Yunanistan'da polisin başından vurduğu Roman çocuk hayatını kaybetti

Polis kurşunuyla başında vurulan 16 yaşındaki Roman çocuk Kostas Frangulis, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Abone ol

DUVAR - Yunanistan'da benzin istasyonunda para ödemediği iddiasıyla polis tarafından kovalanan ve "Dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle polis kurşunuyla başında vurulan 16 yaşındaki Roman çocuk Kostas Frangulis, hayatını kaybetti. Frangulis, 5 Aralık'ta polis tarafından vurulduktan sonra Selanik'te bir hastanede tedavi görüyordu.

16 yaşındaki çocuğun vurulmasının ardından, Atina ve Selanik başta olmak üzere pek çok kentte polis şiddetine karşı protestolar düzenlendi. Olay sonrasında silahını ateşleyen 34 yaşındaki polis memuru görevden alındı. Memura kasten adam öldürmeye teşebbüs ve hukuksuz silah kullanma suçlamaları yöneltildi, geçtiğimiz hafta ise 'geçici ev hapsi' verildi. 

'MEVZU BENZİN VEYA PARA DEĞİLDİ'

Polisin yargılandığı mahkemenin önünde bir araya gelen Frangulis'in ailesi ve arkadaşları, "Mevzu benzin değildi, mevzu para değildi, polisler onu Roman olduğu için öldürdü" sloganıyla polis şiddetini protesto etmişti.

'SON YILLARDA PEK ÇOK ROMAN VURULDU'

Orta ve Batı Makedonya Roman Federasyonu Başkanı Panaiotis Sabanis burada yaptığı konuşmada, "Adalet istiyoruz. Irkçı bir suç işlendi" demiş, şu ifadeleri kullanmıştı: "Yunanistan'da bize yönelik ırkçılık var. Polisin bir Romanı sırf Roman olduğu için vurduğu ilk olay değil bu. Son yıllarda birçok Roman erkek hukuku ihlal ettiği ve tutuklamadan kaçtığı gerekçesiyle polisle karşı karşıya geldiğinde yaralandı ya da ölümcül bir şekilde vuruldu." (DIŞ HABERLER)