Yunanistan'da seçim yaklaşıyor: Anketler ne söylüyor?

Yunanistan'da 57 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının ardından yapılan anketler, Başbakan Miçotakis'in partisi YD'nin oy kaybettiğini, aşırı sağcı Helenler'in barajı geçebildiğini gösterdi.

Abone ol

DUVAR - Genel seçimler için ağustos ayında sandığa gitmesi beklenen komşu Yunanistan'da yapılan son kamuoyu araştırmaları, 4 yılın ardından ilk defa iktidardaki muhafazakar Yeni Demokrasi (YD) ile ana muhalefetteki merkez sol SYRIZA arasındaki oy farkının kapandığını ortaya koydu. Aynı anketler, 2020 yılında mahkeme kararı ile kapatılan neo-Nazi oluşumu Altın Şafak'ın devamı niteliğindeki 'Helenler' partisinin meclise girebileceğini de gösterdi.

AŞIRI SAĞCI HELENLER PARTİSİ YÜZDE 3'LÜK BARAJI GEÇEBİLİYOR

Metron Analysis araştırma şirketinin anketine göre, iktidardaki YD partisinin oy oranı, 28 Şubat'ta Tempi'de meydana gelen ve 57 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının ardından düşüşe geçti. Buna göre, YD partisi bir önceki ankete kıyasla 4 puan kaybederek yüzde 26,3 bandına geriledi. SYRIZA, yüzde 20,5 oy oranı ile YD'yi takip etti.

İki büyük partiyi yüzde 9,2 ile PASOK, yüzde 5,9 ile Yunanistan Komünist Partisi (KKE), yüzde 4 ile Helen Çözümü ve yüzde 3,5 ile MERA25 izledi. Şirketin anketi, kapatılan Altın Şafak'ın iki numaralı lideri İlias Kasidiaris'in aşırı sağcı partisi 'Helenler - Ulusal Parti'nin oylarını yüzde 3,6'ya yükselterek yüzde 3'lük barajı aşabileceğini de ortaya koydu.

Ankete göre, partisinin oy kaybetmesine rağmen ülkenin mevcut başbakanı Kiryakos Miçotakis, yüzde 32'lik oy oranı ve bir ayda 7 puanlık düşüşle siyasi liderler arasında başbakanlık yarışında önde görünüyor. SYRIZA lideri Aleksis Çipras ise şubat ayındaki yüzde 19'luk oy oranından yüzde 16'ya geriledi.

HALKIN YÜZDE 68'İ 'YUNANİSTAN YANLIŞ YOLDA' DEDİ

Metron anketinde katılımcılara Yunanistan'ın gidişatına ilişkin sorular da yöneltildi. Ankete katılanların yüzde 68'i ülkenin yanlış yönde ilerlediğini söylerken sadece yüzde 26'sı doğru yönde ilerlediği görüşünü paylaştı. Katılımcılara göre, komşu Yunanistan'ın karşı karşıya olduğu en büyük sorun yüzde 21 ile ekonomi.

Tempi'deki tren kazası ile ilgili olarak ise her 10 katılımcıdan sekizi sorumluluğu bugünkü ve eski dönemlerin hükümetlerine yükledi.

PULSE ARAŞTIRMASI: YÜZDE 51'E GÖRE KAZADAN HÜKÜMETLER SORUMLU

Metron Analysis anketinin sonuçlarını bir diğer anket şirketi olan Pulse'un araştırması da teyit eder nitelikte. Pulse araştırma şirketinin anketine göre, YD oyların yüzde 30'unu alırken, SYRIZA'nın oy oranı yüzde 26. Bu iki partiyi yüzde 10 ile PASOK-KINAL, yüzde 6 ile KKE, yüzde 4 ile Helen Çözümü, yüzde 3,5 ile MERA25, yüzde 1 ve yüzde 3,5 ile Helenler takip ederken kararsız seçmenlerin oranı yüzde 13'te kaldı.

Ankete katılanların yüzde 51'i demiryolu kazasının siyasi sorumluluğunun tüm Yunanistan hükümetlerine ait olduğu görüşünü dile getirdi.