Yunanistan'da siyasi deprem: SYRIZA lideri görevden uzaklaştırıldı

SYRIZA'nın lideri Stefanos Kasselakis'e yönelik kınama önergesi, 123'e karşı 163 oyla kabul edildi. Parti liderliği için gözler, tecrübeli isimlere çevrildi.

Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistan'da ana muhalefet partisi SYRIZA'da liderlik krizi, Stefanos Kasselakis görevden uzaklaştırılmasıyla sonuçlandı. Kasselakis'e yönelik kınama önergesi, Merkez Komite'de oylamaya sunuldu. 123'e karşı 163 oyla kabul edilen önerge ile, kısa bir süre önce parti liderliğine seçilen 33 yaşındaki Kasselakis görevden uzaklaştırıldı. 

SYRIZA'nın almış olduğu karar ile Yunanistan'ın siyasi tarihinde bir ilk kez bir parti başkanı 'gensoru' ile görevinden uzaklaştırılmış oldu. Oylamada ayrıca iki boş ve bir geçersiz oy çıktı.

YENİ LİDER İÇİN YOL HARİTASI BELİRLENDİ

Merkez Komite, Olağanüstü Kongre'ye giden yolu açmak için hızlı bir şekilde harekete geçti. Salı günü bir araya gelmesi beklenen parti yetkilileri, kongre için yöntem önerisini görüşecek. Öneri, daha sonra onay için bu ay içinde tekrar toplanacak olan Merkez Komite'ye sunulacak. Kongre tarihi de bu toplantıda netleşecek.

Ana muhalefete yakın Efimerida ton Sintakton gazetesinde yer alan son bilgilere göre bu süreçte, parti üyeleri yeni delegeleri seçmek için sandık başına gidecek. Daha sonra ise başkan adaylıkları duyurulacak ve 'siyasi istişare' süreci başlayacak. Bu gelişmelerin ardından, Parlamento Grubu Başkanı Nikos Pappas, Merkez Komite kararıyla Selanik Uluslararası Fuarı'nda ana muhalefet partisini temsil edecek.

Selanik Uluslararası Fuarı, her sene siyasi liderlerin parti programlarını ve yeni dönem hedeflerini kamuoyu ile paylaştıkları bir forum olarak öne çıkıyor.

KASSELAKIS: ÜLKENİN SİYASİ TARİHİNDE BİR İLK YAŞANIYOR

Partisindeki son gelişmeleri yorumlayan Kasselakis, 'rahatladığını çünkü vatandaşların ilk günden beri yaşadığı baskıyı gördüğünü' ifade etti. Kasselakis, "Ülkenin siyasi tarihinde bir ilk yaşanıyor. Parti bürokrasisi, ilk günden beri parti üyelerinin oyunu kabul etmiyor. Bir yılı böyle geçirdim" dedi.

Geleceğe dair de mesajlar veren Kasselakis, "Kararlarımı, her zaman hesap verdiğim ve vermeye devam edeceğim SYRIZA dünyasına açıklayacağım" ifadelerini kullandı. 

PARTİ İÇİNDEN FARKLI TEPKİLER

Tarihi toplantının ardından parti içinden farklı kanatları temsil eden isimler, yeni dönem için görüşlerini dile getirdi. Nikos Pappas, "SYRIZA, toplumda derin köklere sahip bir parti. Tüzüğümüz bizim Anayasamızdır. Bundan sonraki sürecin de sorunsuz bir şekilde ilerleyeceğinden eminiz" şeklinde konuştu. Eski Parlamento Grubu Başkanı Sokratis Famellos ise, "Bugün verilen cevap, bir sonraki günün var olduğudur" diyerek tepkisini dile getirdi.

SYRIZA'nın liderliğine adaylığını açıklayan, popülist duruşu ile tanınan Pavlos Polakis ise, "İster başkan seçileyim ister kaybedeyim, SYRIZA'da kalmaya devam edeceğim. Stefanos aday olmak isterse, neden olmasın?" dedi.

SYRIZA içinde 'kırmızı çizgileri aştığı' gerekçesiyle eleştirilen Hristos Spirtizis, "Bugün, SYRIZA'nın itibarsızlaştırılması ve yozlaşmasıyla mücadele ettik. SYRIZA, bu çabaya devam etmek için burada. Bugün kazandık, son hedefe ulaşana kadar kazanmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Kasselakis yanlısı isimlerden Nina Kasimati ise, "SYRIZA tabanının bu duruma tepki göstereceği" uyarısında bulundu.

Yaşanan son gelişmelerin ardından gözler, Kasselakis ile seçim öncesinde yaşanan tartışmalarda aktif rol alan Olga Gerovasili ve Merkez Komite'de yaptığı konuşmada "SYRIZA'nın geleceği için birlik" çağrısında bulunan Rena Duru gibi deneyimli isimlere çevrildi. Bu isimlerin alacağı yeni kararlar SYRIZA ve Yunanistan siyaseti açısından belirleyici olacak. SYRIZA'da ilerleyen günlerde Polakis'in yanı sıra başka isimlerin de parti liderliğini adaylıklarını açıklaması bekleniyor.

SYRIZA'daki gelişmeler, Yunanistan'ın bir diğer merkez sol partisi PASOK'ta gündeme taşınan liderlik seçimi ile aynı süreçte gerçekleşiyor. PASOK'ta da sürecin ilerleyen haftalarda sonuçlanması bekleniyor.

KASSELAKİS FIRTINASI

Stefanos Kasselakis, Yunanistan siyasetine hızlı bir giriş yapan ve SYRIZA'nın başına geçen genç bir iş insanı ve yeni bir siyasetçi olarak tanınıyor. ABD'de yaşayan Kasselakis, 2023 yılında Aleksis Çipras'ın istifasının ardından SYRIZA liderliği için adaylığını koymuş ve sürpriz bir şekilde parti başkanlığına seçilmişti. Ancak Kasselakis'in liderliği kısa sürdü. Parti içindeki bazı gruplar tarafından dışlandığı ve parti tabanıyla yeterince bağlantı kuramadığı yönündeki eleştiriler, hakkında güven oylaması yapılmasına yol açtı.

Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru Kasselakis'in liderliğini eleştiren bir grup SYRIZA'lı partiden kopup mecliste temsil edilen Yeni Sol isimli oluşumu kurmuştu.

SYRIZA VE 'FIRTINALI' YILLARI

Kasselakis'in hızlı yükselişi ve düşüşünü anlamak için, SYRIZA'nın son on yıldaki dönüşümüne bakmak önemli. 2010'ların başında yaşanan ekonomik kriz sırasında SYRIZA, kemer sıkma politikalarına karşı çıkan bir 'protesto partisi' olarak hızla güç kazandı. 2015 başlarında yılında iktidara gelen SYRIZA, ilk olarak Çipras liderliğinde sol değerleri savunan ve Avrupa Birliği (AB) ile sık sık karşı karşıya gelen bir parti olarak tanındı.

Ancak iktidar yılları SYRIZA için kolay geçmedi. Çipras hükümeti, ekonomik krize çözüm bulmakta zorlandı ve AB ile yapılan anlaşmalar parti tabanında hayal kırıklığı yarattı. 2019 seçimlerinde SYRIZA iktidarı kaybetti ve ana muhalefet partisi konumuna geriledi.

Çipras'ın istifasıyla birlikte SYRIZA, kimlik arayışına girdi. Parti, sol değerlere bağlı kalırken aynı zamanda daha geniş bir seçmen kitlesine hitap edebilecek yeni bir lider arıyordu. Kasselakis, genç ve dinamik bir isim olarak bu arayışa bir cevap gibi görünüyordu. Ancak bu yöndeki beklentiler gerçeğe dönüşmedi. Bu süreçte SYRIZA yerel seçimlerle Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde mağlubiyetler yaşadı. Son anketlerdeyse partinin oy oranı yüzde onlara gerilemiş durumda.