Yunanistan'dan Türkiye'ye AB tepkisi

Türkiye'de hükümetin Avrupa Birliği raporuna tepki göstermesine Yunanistan'dan eleştiri geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı 'Eleştirileri dikkate alın' dedi.

Abone ol

DUVAR -  Avrupa Birliği'nin Türkiye raporu ve ardından Türkiye'den yapılan açıklamalar, Yunanistan hükümetinin  gündeminde.  Yunanistan kamuoyu iki ülke arasındaki gerginliği yakından takip ederken, muhalefet partileri, SYRIZA-Bağımsız Helenler Koalisyonu'ndan Ege’de her türlü olasılığa karşı hazırlıklı olmasını talep ediyor.

AB’nin yeni Türkiye raporunun kamuoyuyla paylaşılmasından kısa bir süre sonra Yunanistan Dışişleri Bakanlığı bir mesaj yayınlayarak Ankara’ya uyarılarda bulundu.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında "Avrupa Birliği Türkiye’yi Avrupa hukukuna saygı göstermesine çağırırken, o (Türkiye) kışkırtıcı bir açıklama ile (AB’ye) yanıt veriyor.  Apaçık şekilde kanunsuz bir pozisyonu tekrarlıyor ve uluslararası hukuk tarafından garanti altına alınmış olan Ege’deki hukuki müktesebatı hiçe sayıyor. Kardak’taki (İmia) Yunan egemenliği açıktır ve 1923 Lozan Anlaşmasına, 1932 İtalya-Yunanistan Anlaşmaları ve 1947 Paris Anlaşmasına göre yadsınamaz.

Bir kez daha Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye yönelik eleştirisi (Türkiye’nin) anlamsız bir şekilde reaksiyon göstermesine neden oldu. (Türkiye’den) kendisine gelmesini talep ediyoruz. Bir özeleştiri aracı olarak Komisyonunun raporunun bulgularından faydalanmalı. Bu şekilde kendi imajını (kendi) kamuoyu ve uluslararası cami nezdinde düzeltebilir.”