Yunanistan’ın son kralı hayatını kaybetti

Yunanistan'ın son kralı Konstantin, geçirdiği felç sonucu tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Konstantin, son yıllarda ciddi sağlık sorunları yaşıyordu.

Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan'ın devrik kralı Konstantin, salı akşamı Atina'da vefat etti. Eski kral, geçirdiği felç sonrası tedavi gördüğü hastanede 82 yaşında hayatını kaybetti.  Konstantin'in vefatı sırasında Yunanistan kraliyet ailesinin mensupları Atina'da bir araya gelmişti. Konstantin'in İspanya kraliyet ailesine mensup yakınları da sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine geçtiğimiz günlerde komşu başkente gitmişti. 

Son yıllarda ciddi sağlık problemleri yaşayan Konstantin, korona virüsüne yakalanmış, kamuoyuna tekerlekli sandalye kullandığı görüntüleri yansımıştı. 

DEVRİK KRALIN HAYATI

Konstantin Glyxbourg, 2 Haziran 1940 tarihinde Atina'da Paleo Psychiko'da doğdu. Glyxbourg hanedanı, 1860'lı yıllarda Yunanistan tahtının sahibi oldu. Hanedan, 20'nci yüzyılın başlarında Yunanistan siyaset sahnesinde inişli çıkışlı bir seyir izledi.

Konstantin, Kral I. Paul ile Kraliçe Frederica'nın tek oğlu olarak dünyaya geldi. Nisan 1941'de, Alman işgalinin başlangıcında, Konstantin ve ailesi Yunanistan'ı terk etti ve beş yıl sonra 1 eylül referandumundan ülkeye sonra geri döndü.

Konstantin 1947 yılında, anayasal hükümler uyarınca kralın tek erkek varisi olarak babası Paul'ün tahta çıkmasının ardından tahtın varisi seçildi. Babasının 6 Mart 1964'teki ani ölümünün ardından Konstantin, Yunanistan'ın yeni kralı olarak yemin etti. Konstantin küçük yaşlardan itibaren sporla iç içeydi. 1960 Roma Olimpiyatları'nda yelken dalında altın madalya kazandı.

Konstantin, Danimarka Kralı IX. Frederick'in üçüncü kızı olan Danimarka Prensesi Anne-Marie ile evlendi. Düğün 18 Eylül 1964 tarihinde gerçekleşti. Bu evlilikten devrik kralın Alexia, Paul, Nicholas, Theodora ve Philip adlarında beş çocukları oldu.

İKTİDAR MÜCADELESİNİ KAYBETTİ

1967 ortalarında Yunanistan'da yönetimi ele geçiren aşırı sağcı askerî çete ile Konstantin iktidar mücadelesi verdi. 1968 yılında kralın güdümünde gerçekleştirilmeye çalışılan karşı askeri darbenin başarısız olması neticesinde Konstantin ailesi ile beraber yurt dışına kaçtı. 1974 ortalarında Yunanistan'ın tekrardan demokrasiye dönmesi sonrasında yapılan anayasa referandumunda, Yunanistan halkının parlamenter demokrasiyi seçmesi neticesinde Konstantin tahtını temelli kaybetmiş oldu.

Ömrü boyunca kendisini 'Yunanistan Kralı' olarak gören Konstantin, uzun yıllar sürgünde yaşamını sürdürdü. 1990'lı yıllarda Yunanistan'da iktidara gelen muhafazakâr ve 'orta yolcu' iktidarlar kraliyet ailesinin ülkeye geri dönmesinin yolunu açınca, Konstantin ailesi ile beraber sade bir vatandaş olarak ülkesine geri döndü. Konstantin Avrupa'nın kraliyet aileleri ile yakın ilişkileri ile öne çıkan bir sima olarak tanınıyordu.

SOL, ONU AFFETMEDİ

Yunanistan solu ile komşu ülkenin 'ilerici' kesimleri, Konstantin ve ailesinin Yunanistan İç Savaşı ile 1960'lı yıllarda oynadığı karanlık rolü hiçbir zaman unutmadı. Konstantin'in vefatı Yunanistan'da muhafazakâr hükümete yakın medya kuruluşlarında yankı bulurken, sol ve bağımsız medya sabık ülke liderinin ölüm haberini sınırlı bir şekilde okuyucularına yansıttı.