Zana'nın yargılandığı davada provokasyon: 'Bu şahsın dosyayla alakası yok'

Kürt siyasetçi Leyla Zana hakkında açılan davanın duruşmasında, dosya ile alakası olmayan kimliği belirsiz bir kişinin söz alarak çeşitli ithamlarda bulunması tepki çekti.

Abone ol

DUVAR- Leyla Zana hakkında Ankara 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın duruşması Ankara’da görüldü. "Düşman devletlerden ödül alması" gerekçe gösterilerek hakkında fezleke oluşturulan Zana’nın 8 Aralık’ta görülen duruşmasında, kimliği belirsiz bir kişinin mahkeme salonunda hukuki teamüllere karşı söz alarak konuşma yaptığı öğrenildi.

Milletvekili olduğu 2013-2015 yılları arasında halk buluşmalarında yaptığı konuşmaları ve sosyal medya paylaşımları ‘terör örgütü propagandası’ olarak iddianamede yer alan Zana, 8 Aralık’ta Ankara’da görülen duruşmasına Silvan Adliyesi'nden, SEBGİS üzerinden katıldı. Doktor olduğunu ve cumhurbaşkanı aday adayı olduğunu ifade eden kimliği belirsiz bir şahsın mahkeme heyetinden söz alarak Zana’yı itham eden ifadelerde bulunduğu öğrenildi. Anayasanın ilk üç maddesine ithafta bulunarak Zana’nın Türkçe konuşmasını isteyen şahsın, aynı zamanda Zana’nın Ankara’daki mahkemeye fiziken katılım sağlamasını talep ettiği öğrenildi.

'DOSYA İLE ALAKASI OLMAYAN BİR ŞAHSA...'

Zana’nın avukatı İbrahim Çeliker, şahsı tanımadıklarını ve dosyaya müşteki olarak katılma talebinin mahkeme heyeti tarafından reddedildiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: "Dosya ile alakası olmayan bir şahsa mahkeme heyetinin söz vermesi hukuki usullere aykırıdır. Yaptığımız itirazlara rağmen mahkeme heyeti şahsı dinlemeye devam etmiştir. Usulen mahkemeye yazılı bir katılım talebinin verilmesi ve ancak bu talep incelenip onaylandıktan sonra şahsa söz hakkı verilebilirdi. Bahse konu şahıs ise katılma talebi konusunda henüz bir karar verilmeden, dosyaya müdahil olarak konuşturulmuştur."

Kimliği belirsiz şahsın Leyla Zana’ya ilişkin sözlerine karşı ise Çeliker şu ifadeleri kullandı: "Sayın Zana’nın savunmasını Türkçe yapmasına rağmen Türkçe konuşmasını talep etmesi, Zana’nın Meclis'te yaptığı ve hafızalara kazınan Kürtçe yeminine ithaf olabilir. Ankara’daki duruşmaya Zana’nın fiziken katılım sağlamasını talep etmesini bir gözdağı vermek olarak yorumluyorum."

Duruşma 5 Mart 2024 tarihine ertelendi. (HABER MERKEZİ)