Yunanistan'da Rusya kararının ardından 'enerji OHAL'İ

Gazprom'un Polonya ve Bulgaristan'a gaz sevkiyatını durdurmasının ardından, Miçotakis hükümetinin başkent Atina'da 'acil' kodlu bir toplantı gerçekleştireceği belirtildi.

Abone ol

DUVAR - Rusya’nın Polonya ve Bulgaristan'a doğalgaz akışını kesmesinin ardından, komşu Yunanistan enerji alanında olağanüstü hâl ilan ediyor. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, ülkenin enerji yeterliliğini ve Moskova'nın ruble ile ödeme yapmayan ülkelere gaz akışını durdurma kararının daha geniş etkilerini ele almak üzere bugün Atina’daki Başbakanlık Konutu'nda gerçekleştirilecek olan acil kodlu bir toplantıya başkanlık edecek. Saat 15:30'da gerçekleşecek toplantıya Çevre ve Enerji Bakanlığı yetkilileri katılacak.

BULGARİSTAN BAŞBAKANI İLE TELEFON GÖRÜŞMESİ

Bugünkü toplantı öncesinde dün Miçotakis, Bulgaristan Başbakanı ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Miçotakis’in ofisinden yapılan açıklamada, “Başbakan, Yunanistan’ın, Rusya’nın enerji konusundaki kararlarının yol açtığı yeni durumla başa çıkması için Bulgaristan’a yardım edeceğini söyledi” denildi.

Konuya yakın Yunanistanlı bir kaynak ise Reuters’a verdiği demeçte, Atina’nın, TürkAkım boru hattının akışını tersine çevirerek Sofya'ya yardım edebileceğini ileri sürdü. 

4 MİLYAR EURO'LUK ÖNLEM PAKETİ

CNN Yunanistan’ın aktardığına göre Miçotakis hükümeti, enerjideki fiyat artışını dizginlemek için bir dizi önlemi masaya yatırmış durumda. Hükümetin acil durum planına göre finansmanı 4 milyar euro'ya ulaşacak olan bir önlem paketiyle hane halklarına ve işletmelere destek sağlanacak. Atina’da gündemde olan bir diğer önlem ise elektriğin toptan satış fiyatına müdahale seçeneği. Aynı doğrultuda, temel gıda maddelerinin yanı sıra ekmek, süt veya un gibi hammaddeler üzerindeki KDV'nin düşürülmesi de olasılıklar dahilinde.

Diğer yandan, bazı kaynaklar komşu ülkenin alternatif enerji tedarikçi ülkeleri meselesini de kapalı kapılar arkasında ele aldığına işaret ediyor.

AVRUPA BİRLİĞİ DESTEĞİ

Öte yandan, Avrupa denklemi özelinde, Yunanistan'ın beklentileri yüksek olmasa da Emmanuel Macron'un Fransa Cumhurbaşkanlığı'na yeniden seçilmesinin Atina’nın AB desteği yönündeki umutlarını yeşertmiş durumda.

Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde Yunanistan hükümetinden “Popülizmin Avrupa'da yayılması, Başbakan Miçotakis'in birçok kez işaret ettiği gibi, enerji krizi ve benzeri görülmemiş fiyat artışlarının tüm Avrupa ekonomilerine ve tüm Avrupa vatandaşlarına neden olduğu sorunlara Avrupa'nın yanıt vermesi ihtiyacını daha da acil hale getiriyor” açıklaması yapıldı.