Zelenskiy: Rusya'nın Poltava'ya saldırısında 41 kişi öldü

Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın düzenlediğini ileri sürdüğü saldırılarda, en az 44 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Abone ol

DUVAR - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın Poltava kasabasında askeri bir enstitüye saldırı düzenlediğini iddia etti. Zelenskiy, saldırıda en az 41 kişinin hayatını kaybettiğini, 180'den fazla kişinin yaralandığını söyledi. Bir video mesaj yayınlayan Ukrayna Devlet Başkanı, Rusya'nın iki balistik füze ile düzenlediğini iddia ettiği saldırıda Askeri İletişim Enstitüsü binasının hasar gördüğünü açıkladı. Zelenskiy, saldırı hakkında derhal kapsamlı bir soruşturma talimatı verirken Batılı ülkelere çağrılarını yineleyerek daha fazla hava savunması sağlanmasını ve uzun menzilli silahların 'Ukrayna'yı korumak için Rusya içlerine saldırı düzenlenmesi için kullanılmasına' izin verilmesini talep etti. 

'İKİ AYRI SALDIRIDA 3 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ'

Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın düzenlediğini iddia ettikleri iki ayrı saldırıda da üç kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ülkenin güneyindeki Zaporijya'da aralarında 8 yaşındaki bir erkek çocuğun da olduğu iki kişi, Dnipro şehir merkezine düzenlenen füze saldırısında ise bir kişi yaşamını yitirdi. Yetkililer, Rusya'nın iki bölgede demiryolu altyapısına ve kuzeydeki Çernigiv'de bir enerji tesisine de saldırdığını ileri sürdü.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Ukrayna İçişleri Bakanlığı, gece saatlerinde bir otel kompleksine düzenlenen saldırıda bir kadın ve 8 yaşındaki oğlunun hayatını kaybettiğini, eşi ve kızının ise yaralandığını açıkladı. Bakanlığın açıklamasına göre, yaralanan kız çocuk, yoğun bakımda tedavi altına alındı. Otelin yakınlarındaki benzin istasyonunda çalışan Anna Savchenko, hava saldırısı uyarısı geldikten dakikalar sonra patlama sesi duyduklarını anlattı. Savchenko, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: "Saklanmak için zamanımız olmadı. Çok güçlü bir patlama sesi ve insanların çığlık attığını duyduk."

'DEMİRYOLLARI ALTYAPISI DA HEDEF ALINDI'

Zaporijya Bölge Valisi Ivan Fedorov, konuya ilişkin açıklamasında son bir günde 313 saldırı düzenlendiğini ve 11 yerleşim yerinin saldırılara maruz kaldığını belirterek, bölgesindeki çok sayıda binanın hasar gördüğünü ifade etti. Ukrayna Hava Kuvvetleri de gece saatlerinde düzenlenen saldırılar sırasında 35 insansız hava aracından (İHA) 27'sinin vurularak düşürüldüğü bilgisini verdi. Açıklamada, saldırıda dört füzenin de kullanıldığı belirtildi. 

Ukrayna Enerji Bakanlığı, ülkenin kuzeyindeki Çernigiv bölgesindeki bir enerji tesisine de İHA saldırısı düzenlendiğini açıkladı. Saldırıda üç tesis çalışanının yaralandığı belirtildi. Ukrayna Devlet Demiryolları'nın açıklamasına göre, gece saatlerinde düzenlenen saldırılarda ülkenin kuzey doğusundaki Sumi ile iç kesimlerdeki Dnipropetrovsk bölgesinde bulunan demiryolları altyapısı ve araçları da hedef alındı. 

(REUTERS)