.

MÜLTECİLER İÇ KESİMLERE GÖNDERİLİYOR

Vatandaşı Koruma Bakanı Mihalis Hrisohoidis’in koordine ettiği hükümetin yeni insiyatifleri çerçevesinde, bugün Doğu Ege adalarında tutulan binlerce mülteci, önümüzdeki iki yıl boyunca Yunanistan’ın iç kesimlerine yerleştirilecek. Yeni plan doğrultusunda Yunanistan’ın 13 eyaletinde mülteciler için yeni yaşam alanları oluşturulacak. Bu eylem planı için merkezi ve yerel yönetim güçlerini birleştirecek.

Mültecilerin Yunanistan’ın iç kesimlerine gönderilişi, her bölgenin sosyoekonomik yapısına göre organize edilecek ve her eyalet kendi olanakları çerçevesinde bir miktar mülteciyi kabul edecek. Hrisohoidis’in yeni planı, önümüzdeki iki yıl içerisinde kademeli olarak uygulanacak. Mültecilerin yeni yaşam alanlarına aktarımlarında çocuklu ebeveynler ve çocuklara öncelik tanınacak.

İLTİCA SİSTEMİ DEĞİŞİYOR

Miçotakis hükümeti, göçmen ve mülteci politikalarıyla ilgili radikal değişikliklerin ikinci ayağını iltica sistemi oluşturuyor. Hükümet, ilticaların değerlendirilme sürecini radikal bir şekilde değiştirmek için düğmeye bastı. Atina’daki ilk bilgiler, gerekli yasal değişikliklerden sonra iltica başvurularının birkaç ay içerisinde karara bağlanacağını gösteriyor. Bugüne dek, Yunanistan’da bu başvuruların değerlendirilmesi birkaç yıl sürebilmekteydi. Yeni süreçte, iltica başvuruları kabul görmeyen insanlar ülkelerine geri gönderilecek. Miçotakis hükümetinin üst düzey bakanı Adonis Yeorgiadis konu ile ilgili açıklamasında, yeni süreçte iltica başvurularının değerlendirme süresinin maksimum altı ay olacağı bilgisini paylaştı.