'Zehirlenme yoksa sözleşme neden feshedildi'

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın 4 ayrı tarihte yüzlerce askerin zehirlenmesine ilişkin yemek dışında faktörler olabileceği açıklamasına tepki geldi. Olayı başından beri en yakından takip eden isimlerden CHP Milletvekili Yıldız Tur Biçer "İlk olayda askerlerin yedikleri yemekten kaynaklanan salmonella virüsüyle zehirlendikleri kesinleşti" dedi. Manisa Belediyesi de, şebeke suyu ihtimalini yalanladı.

Abone ol

ANKARA - Manisa’daki asker zehirlenmeleri için yemek dışında faktörlere de dikkat çeken Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’a itiraz geldi. CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, zehirlenmelerle ilgili bilimsel veri olmadığını söyleyen Işık’a “Bilimsel veri yoksa o zaman yemek şirketiyle sözleşmeyi neden feshettiniz” diye sordu.

Manisa’da 731 askerin zehirlenmesiyle ilgili tartışma sürüyor. Olayla ilgili tüm ihtimallerin hesaba katıldığını söyleyen Bakan Fikri Işık, bölgede yaşanan depremlere dikkat çekerek “Acaba yeraltı sularından karışma mı var?” şüphesini dile getirdi. "Şebeke suyundan zehirlendiler" iddiasını reddeden Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin, "Askeriye kendi su şebekesini kullanıyor, şehir şebekesini kullanmıyor. İddialar asılsız" açıklaması tartışmaya yeni bir boyut kazandırdı.

BİÇER: YEMEK KAYNAKLI OLDĞU RAPORLA SABİT

23 Mayıs’ta yaşanan zehirlenmenin yemekten kaynaklandığının raporlarla sabit olduğunu belirten CHP’li Biçer, “İlk olayda askerlerin yedikleri yemekten kaynaklanan salmonella virüsüyle zehirlendikleri kesinleşti. Bu ortaya çıkmasına rağmen görevini yapmayan bakan bugün yaşananların sorumlusudur” dedi.

"Kim, neden korunuyor? Ortada sabıkalı bir şirket var. 6 kez ismi değişmiş ama ortakları aynı kalmış bir şirket. Bu şirketin sahipleri kim ya da kimlerin yakınları?” diye sordu.

Yemek firmasıyla sözleşmenin feshedildiğine dikkat çeken Biçer, “Ellerinde hâlâ bilimsel veri olmadığını söylüyorlarsa neden yemek firmasıyla sözleşmeyi feshettiler?” diye sordu.

'ORTAKLAR AYNI, İSİM 6 KEZ DEĞİŞMİŞ'

Türk Sağlığı Kurumu’nu, hekimleri bu konuyla ilgili açıklama yapmaya davet eden Biçer, “Kim, neden korunuyor? Ortada sabıkalı bir şirket var. 6 kez ismi değişmiş ama ortakları aynı kalmış bir şirket. Bu şirketin sahipleri kim ya da kimlerin yakınları?” diye sordu.

Sözleşmesi iptal edildiği söylenen şirketin Manisa ile birlikte 12 askeri birliğe yemek verdiğini söyleyen Biçer, o birliklerde neler yaşandığına dair ise bilgi edinemediklerini söyledi.

Yaşanan zehirlenmeyle ilgili FETÖ bağlantısı iddialarını da değerlendiren Biçer, “FETÖ etin içine bakteri mi koydu?” diye sordu.

Bu arada zehirlenme olayı sonrası askerlerle ilgili disiplin işlemi başlatıldığı iddia edilmişti, ancak Manisa Valisi bunu yalanladı.

TTB’DEN UYARI

Asker zehirlenmeleriyle ilgili Türk Tabipler Birliği’nden de “Manisa’daki salgın ciddi bir gıda güvenliği sorunudur” açıklaması geldi. Askeri birliklere dışardan hizmet alma yoluyla yemek temin edilmesinin sıkıntılarına dikkat çekilen açıklamada, "Yemek hizmetinin dışarıdan alınması askeri birlikleri biyolojik ve kimyasal saldırılara açık hale getirmekte. Bu nedenle de daha sıkı bir denetim gerekmektedir” uyarısında bulunuldu.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Açıklamada bundan sonrasında böylesi olayların önüne geçilmesi için şu önerilere yer verildi:

-Bir an önce gerekli araştırma ve denetimler yapılarak sorunun kaynağı saptanmalı, buna uygun önlemler alınmalıdır.

-Askeri birliklerin halk sağlığı hizmetleri, çok özel ve önemli bir hizmet türüdür. Geçmiş deneyimlerden de yararlanarak, askeri birliklerde gerekli halk sağlığı hizmet yapılanması acilen oluşturulmalıdır.

'Şebeke suyu iddiaları asılsız'

-Yüzlerce askerin toplu yaşam alanlarında, gıda güvenliğinin temel olduğu beslenme hizmetinin taşeron şirketler aracılığıyla verilmesine son verilmelidir.

-Kamuoyunun yaşanan süreçle ilgili sağlıklı, doğru ve ilk ağızdan bilgi alma ihtiyacı karşılanmalıdır.

Manisa kışlasına yeni asker gitmeyecek