Zehir içen savaş suçlusu hayatını kaybetti

Eski Bosnalı Hırvat general Slobodan Praljak, 20 yıl hapis cezası kesinleşince zehir içti. Praljak, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Abone ol

DUVAR - Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'ndeki (ICTY) 'Prlic ve diğerleri' davasının temyiz duruşmasında 20 yıl hapis cezası kesinleşen eski Bosnalı Hırvat general Slobodan Praljak zehir içtiğini iddia edince duruşmaya ara verildi. Hırvatistan devlet televizyon ajansı tarafından verilen göre Hırvat general kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

'BİRAZ EVVEL ZEHİR İÇTİM'

Hollanda'nın Lahey şehrindeki duruşma salonunda, yargıcın 20 yıl hapis cezasını okumasının hemen ardından Praljak ayağa kalkarak bir bardaktan yudum alırken görüldü. Ardından da yüksek sesle, "Biraz evvel zehir içtim. Ben bir savaş suçlusu değilim. Bu hükme karşı çıkıyorum" dedi.

Yargıç duruşmaya ara vermek zorunda kalırken, mahkeme salonuna doktor ve ambulans çağrıldı. Yargıç savaş suçlusu generalin kullandığı bardağa el konulmasını da istedi.

MAHKEME KAPATILACAK

Slobodan Praljak, Mostar'ın doğusunda işlediği savaş suçları yüzünden 2013 yılında 20 yıl hapse mahkum edilmişti. Bu karar ilişkin temyiz duruşması, kurulan eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için 1993 yılında kurulan mahkemenin son göreviydi. Mahkemenin önümğzdeki ay kapatılması bekleniyor.

Bu son duruşmada, Bosna'daki savaşta işledikleri suçlar nedeniyle 2013'te toplam 111 yıl hapse mahkum edilen altı Bosnalı Hırvat askeri ve siyasi yetkililerin temyiz başvuruları değerlendirildi.

ICTY Temyiz Konseyi, Bosna Hersek'teki Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti (HR-HB) Başbakanı ve Hırvat Savunma Konseyi (HVO) Başkanı Jadranko Prlic'e 25 yıl hapis cezası verirken, HR-HB Savunma Bakanı Bruno Stojic'e ise 20 yıl hapis cezası verdi. (Dış Haberler)