Yunanistan'dan 'telekulak' skandalına tepki büyüyor: Miçotakis'in koltuğu sallantıda

'Telekulak' skandalı gündemdeki yerini korurken, Atina'da siyasetçiler Miçotakis'in 'başbakanlık koltuğunun sallanmaya başladığı' görüşünü dile getiriyor.

Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan'da patlak veren 'telekulak' skandalı gündemdeki yerini koruyor. Dün akşam Başbakan Kiriakos Miçotakis, özel bir televizyon kanalına verdiği röportaj ile hakkındaki iddiaları yanıtlamaya çalıştı. Miçotakis, 'mesai arkadaşlarının telefonlarını dinlediği' yönündeki iddialarını kesin bir dille yalanladı. Miçotakis, ana muhalefet lideri Aleksis Çipras'ı sorumlu tuttu. Öte yandan, Atina'da siyasetçiler ve uzmanlar Miçotakis'in "başbakanlık koltuğunun sallanmaya başladığı" ve "ülkenin erken seçim sürecine girdiği" görüşünü dile getiriyor. 

Yunanistan basınındaki son bilgilere göre, ana muhalefet partisi Syriza'dan Milletvekili Efi Ahçioğlu, Miçotakis'in röportajında "panik halinde olan bir siyasetçi" görüntüsünü sunduğunu belirtti. "Başbakan suçluluğunun kanıtlarını kendisi yarattı" diyen Ahçioğlu, istihbarat kurumunun kontrolünün Başbakanlığa verilmesinin Miçotakis'in kişisel kararı olduğu hatırlatmasında bulundu. Ahçioğlu, "Hükûmetin meclisteki çoğunluğu skandalı örtbas etmek için her şeyi yaptı. Siyasi figürlerle iş insanlarının, tanıkların Meclis'e gelmesine izin verilmedi. Gelenler ise gizliliğe başvurdu ve anayasaya aykırı olan eylemler için herhangi bir bilgi vermedi" ifadelerini kullandı. 

Syriza'nın üst düzey yetkilisi, şöyle devam etti: "Ülkemizde yasadışı izleme yazılımı faaliyet göstermekte ve bunu pazarlayan şirket tanınan bir şirket. Hükümet neden bu yazılım için gerekli kurumsal çerçeveyi oluşturdu? Bu şirket nerede faaliyet gösteriyor, kimin için çalışıyor, kime hizmet veriyor? Neden (yazılımın) kullanımı yasaklanmıyor? Bu sorular, ideolojik bir çatışmanın ürünü değil. Bir demokrasi sorunu, anayasanın işleyişiyle ilgili bir sorun.

'KENDİ YARATTIĞI DERİN KARANLIKTA YAŞIYOR'

Lideri dinleme skandalı mağduru olan Pasok da, basın sözcüsü Dimitris Mantzos aracılığı ile iddialara ve başbakanın mesajlarına tepki gösterdi. "Hükümet bu dava hakkında üç ay boyunca ne yaptı?" sorusunu soran Mantzos, hükûmetin bu süreçte 'kendi yarattığı derin karanlıkta yaşamayı yeğlediğini' vurguladı. Pasok sözcüsüne göre, hükûmet yetkilileri skandalın derinlikli olarak savcılar tarafından araştırılmasının önüne set çekiyor.

Dimitris Mantzos, Predator'un dağıtımını yapan Intellexa ve Krikel şirketlerinin genel müdürlerinin Meclis Soruşturma Komisyonu'na çağrılması gerektiğini vurgulayarak, şu açıklamalarda bulundu: "Parlamentoya gelip tüm dürüstlükleriyle Predator'un Yunanistan'da ne zamandan beri var olduğunu, her bir şirketin nasıl ve kimlerle sözleşme yaptığını, küçük kurumsal sermayeli bir şirketin hem Syriza hem de Yeni Demokrasi iktidarlarında nasıl milyonlarca dolarlık iş aldığını, Syriza'lı bir bakanın iki şirketten biriyle eklektik yakınlıklarının neler olduğunu anlatmaları gerekirdi. Predator'un Yunanistan'daki sicili nasıl? Sonunda tüm gerçeği öğrenebilecek miyiz?"

'SKANDALLARIN BEDELİNİ HALK ÖDEYECEK'

Miçotakis'in son açıklamalarına Yunanistan Komünist Partisi (KKE) de tepki gösterdi. KKE Basın Ofisi, "Pandemi ve pahalılık konularında yaptığı gibi, şimdi de telefon dinleme ve gözetleme yazılımlarının yaygın kullanımı konusunda Sayın Miçotakis, karanlık ve gerici bağlamı gizlemek için 'fenomenin uluslararası boyutuna' başvuruyor" açıklamasını gerçekleştirdi. Açıklamada ayrıca, skandalların bedelini halkın ödeyeceği belirtildi. Açıklamada, "Ekonomik ve siyasi güce sahip olanların hamlelerinden, hükûmetlerle ve burjuva partileriyle olan işlemlerinden ve kurt dostluklarından halkın kazanacağı hiçbir şey yoktur" denildi. 

'MİÇOTAKİS KİMSEYİ İKNA EDEMİYOR'

Eski Maliye Bakanı liderliğindeki Mera25'in basın sözcüsü Michael Kritharidis de Miçotakis'in dünkü röportajına sert tepki gösterdi. Mera25'in açıklamasında, "Miçotakis, rolleri tersine çevirmeye ve kendisini bu büyük skandalda sanık yerine suçlayan konumuna yerleştirmeye çalıştı" denildi. Açıklamada ayrıca, "Belli ki Sayın Miçotakis artık ne kendi partisini, ne de oligarkları ikna edebiliyor" görüşüne de yer verildi.

Son yıllarda Miçotakis hükümetini destekleyen medya patronu ve Olimpiakos Kulübü'nün sahibi Vangelis Marinakis de başbakanın son açıklamalarına tepki gösterdi. Yeni 'dinleme listesinde' adı geçen, İngiltere'de de bir futbol kulübünün sahibi olan Marinakis son gelişmelere yazılı bir açıklama ile tepki gösterdi. Açıklamada, "Başbakan röportajında Yunanistan'da bazı çevreler tarafından Predator adlı kötü niyetli yazılımla bir izleme ağının varlığını kabul etti. Kendisinin olaya karıştığını kesinlikle reddetti. Kategorik olarak bunu inkâr etmesi yeterli değildir. Kamu menfaatini mevcut, tehlikeli ve son derece antidemokratik temel hak ihlâlleri ağından korumak için somut eylem ve hamlelerde bulunmalıdır." ifadelerine yer verildi.

Marinakis ayrıca, "Başbakan, bu hastalıklı olayı aydınlatmak ve demokrasiyi çarpıtan ve kurumların altını oyan bu iğrenç hikayenin faillerini bağımsız adaletin önüne çıkarmak üzere harekete geçme cesaretini kendinde bulmalıdır" mesajı ile Başbakan Miçotakis'e seslendi.