Zamlar cezaevlerini de etkiledi: 3 gün beklemeden elektriği kestiler

Elektrik faturalarına gelen zam cezaevlerindeki mahpusları da etkiledi. Bir mahpus, “Bugüne kadar hiçbir faturamı aksatmadım. Üç-beş gün beklemediler. Elektriğimi kestiler” dedi.

Abone ol

DUVAR - Yeni yılla birlikte elektrik faturalarına yapılan zamlara tepkiler sürüyor. Birkaç ay öncesine göre tüketiciler neredeyse iki kat daha fazla elektrik faturası ödüyor. Elektrik kullanım bedeline yapılan zam aynı zamanda cezaevlerinde kalan mahpusları da etkiledi. Mahpuslar, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’ne gönderdikleri mektuplarda elektrik zamlarını ödeyemediklerini ve elektriklerinin kesildiğini söyledi. İzmir Aliağa Cezaevi’nde bulunan ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü, elektrik fatura ödemesini 3 gün geciktirdiği için elektriğinin kesildiğini anlattı.

1 AYDA 3 FATURA...

Bandırma 1 Nolu T Tipi Cezaevi'nde kalan mahpus, bir ayda kendisine üç kez elektrik faturası kesildiğini anlattı: “Kurum idaresinin yapmış olduğu bu haksız ve kanunlara uymayan fazladan kesilen elektrik paraları insan hakkı ihlalidir. Benim imzam olmadığı halde kesilen elektrik paraları gaspa girmez mi? Kurum idaresinin yapmış olduğu bu usulsüzlük, görevlerini kötüye kullanmaları, fazla elektrik parası keserek gasp yapmalarından şikayetçiyim. Sıkıntılarımı kurum müdürüne yazdım ayrıca Cumhurbaşkanının sözlü bir beyanatında ‘cezaevlerinde durumu iyi olmayan veya hiç olmayan mahkumların elektrik faturalarını devletimiz ödeyecektir’ sözünü hatırlatmama rağmen yine fazladan elektrik parası ödemek zorunda kaldım.”

‘3-5 GÜN BEKELEMEDİLER… ELEKTRİĞİMİ KESTİLER…’

İzmir Aliağa Cezaevi’nde bulunan ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü de elektrik faturasını sadece birkaç gün ödeyemediği için elektriğinin kesildiğini söyledi: “Bugün canım çok sıkkın… Bugüne kadar hiçbir faturamı aksatmadım. Param gelmediği için biraz sorun çıktı. Param haftaya gelecek. 3-5 gün beklemediler, elektriğimi kestiler…”    

Aynı mahpus 12 Ocak 2022 tarihli mektubunda da faturasını ödediği için elektriğinin açıldığını ay sonuna doğru ödemezse elektriğinin tekrar kesileceğini ifade etti.

6 MAHPUSTAN ORTAK MEKTUP

Diyarbakır 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden de 6 mahpus yaşadıklarını anlattı. Ortak imzalı mektupta şu açıklamalar yer aldı: “Ailelerimizin ekonomik olarak zorlandığı bu süreçte elektrik fiyatları sürekli artmakta. Biz de faturalarımızı ödemekte güçlük çekiyoruz. Dar gelirli ailelere yapılan elektrik ödeme kolaylığının bizlere de yapılmasını istiyoruz.”

Son olarak Tarsus 2 Nolu T Tipi’nde kalan engelli mahpus kendisinden engelli olmasına rağmen elektrik parası kesildiğini, normalde engellilerden elektrik parası alınmadığını söyleyerek duruma tepki gösterdi.

‘ZAM ÜSTÜNE ZAM YAPILIYOR’

Cezaevlerinde elektrik faturaları şikayeti dışında kantindeki ürünlere yapılan zamlara da mahpuslar tepki gösteriyor. Tarsus 1 No'lu Cezaevi’nden 20 mahpus bu durumu şöyle anlattı: “Cezaevi kantininde oldukça kalitesiz ve aşırı pahalı ürünler satılmakta. Her hafta yeni fiyat listeleri ile zam üstüne zam yapılıyor. Artık en temel besin ihtiyaçlarımızı bile karşılayamaz duruma gelmişiz. Örneğin 2 kilo yoğurt 17-18 liraya, futbol topu 150-160 liraya, bez parçası nevresim takımı 120-130 liraya satılmakta. Ailelerimizin boğazlarından kısarak bize yolladığı nevresim, kırtasiye malzemeleri ‘kantinde var’ denilerek depoya atılıp çürümeye terk ediliyor. Bu yönüyle bir soygun sistemi alıp başını gidiyor.”

‘ADIMLAR ACİLEN ATILMALI’

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği Savunuculuk Koordinatörü Berivan Korkut, mahpuslar için elektrik kullanımında belirli bir standart kullanılması çağrıda bulundu. Korkut, yaşanan bu sorunla ilgili şunları söyledi: “Dışardaki yoksullaşmanın hapishanelere yansıması çok daha derin ve yıkıcı. Ailelerin gelir düzeyinin düşük olduğunu düşününce bu durumun hapishanelerde kalanları nasıl etkilediğini görebiliriz. İnsanların temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için daha önce Adalet Bakanlığı’na çok sayıda başvuruda bulunduk. Maalesef taleplerimiz karşılanmadı. Mahpusların asgari düzeyde kullanacağı elektrik ücretinden para almamaları gerekiyor. Bu standardın üzerine çıkıldığında elektrik faturası düzenlenebilir. Yani mahpuslara belirli bir elektrik muafiyeti verilmeli. Kadın mahpuslara ped verilmesi, temizlik kitlerinin ücretsiz olması… Bunlar olması gereken şeyler. Mahpusların daha insani koşullarda yaşamalarını sürdürebilmeleri için belirli adımlar acilen atılmalı.”