Yunanistan'da Spartalılar'a yasak: AP seçimlerine giremeyecek

Altın Şafak ile parti arasında 'organik ilişkiler' olduğuna karar veren hakimler, Spartalılar'ın haziran ayında düzenlenecek Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılmasını yasakladı.

Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistan'da Yüksek Mahkeme, faşist Altın Şafak örgütünün devamı niteliğindeki Spartalılar'ın Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine katılmasını yasakladı. Tarihi karar, partinin neo-Nazi liderlerle ve halihazırda feshedilmiş olan suç örgütü Altın Şafak ile ideolojik bağlantılarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında alındı.

Yunanistan medyasına yansıyan son bilgilere göre mahkeme, Spartalıların yaklaşan AP seçimlerinde aday göstermek için gerekli yasal şartları karşılamadığı sonucuna vardı. Kararın gerekçesi henüz açıklanmadı. Davaya bakan hakimler partinin, Altın Şafak ile bağlarına odaklandı. Altın Şafak ile parti arasında 'organik ilişkiler' olduğu belirtildi. 

Yüksek Mahkeme kararı, savcıların 2023 Haziran seçimlerinde Ilias Kasidiaris'in doğrudan talimatlarını takip ederek seçmenleri kandırdıkları gerekçesiyle 11 Spartalı milletvekiline dava açmasından sadece birkaç gün sonra alındı. 11 milletvekilinden beşi, Spartalılar'dan kopmuş durumda ve mecliste bağımsız olarak yer alıyor. Seçim Kurulu yakında, bu 11 milletvekilinin sandalyelerinin diğer partilere dağıtılma ihtimalini değerlendirecek. Kurul ayrıca, bu adayların gösterildiği bölgelerde seçimlerin tekrarlanıp tekrarlanmayacağına karar verecek.

KASİDİARİS'İN DESTEĞİYLE MECLİSE

AP seçimleri, 6-9 Haziran tarihleri arasında 27 AB üye ülkesinde gerçekleştirilecek. Yeni karar uyarınca, geçtiğimiz haziran ayında meclise giren Spartalılar, AP seçimlerine katılamayacak. Spartalılar, 25 Haziran'daki erken genel seçimlerde neredeyse yüzde 5 oy oranıyla 12 sandalye kazanmıştı. Altın Şafak'ın eski milletvekillerinden ve şu anda cezaevinde olan Ilias Kasidiaris'in partiye sunduğu destek bu sonuçta önemli rol oynamıştı.

Altın Şafak davasında liderlik rolü nedeniyle 13 yıl hapse mahkum edilen Kasidiaris, Twitter üzerinden destekçilerini haziran seçimlerinde Spartalılara oy vermeye çağırmıştı. Bu destek, daha önce tek haneli oy oranları alan partiye büyük bir ivme kazandırdı. Spartalıların lideri Vasilis Stigkas ise haziran seçimlerinden sonra yaptığı bir konuşmada, "[Kasidiaris], bizi şu anki konumumuza getiren itici güç oldu" mesajını vermişti.

PARTİ İÇERİSİNDEKİ KRİZ

Yüksek Mahkeme'nin yeni kararı aşırılıkçı parti için son iki ayda yaşanan gelişmelerin gölgesinde gündeme yansıdı. Spartalılar parlamentoya girdikten sonra büyük bir iç çalkantı ile karşı karşıya kaldılar. Geçtiğimiz ay üç milletvekili, parti lideri Stigkas tarafından yasama toplantılarına katılmadıkları gerekçesiyle gruptan ihraç edildi. Eylül ayının başlarında ise iki milletvekili daha partiden ayrıldı. Spartalılar parlamenter grubunun dörtte üçünü oluşturan dokuz milletvekili de, parti liderliğini eleştiren ortak bir kınama mektubuna imza attı.

Öte yandan, parti lideri Vasilis Stigkas, Kasidiaris ile bağları nedeniyle ağır suçlamalar karşı karşıya kaldı.

SEÇİM SONUÇLARINI ETKİLER Mİ?

Yunanistanlı uzman ve yorumculara göre, Spartalılar'a getirilen seçim yasağı aşısı sağcı partinin parçalanmasını hızlandırabilir. Bazı uzmanlara göre, parçalanma sürecindeki Spartalılar'ın ve bazı üyeleri ve sempatizanları, AP seçimlerinde 'daha makul bir seçenek arayışına' girebilir. Bu durumda parti tabanı iktidardaki Yeni Demokrasi'ye ya da aşırı sağ ile ilişkili popülist Helen Çözümü'ne yönelebilir. Bir diğer ihtimal ise, bazı partilerin Kilise'nin desteğini alan Niki isimli oluşuma yönelmesi.