Yunanistan'da Sümela Manastırı'na 'disko' tepkisi: Saygısızlık
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Sümela Manastırı'nda elektronik müzik eşliğinde çekilen tanıtım filmine tepki gösterdi. Açıklamada, görüntüler için 'saygısızlık' ifadesi kullanıldı.
DUVAR - Trabzon'da restorasyon gerekçesiyle ziyarete kapalı olan Sümela Manastırı'na özel izinle giren DJ Ahmet Şenterzi, Volkan Gündüz ve Cengiz Can Atasoy'un çektiği tanıtım filmine Yunanistan'dan tepki geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Sümela Manastırı'nda elektronik müzik eşliğinde dans edildiğini gösteren görüntüleri 'rahatsız edici' olarak nitelerken, kutsal bir tarihi yapıya 'saygısızlık yapıldığı' tepkisini gösterdi.
Açıklamada Türkiye'deki yetkililerden 'bu tür eylemlerin tekrar edilmemesi için ellerinden geleni yapmaları' ve UNESCO'nun tarihi miras listesine aday olan yapıya saygı gösterilmesi istendi. Manastırda 'disko dansı yapılmasının' saygısızlık olarak nitelendiği açıklamada, "Sümela Manastırı sadece dini ziyaretçiler için açılırken, bu gruba izin verilmesi şaşırtıcı. Görüntüler rahatsız edici ve Türk yetkililerin Dünya Mirası olan yerlere karşı bir dizi eylemine eklenmiş durumda" denildi.
4'üncü yüzyılda inşa edilen Sümela manastırı, restorasyon, çevre düzenlemesi, kayalıkların jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirilmesi projesi kapsamında bir süredir ziyarete kapalı. Ancak çalışmaların sürdüğü manastırda, Valilik ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden alınan özel izin çerçevesinde organizatör DJ Ahmet Şenterzi, Volkan Gündüz ve Cengiz Can Atasoy tarafından 30 kişilik ekiple tanıtım klibi çekildi.
Manastır alanına ses ve müzik sistemleri kurulup kameraların yerleştirildiği çekimlerde çalınan elektronik müziğe ekibin danslarla eşlik ettiği, manastırın farklı noktalarında dans ederek eğlendiği görüntüler, Turizm İşletmecileri ve Seyahat Acenteleri Derneği (TİSAD) Başkanı Murat Çavga'nın da tepkisini çekmişti.
Çavga şu ifadeleri kullanmıştı: "Sorumluları bu iznin neden ve niçinini açıklamadığı sürece kamu vicdanı rahatlamaz. Devletimizin yılda 1 gün ibadete izin verdiği bir yapıda diskovari bu eğlencenin neye faydası olacaktır? Halihazırda müze olan bir yapının içinde yankılanan çan sesinin neye faydası olacaktır? Taş düşme tehlikesi olan, tadilatı devam eden ve güvenlik sebebiyle kapalı olan bir yapıda bu iznin verilmesinin neye faydası vardır? Bu olay emsal gösterilerek başka bir ülkede bulunan camimizde tanıtım için böyle bir etkinlik yapılsa, bunun sorumluluğunu kim üstlenecek? Bölgemizin en önemli kültür varlığı, UNESCO'ya aday Sümela Manastır'ımıza yapılan bu haksızlıkla ilgili sorumluların ivedilikle kamu vicdanını rahatlatacak açıklamayı yapması gerekmektedir." (DIŞ HABERLER)