Yusuf Karataş'a 10 yıl 6 ay hapis

Emek Partisi yöneticisi ve yazar Yusuf Karataş, DTK soruşturması kapsamında hakkında açılan davada 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme "suça meyilli kişiliği" olduğu iddiasıyla Karataş'ın cezasında indirime gitmedi.

Abone ol

DUVAR - Evrensel gazetesi yazarı ve Emek Partisi (EMEP) MYK Üyesi Yusuf Karataş hakkında katıldığı panel ve çalıştaylar gerekçe gösterilerek “terör örgütü kurmak ve yönetmek” suçlamasıyla 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın bugünkü duruşmasında mahkumiyet kararı verildi.

Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada mahkeme heyeti, Karataş'ın avukatlarının mütalaanın yeniden değerlendirilmek üzere savcılığa gönderilmesi talebini reddederek "terör örgütü üyeliği" iddiasıyla 10 yıl 6 ay hapis cezasına hükmetti. Mahkeme heyeti "suça meyilli kişiliği" iddiasıyla cezada indirime gitmedi. Mahkeme ayrıca Karataş hakkında tutuklama kararı vermezken yurt dışı çıkış yasağı konusunda adli kontrolün devamına karar verdi.

Katıldığı DTK toplantılarının suç olarak iddianemede yer almasına yanıt veren Karataş, DTK 'ya 2011 yılından sonra yöneticisi olduğu Emek Partisi'ni temsilen katıldığını söylemişti. DTK’nin 2007 yılında faaliyete başlayan bir kitle örgütü olduğunu belirten Karataş, AK Partili milletvekili ve yöneticilerin de kuruluş sürecinde DTK’de görev aldığını, toplantılara katıldığını hatırlatmıştı.

İddianamede ‘telefon ve tape kayıtları’ ile ilgili yöneltilen suçlamalara da yanıt veren Karataş, “Bu görüşmeler EMEP'li arkadaşlarımla yaptığım görüşmelerdir. Ortada bir örgüt varsa o da EMEP'tir” demişti.

GÜRKAN: HUKUKSUZ YARGILAMA YAPILDI

Karar üzerine bir açıklama yapan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Karataş'ın yargılanma sürecinin hukuktan yoksun olduğunu söyledi. "Karataş’ın partimiz üyeleri ve yöneticileri ile yaptığı telefon görüşmeleri dahi suç kapsamında değerlendirilmiş ve cezalandırılmıştır" diyen Gürkan şunları ifade etti:

İKTİDAR MENSUBU OLANLAR DIŞINDAKİLER YARGILANDI: Parti merkez yöneticimiz ve genel başkan danışmanımız, gazeteci Yusuf Karataş’a yargılandığı Demokratik Toplum Kongresi-DTK davasından 10 yıl 6 ay ceza verilmiştir. Bu yargılama en başından itibaren hukuksuzdur, mesnetsiz iddialarla, siyasal kaygılarla yargılama süreci işletilmiş, nihayet bu hukuksuz sürecin sonucunda ceza kararı çıkmıştır. Kuruluşunda iktidar partisinden milletvekillerinin de yer aldığı, kimi toplantılarına katıldığı, bölgeye gelen resmi heyetlerin karşılanmasında protokolde yer alan DTK terör örgütüyle ilişkilendirilerek oluşumda yer alanlardan iktidar mensubu dışındakiler yargılanmış, cezalandırılmış ve cezalandırılmaya devam edilmektedir.

PARTİ ÜYELERİ İLE GÖRÜŞMELERİ SUÇ SAYILDI: Öncelikle belirtelim ki DTK, ülkede yaşanan Kürt sorunu başta olmak üzere demokrasi sorunlarına dikkat çekmeye, çözüm üretmeye çalışmış olan bir oluşumdur ve faaliyetleri suç sayılamaz.  İçerisinde siyasi partilerden sendikalara, bireylerden demokratik kitle örgütü, gençlik ve kadın inisiyatiflerine, aydın, akademisyen ve yazarlara kadar geniş bir katılımcı profili olmuştur. Yusuf Karataş Emek Partisi mensubu olarak DTK içerisinde partimizi temsil etmiş, Kürt sorununun çözümü dahil ülkede yaşanan demokrasi sorunlarına yönelik partimizin programı ve politikaları çerçevesinde görüşleri dile getiren çalışmalar yapmıştır. Yargılama süreci hukuktan yoksundur, Karataş’ın partimiz üyeleri ve yöneticileri ile yaptığı telefon görüşmeleri dahi suç kapsamında değerlendirilmiş ve cezalandırılmıştır.

ROBOSKİ ANMASINA KATILMASI SUÇ SAYILDI: Dünyanın dört bir tarafından katılımların olduğu Mezopotamya Sosyal Forumu gibi organizasyonlarda yer alması, iktidarın talimatıyla yürütülen operasyonlarla siyasetçilerin gözaltı ve tutuklanmasını protesto açıklamaları, Roboski-Uludere katliamını protesto açıklamaları gibi etkinliklere katılması suç sayılmış ve cezalandırılmıştır. Dava dosyasında bu tür mesnetsiz suçlamaların örnekleri artırabilir ancak tümü cezalandırmayı amaçlayan yargılama sürecinin işletilmesine gerekçe yapılan hukuksuz suçlamalardır. Siyasi faaliyetler cezalandırılarak esasında siyaset yapma hakkı yargılanmış ve bizzat yargı tarafından anayasa suçu işlenmiştir.

100'Ü AŞKIN GAZETECİ BENZER HUKUKSUZLUKLARLA CEZAEVİNDE: Parti yöneticimiz Yusuf Karataş’a verilen ceza ve yargılama sürecinin bütünü siyasallaşmış yargının açık göstergelerinden birisidir. Bugün parlamentonun 3. Partisi olan HDP’nin eski eş başkanları dahil üye ve yöneticileri, seçilmiş siyasetçileri aynı hukuksuzlukla yargılanmış ve cezalandırılmıştır. 100’ü aşkın gazeteci benzer hukuksuzlukla cezaevlerinde tutulmakta, yargılanmaktadır. İktidar politikalarına muhalefet eden, eleştiren, hak talep eden, özgürlük ve barış isteyen hemen her kesim yargı tehdidi altındadır. Yusuf Karataş’a ceza verilen yargılama sürecini bu politikalardan ayrı değerlendirmiyoruz. Saray talimatıyla çalışan ve tek adam yönetimi vesayetindeki yargı hukuksuzluklarına her gün yenilerini eklemektedir.  Bugüne kadar hiçbir baskı, tehdit, cezalandırma yöntemi demokrasi ve özgürlük isteyenleri yolundan alıkoymamıştır. Demokrasiyi kazanmanın yolu mücadeleden geçmektedir. Bu hukuksuz kararı kınıyoruz. Gerçek bir demokrasinin işçi sınıfı ve emekçilerin, tüm ezilenlerin mücadelesiyle geleceğinin bilinciyle partimiz mücadelede kararlığının altını bir kez daha çizmektedir.

Ne olmuştu?

Yazarımız Yusuf Karataş, Diyarbakır’da ‘FETÖ’cü yargı ve emniyet mensuplarının yaptıkları dinlemelerin yıllar sonra suç delili olarak kabul edilerek yürütülen DTK soruşturması kapsamında çıkarıldığı 1. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanmıştı. Karataş, Diyarbakır D Tipi Cezaevi'ne götürülmüş, 57 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmişti.

Karataş hakkında "terör örgütüne üye olma" suçlamasıyla açılan davanın 8. duruşmasında savcı, verdiği mütalaada Karataş’ın DTK içinde katıldığı faaliyetleri ve konuşmaları gerekçe göstererek 5237 sayılı TCK 314/2 ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 5. maddesi uyarınca 5 yıldan 10 yıla kadar ceza verilmesini talep etti. 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 5. maddesi uyarınca ise cezalandırmanın yarı oranında artırılması istendi.

Karataş, açılan davayla 15 yıldan 22.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyordu. (HABER MERKEZİ)