Yunanistan'da yeniden süvari birliği kuruluyor

'Süvari birliğinin', Bağımsızlık Günü olarak kutlanan 25 Mart'ta geçit törenine katılacağı belirtildi. Birliği komuta etmesi için 73 yaşındaki emekli tuğgeneral göreve çağrıldı.

Abone ol

DUVAR - Ekonomik çalkantı döneminden geçen komşu Yunanistan'ın, 50 yıllık bir aradan sonra bir törenlerde boy göstermek üzere askeri süvari birliği kurması tepkileri beraberinde getirdi. Birlik, komutanının maaşının ve atlarının binlerce euro'luk gider yaratacağı yönünde, gerek Yunanistan Silahlı Kuvvetleri gerekse kamuoyundan eleştiri topladı. 

Yunanistan basınının aktardığına göre Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı, 1994 yılında siyasete atılmak için ordudan gönüllü olarak istifa eden 73 yaşındaki emekli Tuğgeneral Dimitris Stergios-Kapsalis'i yeniden göreve çağırdı. Emekli asker, Yunanistan'da Bağımsızlık Günü olarak kutlanan 25 Mart'ta geçit törenine de katılması beklenen bir süvari birliğini eğitmekle görevlendirildi. 25 Mart, Yunanistan'da Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığın kazanıldığı sürecin başlangıcı olarak kutlanıyor.

73 YAŞINDAKİ EMEKLİ ASKERE 2500 EURO MAAŞ

73 yaşındaki askerin ayda 2500 euro maaş alacağı iddia edildi. Şu ana kadar resmî olarak yalanlanmayan bu iddia, Yunanistan Silahlı Kuvvetleri içerisinde de tepkilere neden oldu. Ordu ile ilgili haberler yayınlayan "Armyvoice.gr" sitesinin aktardığına göre, sınır bölgelerinde, karada ya da adalarda görev yapan ordu mensupları, süvari birliğini eğitecek emekli askerin maaşından daha düşük ücret alıyorlar.

Öte yandan, emekli Tuğgeneral Dimitris Stergios-Kapsalis'in siyasî geçmişi de dikkat çekiyor. 28 yıl önce ordudaki görevlerinden istifa eden Kapsalis, siyasete atıldı ve Penteli Belediye Başkanı olarak görev yaptı. Son olarak ise 2023 yılında yeniden aday olacağını açıkladı. 73 yaşında aktif göreve dönen tuğgeneralin, 'at eğitimi konusundaki bilgilerini kullanarak süvari bölüğünü komuta edeceği' belirtildi. Söz konusu bölük, 50 yıl önce lağvedilmişti.

HER ATIN MAALİYETİ 3 BİN EURO

Efimerida ton Sintakton gazetesi, yeni kurulan süvari birliğinin 7 at ve 13 subaydan oluştuğunu aktardı. Buna göre, her at için 3 bin euro'luk kaynak ayrıldı.  Maliyeti tartışmalara neden olan yeni süvari bölüğünün, Meriç Nehri'nde ve Kara Kuvvetleri operasyonlarında da kullanılması gündemde.

'MİÇOTAKİS, ATLARLA İSTANBUL'A GİTMEYE HAZIRLANIYOR'

'Süvari bölüğü projesi', sosyal medyada da gündeme geldi. Bir sosyal medya kullanıcısı, 'Miçotakis'in atlarla İstanbul'a gitmeye hazırlandığı' yorumunu yaptı. Bazı yorumlar da ise yeni süvari birliğinin, hükümete yakın çevreler için yeni bir maddi çıkar fırsatı sunacağı görüşü öne çıktı.