Yurt dışı seçiminde katılım az, motivasyon çoktu

Cumhurbaşkanı, yurt dışında rekor oranda oy kullanıldığını açıkladı. Ancak CHP’ye göre rekor olarak tanımlamak doğru değil. Seçmenlerin yüzde 45’inin neden oy kullanmadığının araştırılması gerek.

Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi için yurt dışında 73 ülkede gerçekleşen oy verme işlemi, gümrük kapıları hariç sona erdi. Yurt dışında yaşayan 3 milyon 416 bin 98 seçmenin 1 milyon 817 bin 10’u sandık başına gitti. Bu rakam 24 Haziran 2018 seçimlerinde gümrük kapıları da dahil olmak üzere 1 milyon 526 bin 615’ti. 300 bine yaklaşan artışla 2018’de yüzde 50 olan yurt dışında oy kullanma oranı 2023’te yüzde 53’e çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, söz konuşu artış için “Yurt dışında rekor bir katılım sayısına ve oranına ulaştık” ifadelerini kullandı.

‘REKOR OLARAK TANIMLAMAK DOĞRU DEĞİL, KATILIM BEKLENENDEN AZ’

CHP Yurt Dışı Örgütlenme Koordinatörü Yüksel Kılınç’a göre ise bu artışı rekor olarak tanımlamak doğru değil. Bir artış olduğunu ama bunun beklenenin çok altında olduğunu belirten Kılınç, “Bunun nedeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin son 20 yılda izlediği politikalarla yurt dışında yaşayan yurttaşlarımızı uzaklaştırmasıdır” dedi ve şöyle devam etti:

“Şu anda oy kullanma oranı yüzde 53, gümrüklerde oy verme işlemi devam ettiği için seçim sonuna kadar yüzde 55’lere doğru yaklaşacaktır, gümrüklerde oy kullanma Türkiye’de oy kullanma işlemi bitene kadar devam edecek. Rekor olarak ilk ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu ama bunun rekor olarak ifade edilmesi çok yanlış, yüzde 45 oranında seçime katılmayan Türkiyeli kardeşlerimizin neden katılmadığının araştırılmasının da önüne geçen bir ifade.”

‘KAZANAN MİLLETVEKİLİNİ KAYBEDEN YAPABİLİR’

Yurt dışındaki seçmen sayısının toplamı Türkiye’deki çok sayıda ilin nüfusundan fazla. Toplam seçmenin yaklaşık yarısının sandık başına gittiği düşünülecek olursa yurt dışı seçiminin Türkiye seçimine oransal etkisi çok yüksek değil ancak milletvekili dağılımında etkisi olabilir. Zira yurt dışı seçimleri geçmiş seçimlerde kazanan bazı milletvekillerini kaybeden durumuna düşürürken siyasi partilerin sandalye dağılımını da değiştirdi.

Yurt dışı oyların nasıl bir etki yaratacağının ancak zarflar açıldıktan sonra görülebileceğini kaydeden Yüksel Kılınç, “Net bir şey söyleyemeyiz ancak daha önce CHP seçmeninin, muhalefet seçmeninin güçlü olduğu bölgelerde oy artışının yoğunlaştığını gördük” dedi.

‘YURT DIŞI SEÇMEN SEFERBERLİK İLAN ETTİ’

Katılım oranı beklenenin altında olsa da cumhurbaşkanlığı seçiminin büyük bir heyecan yarattığını anlatan Kılınç, “Esasen bu heyecanı yaratan Türkiye’deki değişim beklentisinin, değişim isteğinin karşılığı. Bu açıdan da baktığımızda morallerin çok yüksek olduğunu gördük. Kemal Kılıçdaroğlu’nu cumhurbaşkanı yapmak için yurt dışı seçmen seferberlik ilan etti. Oy kullanma noktalarına gelirken komşularını yokladılar, araçlarına gelemeyecek olanları aldılar, kendi aralarında dayanışma göstererek araçlar tuttular. Mesela Şili’den Brezilya’ya oy kullanmaya uçakla gelen seçmenler oldu. Nijerya’da konsolosluğun bulunduğu bölge ile oy kullanma noktası arasında 300-350 kilometre var. Geldiler hem sandık görevlisi oldular hem oy kullandılar hem gönüllü oldular” ifadelerini kullandı.